Hoe kies ik de juiste yogamat? | Wij vertellen je hoe! | Yogakleding Online | yogakledingonline.nl

Hoe kies ik de juiste yogamat?

  • Geplaatst op
  • Door Franziska Mueller
Hoe kies ik de juiste yogamat?

Wie regelmatig aan yoga doet, kan genieten van een betere gezondheid. Minder pijn, minder stress… de voordelen, zowel fysiek als mentaal, zijn ontelbaar. Het liefst ga je natuurlijk naar je favoriete yoga studio, maar wat als dat even niet kan? Niet getreurd. Maak van je woonkamer je eigen yogastudio en ga gewoon lekker thuis aan de slag. Alles wat je nodig hebt is een goede yogamat. We leggen je alles uit wat je moet weten om jouw perfecte yogamat te vinden. Zo kun je gelijk beginnen aan je home practice. 

 

WAAROM IS EEN GOEDE YOGAMAT ZO BELANGRIJK?

A yoga mat can make or break your practice! Wij geloven in kwaliteit. Wat ons betreft kun je beter één keer investeren in een goede yogamat van hoge kwaliteit, dan een goedkope mat kopen die na een paar maanden uit elkaar valt. Daarom vind je bij Yogakledingonline de beste yogamatten van de meest betrouwbare merken. We hebben ze allemaal getest voor jou! :-) 

Maar wat maakt nou een goede yogamat? Een goede yogamat biedt comfort tijdens je practice en zorgt ervoor dat je alle asana’s kan uitvoeren zonder weg te glijden. Dat voorkomt blessures en laat je focussen op je yogales. Zo boek je vooruitgang en blijf je gemotiveerd. Daarnaast raden wij yogamatten van natuurlijke materialen aan, bijv. natuurrubber. Tijdens de productie worden namelijk minder (of zelfs helemaal geen) chemicaliën gebruikt. Dat is gezonder voor jou, en ook nog eens beter voor het milieu. Win-win!

WAAR MOET IK OP LETTEN ALS IK EEN YOGAMAT KOOP?

Wilde je ooit een Downward Dog doen, maar je handen of voeten bleven maar glijden? Dat is niet alleen irritant, maar kan zelfs blessures veroorzaken. Jouw yogamat moet in ieder geval goede grip hebben. De matten van het Nederlandse merk OHMat hebben daarom een speciale anti-slip bovenlaag. Als je snel last krijgt van je gewrichten, dan is een wat dikkere yogamat (bijv. de Strong serie van B MAT) een fijne keuze. Ook als je gevoelig bent voor blessures of het snel koud krijgt raden wij extra demping aan. 

Wil je je eigen yogamat ook af en toe meenemen naar een yogastudio? Dan kun je beter voor een wat dunnere mat gaan, zoals de Everyday van B MAT. Bovendien is een yogatas of yogamat houder / draagband handig. Tip: De travel matten van Liforme worden met een eigen yogatas geleverd.

Daarnaast is het ook belangrijk wat voor soort yoga je wilt beoefenen op je nieuwe yogamat. 

 

WELKE YOGAMAT IS GESCHIKT VOOR WELKE YOGAVORM?

Als je vooral aan rustige yogavormen (zoals Yin of Restorative Yoga) doet, dan is een wat dikkere yogamat de beste keuze voor je. Zo heb je wat extra demping en kun je langer in één asana blijven zonder dat je de harde, koude vloer onder je voelt. Voor actievere yogavormen (zoals Vinyasa Yoga) zijn dunne matten prima geschikt. Je blijft nooit lang in één pose. Alleen als je snel last krijgt van pijnlijke knieën of gewrichten raden we een iets stevigere mat aan, zoals de Strong matten van B MAT.

Heb je snel last van zweethanden of doe je aan een intensieve vorm van yoga, zoals Hot of Power Yoga? Zorg ervoor dat je yogamat extra sticky is. Met de Anti Slip Yoga Mat van OHMat is wegglijden op je yogamat verleden tijd. 

 

HOE MAAK IK MIJN YOGAMAT SCHOON?

Als je goed voor je yogamat zorgt, zal je er lang plezier aan hebben. Dus wees lief voor je yogamat :-) Je kan je yogamat schoonmaken met een vochtig doekje en eventueel een zachte mat reiniger. Gebruik nooit chemicaliën! Laat de mat na de reiniging altijd eerst aan de lucht drogen en rol hem dan goed op. Laat de mat liever niet in de zon liggen. Daardoor zal de rubber namelijk uitdrogen en sneller kapot gaan.

Heb je een yogamat van natuurrubber gekocht? Als de mat in het begin een geurtje afgeeft, no worries. De geur is typisch voor natuurrubber, niet gevaarlijk en zal snel verdwijnen! Een synthetische yogamat zou wel door chemicaliën vies kunnen ruiken - zo'n mat kun je het best even aan de frisse lucht laten liggen. 

 

Yogamat kopen? Bij Yogakledingonline vind je de beste yogamatten van hoogste kwaliteit!

/>
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »