Terug naar je Wortels: Het Wortelchakra Uitgelegd | yogakledingonline.nl

Terug naar je Wortels: Het Wortelchakra Uitgelegd

 • Geplaatst op
 • Door Marlene Smits
Terug naar je Wortels: Het Wortelchakra Uitgelegd

Volgens de yogatradities zijn we veel meer dan een fysiek lichaam. De chakra's in ons lichaam zijn energiepunten die inzicht geven in het welzijn van je lichaam en geest. Lees verder om meer te leren over het eerste chakra: het wortelchakra!

Als je al een tijdje yoga doet, heb je vast wel eens over de chakra's gehoord. Deze energiepunten kunnen je meer inzicht geven in het welzijn van je lichaam en geest. Ben je nog niet helemaal bekend met de chakraleer. Daar zijn wij voor! Laten we eens wat dieper ingaan op de theorie en praktische toepassingen van de verschillende chakra's, waaronder het wortelchakra.

Maar voordat we daar induiken, moeten we ons lichaam eens op andere manier bekijken. Volgens oude Oosterse wijsheden zijn er verschillende lagen in ons lichaam.  Dat kunnen het fysieke lichaam, het energielichaam, het mentale lichaam, het intellectuele lichaam, het spirituele lichaam, het emotionele lichaam en het subtiele lichaam zijn. Afhankelijk van welke yogatraditie je volgt, kunnen het er 4, 5 of zelfs 10 zijn, zoals bij Kundalini yoga.  

 

Meer dan één lichaam 

Om je een idee te geven van wat ze zijn volgens de Kundalini yoga traditie:  

1e Zielslichaam 

2e Negatieve Geest 

3e Positieve Geest 

4e Neutrale Geest 

5de Fysiek Lichaam 

6e Arcline 

7e Aura 

8e Pranisch Lichaam 

9e Subtiel Lichaam 

10e Stralend Lichaam 

 

Zoals je kunt zien zijn we volgens de yogatradities veel meer dan een fysiek lichaam. Om het eenvoudig te houden, gebruiken we nu 4 lagen van het lichaam: het fysieke lichaam, het emotionele lichaam, het mentale lichaam en het energielichaam.  

Vanuit dit perspectief kunnen we zien dat energie heel erg aanwezig is als concept. Het energielichaam kan op verschillende manieren worden uitgelegd. Maar de eenvoudigste manier om het te begrijpen is als volgt:

 

Energie 

Alle yogatradities hebben het over energiebanen, sommigen noemen ze marma, anderen meridianen of kanalen. Ondanks de naam is betekenis hetzelfde. De energiebanen zijn een complex systeem in het lichaam waar je energie, levenskracht, prana of chi beweegt.  Waarschijnlijk heb je daar ook al eens van gehoord. We hebben 72 000 banen in ons die onze energie door ons systeem bewegen.  

Energie moet bewegen, anders heb je stagnatie. Net als water moet het bewegen om fris te blijven, anders creëer je een stilstaand moeras. En dat is natuurlijk niet wat we willen. Naast water kan energie ook vergeleken worden met het verkeer. Alle wegen in het verkeer komen samen op een rotonde. Rotondes hebben een cirkelvormige beweging en bevatten inkomende en uitgaande wegen. Zo is het ook met ons energiesysteem.  In ons lichaam hebben we ongeveer 122 kleine en 7 grote rotondes of chakra's. In Kundalini yoga zijn het er 8. Vanwege de ronddraaiende beweging worden deze rotondes chakra's genoemd, wat wiel betekent in het Sanskriet.  

Nu we dit allemaal hebben vastgesteld, kunnen we gaan kijken naar de 8 grote chakra's, die zoals je nu weet simpelweg rotondes in het lichaam zijn waar energie samenkomt. Easy as that!

 

Chakra's 

Op naar de ware magie! De chakra's bestaan ook uit meerdere lagen en komen overeen met alle lagen van ons bestaan. Eerder hadden we het over de 4 lagen: fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch. Het wortelchakra waar we nu dieper in gaan duiken, komt overeen met verschillende lagen, maar in dezelfde trillingsfrequentie.

Je vindt het wortelchakra aan de basis van de ruggengraat, diep in de bekkenbodem en het perineum en het bevindt zich in het centrum van het lichaam. Stel je een paal voor die vanaf de bovenkant van je hoofd recht door je lichaam gaat en tussen je benen uitkomt. Langs deze hele paal bevinden zich de belangrijkste chakra's. De laagste is de wortel of basischakra. In het Sanskriet heet deze laag Muladhara. (Mula betekent wortel in het Sanskriet en Adhara is steun of basis)Muladhara in je dagelijks leven 

Element: aarde, het wortelchakra beheerst het aarde-element in je. Dus alles wat vast is. Het wortelchakra heeft te maken met je familiale wortels, je ouders, je achtergrond, hoe je bent opgegroeid. Hoe je omgaat met de fysieke wereld wordt ook geregeld door Muladhara.  

Fysiek Lichaam: deze chakra verbonden met je onderrug, je benen, je voeten en je afvalverwerking.  

Emotioneel lichaam: Het wortelchakra draait om je veilig en stabiel voelen. Zeker zijn van je plaats in deze wereld, zeker in je eigen lijf. Je veilig en zelfverzekerd voelen.  

Mentaal lichaam: Je kunt voor jezelf zorgen. Je weet dat je erbij hoort, je weet dat je niet minder bent dan andere mensen en je zit lekker in je vel. Je kunt praktisch en aanwezig zijn.Een blik op instabiliteit

Om terug te komen op de beweging van energie: door stress in een laag van het lichaam kan energie vertragen, volledig stagneren of in versnelling raken. Een voorbeeld: je ouders zijn gescheiden toen je nog heel jong was. Dit kan emotionele en mentale stress veroorzaken, niet weten waar je aan toe bent, je onveilig voelen, je misschien zelfs ongeliefd voelen. Je werkelijkheid zoals die was, wordt door elkaar geschud. Een klein kind kan dit ervaren als een complete bedreiging voor zijn voortbestaan en een regelrechte ramp. Later, als je volwassen bent en zelf relaties hebt, wordt het misschien makkelijker om te relativeren, maar de heftige emoties kunnen zo'n stagnatie in het wortelchakra veroorzaken dat je er jaren last van kunt hebben en bij sommige mensen zelfs hun hele leven.  

Je lichaam en zijn verschillende lagen leren kennen en kennis opdoen over de chakra's kan je een waardevol inzicht geven in de plekken waar je onevenwichtigheden en stagnaties hebt.Checklist voor het eerste chakra 

Ben je benieuwd of er een disbalans is in jouw wortelchakra? Stel jezelf dan de volgende vragen:

 • Vraag jezelf echt af of je je veilig VOELT. Zo niet, waarom niet?
 • Als je staat, kun je dan de 4 hoeken van je voeten voelen en voelt het ontspannen en alsof er gemakkelijk energie stroomt in je voeten? 
 • Kun je praktisch handelen? 
 • Kun je dagelijks en met gemak je behoefte doen? 
 • Zit je lekker in je vel? 

Als je op een van deze vragen 'nee' antwoordt, kan er sprake zijn van disbalans of zelfs stagnatie, afhankelijk van hoe ernstig het teken hiervan is.In balans komen 

Gelukkig is het super makkelijk om aan je chakra's te werken. Er zijn veel dingen die je zowel on als off the mat kunt doen. De volgende Wortelchakra yoga practice kan helpen om dit energiecentrum weer in balans te brengen. 

 

 • Yoga poses 

De meest effectieve manier om je energiecentra in balans te brengen is door gerichte yogahoudingen te doen zoals deze:  

- Malasana Squats, bewegend of statisch

-  Buigen van de wervelkolom 

- Pavanamuktasana (knieën tegen de borst, met of zonder pranayama) 

- Janu Sirsansana (hoofd tot knie half voorover buigen) 

- Oefen Mula Bhanda (wortelslot) 

Leer meer over de verschillende chakra's en de bijpassende oefeningen waarmee je ze in balans kan brengen.

 

Rood is de kleur voor dit chakra, dus het visualiseren van deze kleur in je wortelchakra tijdens je meditaties of het dragen van rode yoga kleding is ideaal! Rode sokken of schoenen is een absolute aanrader!  


 

 • Mantra’s

Mantra's of geluidstrillingen zingen. LAM is de Bija Mantra voor het wortelchakra. (bija betekent zaad). Je kan LAM zingen zoals je OM zou doen, maar dan meer continu. Dit werkt op dezelfde trillingsfrequentie. Hetzelfde geldt voor MUL MANTRA (wortelmantra) uit de Kundalini traditie. Luister naar deze mantra, chant of reciteer hem.  


 

 • Aarding

Zorg dat je geaard bent, loop met blote voeten op de aarde. Of denk na over aardingsmiddelen zoals een aardingsmat of aardingsschoenen. 

 

 • Visualisatie en verbinding 

Visualiseer jezelf in verbinding met de aarde, alsof je benen en voeten wortels zijn die in de aarde groeien.  

En het belangrijkste om overdag te doen, als je op kantoor bent of boodschappen doet, is verbinding maken met je perineum! Voel die ruimte, ontspan het, kom naar beneden en ontspan je in het huidige moment en vibreer mentaal: 

IK BEN VEILIG (of iets dat dat concept weerspiegelt waar jij je prettig bij voelt)

 

/>
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »