Open je Hart: Inleiding tot het Vierde Chakra | yogakledingonline.nl

Open je Hart: Inleiding tot het Vierde Chakra

 • Geplaatst op
 • Door Marlene Smits
Open je Hart: Inleiding tot het Vierde Chakra

In deze reis door het lichaam bespreken we de verschillende chakra's. Dit keer is het vierde chakra of hartchakra aan de beurt! Leer hier meer over dit chakra en ontdek hoe je hem in balans kan brengen!

In het vorige blog bespraken we het derde chakra, dus als je die hebt gemist, is het misschien interessant om daar ook naar te kijken. Aangezien we in deze serie door het lichaam reizen, is het tijd om het over het vierde chakra te hebben.


Het hartchakra

Je kunt het vierde of hartchakra vinden in het midden van de borst ter hoogte van de thymusklier. Maar net als bij de andere chakras, wil je het misschien niet zozeer aan de voorkant van het lichaam visualiseren, maar meer in het midden.

In het Sanskriet wordt dit chakra Anahata (oneindig, ongedeerd of grenzeloos) genoemd. Het hart is de brug tussen de onderste en bovenste driehoek.

 

Anahata: Open je hart

Element: Lucht, het hartchakra heeft alles te maken met ruimte, het oneindige voelen, zoals de lucht. Het is de deur naar onze innerlijke tempel, onze ziel, het oneindige deel van onszelf. Het is waar we onszelf en de wereld overstijgen.

Fysiek Lichaam: hart, longen, armen en handen, thymus

Emotioneel lichaam: van jezelf kunnen houden. In staat zijn om met evenveel gemak (liefde) te geven en te ontvangen. Vriendelijkheid en compassie voelen voor jezelf en anderen. Een wij-gevoel hebben in plaats van alleen maar ik. Een algemeen gevoel van verbondenheid en vertrouwen in je hart als innerlijk kompas. En misschien kunnen we het hart zelfs herkennen als onze ingang naar onze innerlijke tempel, onze ziel.

Mentaal lichaam: Ik kan geven en delen zonder iets terug te verwachten. Ik ben gezegend met overvloed. En ik weet wanneer ik 'nee' moet zeggen en mezelf moet koesteren. Ik kan de dingen accepteren zoals ze zijn en ik leef in balans, met mezelf en met de wereld om me heen.

 

Onevenwichtigheden

Door stress in elke laag van het lichaam (fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch) kun je vertragen, stagneren of helemaal in overdrive raken. Een disbalans van het hartchakra is de ervaring van eenzaamheid en afgescheidenheid, er niet bij horen, niet het gevoel hebben dat je ertoe doet, je niet verbonden voelen. Als je bent opgegroeid in een liefdeloze omgeving of een tijd in een liefdeloze relatie hebt gezeten, hebben mensen de neiging om het gevoel te ontwikkelen dat ze geen liefde waard zijn, en dus kan het zich ontwikkelen als koudhartigheid in jezelf en naar anderen toe, of aan de andere kant een overactieve 'people pleasing'-houding, bereid om alles voor iedereen te doen voor wat aandacht of goedkeuring.

Een andere onevenwichtigheid die vaak wordt aangetroffen in dit chakra is wrok. Als iemand je echt pijn heeft gedaan, raakt dat ons in het hart. En als je niet kunt loslaten en vergeven, blijf je achter met dit gewicht op je hart dat altijd aanwezig lijkt te zijn (een zwaar hart). Soms willen we het mentaal loslaten, maar emotioneel lijken we de negatieve gevoelens, houdingen en gewoonten niet van ons af te kunnen schudden.

Het kan je een waardevol inzicht geven in waar je onevenwichtigheden en stagnaties hebt, als je je lichaam en zijn verschillende lagen leert kennen en meer te weten komt over het vierde chakra.

 

Checklist voor het vierde chakra

 • Kun je echt geven en ontvangen met evenveel gemak en waardigheid?
 • Heb je een gevoel van ruimte in het hartcentrum
 • Voel je een gevoel van dankbaarheid
 • Voel je een diepere verbinding tussen alle levende wezens en de aarde
 • Ben je in staat om je grenzen op een liefdevolle manier aan te geven
 • Ben je in contact met je innerlijke kind
 • Kun je de ander herkennen als jezelf, voel je vriendelijkheid en compassie, zelfs als je het niet met elkaar eens bent
 • Kun je jezelf en anderen vergeven

 

 

In balans komen

Het is bijzonder eenvoudig om aan je chakra's te werken. Je kan veel on en off the mat doen om je vierde chakra weer in balans te brengen. Ik heb een speciale Anahata Chakra yoga practice voor je voorbereid, die zal helpen om dit energiecentrum in balans te brengen.

 

 • Yoga poses

- Ushtrasana (kameelhouding)

- Bhujangasana (cobra houding)

- Anahata asana

- Spinal flex met handen op de knieën

- Hart openers (yin)

- Camatkarasana (wild ding) hoog of laag

 

 • Kleur

Groen/roze is de kleur voor dit chakra, dus gebruik het tijdens je ontspanning of meditatie.

 

 • Mantra's

Mantra's of geluidstrillingen zingen kan helpen om het vierde chakra in balans te brengen. HUM is de kundalini bija mantra. Door HUM te zingen zoals je OM zou doen, maar dan meer continu. Dat werkt op dezelfde trillingsfrequentie.

Of werk met de ademhaling en adem in en laat de klank SO trillen en adem uit laat de klank HUM trillen. Deze mantra is super krachtig en betekent IK BEN DAT. Het wijst op de ultieme realiteit dat alles één is. Of je kunt ONG SOHUNG van de Kundalini chanten of reciteren, wat hetzelfde betekent.

 

Mudra voor vierde chakra: Padma Mudra (Lotus Mudra)

Ga in gemakkelijke kleermakerszit zitten en ga rechtop zitten. Breng je handen naar de hoogte van je hart, raak nu de vingertoppen en de basis van beide handen samen, en laat ruimte tussen de handpalmen, je vingers zullen lijken op een open lotusbloem.

Mediteer op de ruimte binnenin je, visualiseer jezelf als helemaal leeg en open, alsof de wind gewoon door je heen kan waaien. Je hoeft je nergens aan vast te houden, geen vorm of gedaante aan te nemen.

 

Werken aan de fysieke hartruimte

Lucht en Ruimte zijn kwaliteiten van het hartchakra. Het is de weg om het oneindige binnenin te ontdekken, maar we moeten verder gaan dan onze illusies van grenzen en beperkingen in elke zin van het woord, fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Werken aan de fysieke hartruimte door middel van asana zou een prachtige stap zijn om het hart te openen, fysiek en volledig. Als we aan het lichaam werken, komen de benauwdheid en stagnatie die in het lichaam aanwezig zijn vanzelf naar de oppervlakte.

Als we het geduld en de wijsheid kunnen opbrengen om er gewoon mee te zitten, ernaar te kijken zonder te oordelen en de diepere lessen, betekenissen en verbanden te begrijpen van alles wat opkomt en het dan bewust los te laten, is dat een onbetaalbaar geschenk van vrijheid.

 

lokah samastah sukhino bhavantu! (Mogen alle wezens gelukkig en vrij zijn)

 

/>
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »