Wat een goede ademhaling voor je gezondheid kan doen! | yogakledingonline.nl

Wat een goede ademhaling voor je gezondheid kan doen!

  • Geplaatst op
  • Door Babet Alkema
Wat een goede ademhaling voor je gezondheid kan doen!

De juiste ademhaling is ook belangrijk als je de yogamat afstapt. Benieuwd hoe je je ademhaling kan verbeteren? Wij vertellen je meer!

Wat een goede ademhaling voor je gezondheid kan doen!

Adem in, adem uit. Tijdens yogales is ademhaling een essentieel focuspunt. Je hoort vaak over een specifieke manier van ademhalen, die ervoor zorgt dat je in een ontspannen sfeer komt. Ook als je van je yoga mat afstapt, blijft de juiste ademhaling een must. In deze blog vind je een aantal tips om de kwaliteit van je ademhaling te verbeteren. Zo keert de rust terug in je lijf en komt je lichaam weer in balans.

 

Gaat vanzelf, maar blijft belangrijk

Ademhalen is iets wat we onbewust duizenden keren op een dag doen. Het geeft ons de energie die we nodig hebben. Zonder adem zouden we niet eens kunnen leven. Toch wordt het belang van goede ademhaling nog vaak over het hoofd gezien. Het gebeurt automatisch, dus waarom zou je er ook op letten?

De juiste ademhaling is belangrijk, omdat het veel invloed heeft op hoe je jezelf voelt. Zo zorgt een oppervlakkige en hoge ademhaling voor een onrustig gevoel. Andersom zorgt een stressvolle situatie weer voor een haastige ademhaling. Dat versterkt elkaar dus.

Natuurlijk kan een beetje gezonde spanning geen kwaad. Sommige mensen ademen echter het grootste gedeelte van de dag op deze manier. Door de verkeerde ademhaling neem je minder zuurstof op, gaat je doorbloeding minder soepel en raken verschillende lichaamsprocessen verstoord. Dit kan zorgen voor klachten als vermoeidheid, hartkloppingen, vaak zuchten en gapen en benauwdheid.

No worries, er zijn zat manieren om je van de verkeerde ademhaling af te helpen. Hieronder noemen we er een paar!

 

Mindful breathing

Dagelijkse ademhalingsoefeningen zijn het beste medicijn tegen een te snelle ademhaling. Ze trainen je ademhalingsspieren en helpen je om langer uit te kunnen ademen. Very handy om te leren, want je uitademing moet altijd langer zijn dan je inademing.

Plan dagelijks een paar momenten in waarin je een paar minuten aan mindful breathing doet. Zorg er hierbij voor dat je lichaam en gedachten aanwezig zijn in het moment. Breng je aandacht terug naar het hier-en-nu en wees je bewust van je lichaamshouding, ook deze heeft invloed op je ademhaling. Adem een paar keer bewust en diep in, hou je adem even vast en blaas de lucht weer uit. Hierdoor breng je je hartslag en hersengolven omlaag en keer je terug in een ontspannen state of mind.

Tip: naast deze oefeningen is het superbelangrijk om af en toe een lekkere breath of fresh air te nemen. Zoek de frisse lucht op en geniet van een rustige ademhaling.

 

Nieuwe technieken

Er bestaan verschillende ademhalingstechnieken die je geestelijke welzijn kunnen verbeteren. Als trouwe yogi heb je misschien de term pranayama voorbij horen komen. Pranayama zijn ademhalingsoefeningen die controle over je adem geven. Door zuurstof op te nemen, worden lichaam, geest en ziel met elkaar verbonden. Het scala aan technieken is huge en elke oefening heeft een ander doel. Zo reinigt Kapalabhati (vuurademhaling) de lever en longen, wat als een goede detox werkt. Nadi Shodhana zorgt voor balans en rust in je lichaam en geest. Allebei een andere functie, maar allebei super krachtig.

yoga-nadi-shodhana-pranayama

Als het op ademhaling aankomt, is ‘The Ice Man’ Wim Hof een bekende expert. Hij laat zien dat je met de juiste ademhaling veel kan bereiken. Zo zou je zelfs een geregeld ijsbad kunnen doorstaan. Zijn ademhalingsoefeningen kunnen zorgen voor een versterkt immuunsysteem, meer focus en energie en minder stress. Zeker het proberen waard dus! Hier vind je ons artikel over de cold therapy van Wim Hof.

 

Adembenemende yogakleding

Tijdens je yoga practice is het ook nodig dat je lichaam ook de kans krijgt om te ademen. Kleding met strakke banden en elastieken is hier niet voor geschikt. Zo kan je ribbenkast niet goed uitzetten en krijg je niet genoeg ruimte om voluit te ademen. Daar komt bij dat het als een harnas kan voelen tijdens bepaalde houdingen. Niet erg comfy dus. Draag daarom een comfortabele yogalegging of soepelvallende harembroek.

 

Soepelvallende yogakleding

 

Clearing the air

Zelfs als je goed kan ademhalen, zonder gezonde lucht kom je niet ver. De kwaliteit van de lucht om je heen heeft veel invloed op de gezondheid van je longen. Zeker als je nu thuiswerkt, is het verstandig om het zuurstofgehalte te optimaliseren. Daarmee maak je iedere ademteug gezonder. Zuiver je lucht daarom met luchtreinigers, vooral als je in een grote stad woont, of dicht bij een snelweg. Filters halen schadelijke deeltjes, zoals fijnstof, pollen, huismijt, bacteriën en andere schadelijke deeltjes uit de lucht.

Er bestaan een hoop verschillende luchtreinigers met elk een andere capaciteit. Een HEPA-filter is bijvoorbeeld mega effective om stofdeeltjes en bacteriën uit de lucht te filteren. Je kan ook kiezen voor een zuiveraar met Ionisator. Dit apparaat verspreidt ionen in de lucht die stofdeeltjes zwaarder maken. Daardoor zakken ze eerder naar de grond en wordt de lucht schoner. Als je niet weet welke reiniger je moet kiezen, kan je eerst kijken naar de grootte van de ruimte en de kwaliteiten waar je naar op zoek bent. Zo blijft de keuzestress je gelukkig bespaard ; ).

Ook zonder luxe luchtreinigers kan je de luchtkwaliteit verbeteren. Zet je raam vaak open voor goede ventilatie en toevoer van verse zuurstof. Ook een slim idee: plaats luchtzuiverende planten in je huis. Naast dat planten de bewezen kracht hebben om je gelukkiger te maken, helpen ze ook om de lucht op te klaren. Ze produceren extra zuurstof, verbeteren de luchtvochtigheid en breken schadelijke stoffen in je huis af. Lees hier meer over luchtzuiverende planten.

/>
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »