Wakker je innerlijke vuur aan: Ontdek het derde chakra | yogakledingonline.nl

Wakker je innerlijke vuur aan: Ontdek het derde chakra

 • Geplaatst op
 • Door Marlene Smits
Wakker je innerlijke vuur aan: Ontdek het derde chakra

In deze reis door het lichaam bespreken we de verschillende chakra's. Dit blog gaat over het derde chakra, ook wel het zonnevlechtchakra. Lees verder om te leren hoe je dit Manipura chakra in balans kan brengen!

In mijn vorige blog bespraken we het eerste en tweede chakra, dus als je die hebt gemist, wil je die misschien even bekijken. En nu we in deze serie door het lichaam reizen, is het tijd om het over het derde chakra te hebben.

 

Het zonnevlechtchakra

Je kunt het derde chakra of zonnevlechtchakra vinden tussen de zonnevlecht en de navel (een paar vingers boven de navel). Maar zoals eerder gezegd, wil je het misschien niet zozeer aan de voorkant van het lichaam visualiseren, maar meer in het midden.

In het Sanskriet wordt dit chakra Manipura (de stad van juwelen) genoemd. Samen met het eerste en tweede chakra worden deze energiecentra vaak de onderste driehoek genoemd. Deze energieën zijn het meest duidelijk en gemakkelijk te begrijpen.

 

Manipura: Ontsteek je innerlijke vuur

Element: Vuur, het navelchakra beheerst het vuurelement in je. Het is je vitaliteit, je ego, je wilskracht, je uithoudingsvermogen, je innerlijke kracht. Het is het centrum waar je dingen voor elkaar krijgt. En je gevoel van eigenwaarde.

Fysiek Lichaam: Spijsverteringssysteem, galblaas, alvleesklier, bijnieren en lever.

Emotioneel lichaam: Ik kom voor mezelf op, ik ben sterk en moedig, ik ben liefde en respect waard en ik voel me sterk in mijn lichaam en in de wereld. Het derde manipura chakra gaat ook over het kunnen verwerken van dingen, het is hoe je je leven 'verteert'. Vuur is actie en transformatie. Jezelf toestaan om te groeien en een betere versie van jezelf te worden, betekent actie ondernemen en achterlaten wat niet langer voor je werkt.

Mentaal lichaam: Ik ben vrij om mijn pad te kiezen in elke situatie, ik ben trots op mijn prestaties en ik ben de meester van mijn eigen lot, ik weet waar ik heen ga en ik weet dat ik daar ga komen. Ik heb de kracht om mijn doelen te bereiken.

 

Onevenwichtigheden

Door stress in elke laag van het lichaam (fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch) kun je vertragen, stagneren of helemaal in overdrive raken. Als het leven te overweldigend wordt en je een paar grote ervaringen achter elkaar hebt meegemaakt, kan het moeilijk zijn om dit te verwerken. We hebben tijd nodig om te 'verteren' wat er is gebeurd, dus het kan moeilijk zijn om naar buiten te gaan en om te gaan met alledaagse situaties, omdat je gewoon al vol zit.

Het kan je een waardevol inzicht geven in waar je onevenwichtigheden en stagnaties hebt, als je je lichaam en zijn verschillende lagen leert kennen en meer te weten komt over de derde chakra.

 

Checklist voor het derde chakra

 • Voel je dat je alles kunt doen wat je wilt?
 • Verteer je je voedsel gemakkelijk? Of heb je last van indigestie en maagklachten?
 • Is je energie stabiel en word je 's morgens wakker met een sprankje geluk om de nieuwe dag te beginnen?
 • Is er genoeg pit in je leven? Dingen die je enthousiast maken en je zin geven om dingen te doen.
 • Heb je het gevoel dat je leven te veel giftige elementen bevat?
 • Voel je je altijd moe?
 • Word je snel humeurig?
 • Voel je je een slachtoffer van de wereld?


In balans komen

Het is bijzonder eenvoudig om aan je chakra's te werken. Je kan veel on en off the mat doen om je derde chakra weer in balans te brengen. Hieronder vind je een speciale Manipura Chakra yoga practice, die zal helpen om dit energiecentrum in balans te brengen.  

 

 • Yoga poses

- Dhanurasana (buighouding)

- Kapalabhati pranayama of vuurademhaling

- High Lunge Twist met Anjali mudra (gebedshouding)

- Parvritta Trikonasana (gedraaide driehoekshouding)

- Vajroli modra

- Bhujangasana (cobra houding)

 

 • Kleur

Geel is de kleur voor het derde chakra, dus gebruik het tijdens je ontspanning of meditatie. Een mooie en superkrachtige visualisatie is je centrum laten stralen als de zon.

 

 • Mantra's

Mantra's of geluidstrillingen zingen kan helpen om het derde chakra in balans te brengen. RAM is de vedische bija mantra. Je kan RAM te chanten zoals je OM zou doen, maar dan meer continu. Dat werkt op dezelfde trillingsfrequentie.

Of je kunt Humee Hum Brahm Hum uit de Kundalini traditie chanten of reciteren. Het betekent 'Wij zijn Wij. Wij zijn God". Het klinkt misschien wat groots, maar het is bedoeld om ons te verbinden met de ultieme realiteit van non-dualiteit. En in die zin is er geen scheiding tussen ons en de schepper.

 

Mudra voor derde chakra: Hakini Mudra

Ga in gemakkelijke kleermakerszit zitten en ga rechtop zitten. Breng je handen ter hoogte van je zonnevlecht, handpalmen naar elkaar gericht. Raak nu de vingertoppen van beide handen aan en laat ruimte tussen de handpalmen. De duimen wijzen naar je zonnevlecht en de rest van de vingers wijzen naar buiten, middelvinger recht naar voren.

Mediteer met het vuur in jezelf, visualiseer een transformerend vuur, dat alles wat niet langer nodig is, wegbrandt tot as.

Vuur is nodig voor elk aspect dat beweging in je leven met zich meebrengt. Beweging van de darmen, beweging van het lichaam, beweging in je leven. We willen onze innerlijke vuren in stand houden, sterk brandend, maar niet uitbrandend. Elke dag brand er vuur in ons om voedsel om te zetten in brandstof voor ons lichaam, om door de dag heen te bewegen, en weg te branden, wat niet langer nodig is, niet langer van dienst, niet langer wie we zijn. Als ons vuur sterk is, durven we onze dromen te leven en in de wereld te doen waar we in geloven, leven in overeenstemming met wie we zijn. En je mantra die je mentaal of hardop kunt laten vibreren: IK BEN STERK of IK BEN BETROUWBAAR (of iets dat dat concept weerspiegelt waar jij je goed bij voelt).

 

Namaste!

 

/>
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »