3 Effectieve Yoga Technieken om de Nervus Vagus te Stimuleren | yogakledingonline.nl

3 Effectieve Yoga Technieken om de Nervus Vagus te Stimuleren

  • Geplaatst op
  • Door Happy with Yoga
3 Effectieve Yoga Technieken om de Nervus Vagus te Stimuleren

De Nervus Vagus speelt een grote rol in het reguleren van je lichaamsherstel. Als je lichaam overuren maakt, kan het helpen om deze zenuw te stimuleren. Dit kan zorgen voor meer ontspanning in je lijf en mentale balans. Leer hier hoe yoga hierbij kan helpen!

Disbalans in het parasympathische zenuwstelsel 

Een knoop in je maag, een onbestemd gevoel of een hoofd dat overuren draait. Herken je dit? Het zou heel goed kunnen dat jouw parasympathische zenuwstelsel een beetje uit balans is. Dat klinkt misschien overweldigend, maar geen zorgen, dat hoeft niet per definitie iets ernstigs te zijn!  

In een notendop betekent het dat je lijf overuren draait en de uitknop niet helemaal meer kan vinden. Alhoewel het lichaam je enkel probeert te beschermen, ben je eigenlijk in een constante staat van waakzaamheid, en op de lange termijn is dat niet prettig.

 

De Nervus Vagus

De Nervus Vagus, een zenuw die soms over het hoofd wordt gezien, speelt hier een verrassend belangrijke rol in. Het is een essentieel onderdeel van ons zenuwstelsel en heeft invloed op verschillende aspecten van onze gezondheid, van onze gemoedstoestand tot onze spijsvertering. 

Als deze zenuw met regelmaat wordt gestimuleerd zal je merken dat je na verloop van tijd meer ontspanning voelt in je lijf en je mentaal een stuk meer in balans raakt. Nu vraag je je misschien af hoe je dat precies kunt doen? Met yoga natuurlijk!

 

Hoe werkt het precies?

Voordat we dieper ingaan op hoe yoga de Nervus Vagus kan stimuleren, laten we eerst eens dieper ingaan op wat deze zenuw nu eigenlijk is. 

De Nervus Vagus, ook wel bekend als de 'zwervende zenuw', is een fascinerend onderdeel van ons zenuwstelsel dat een essentiële rol speelt in de regulatie van verschillende lichaamsfuncties. Het strekt zich uit van de hersenstam door verschillende delen van het lichaam, van de keel tot aan de borst en het buikgebied, en fungeert als een uitgebreid communicatiekanaal tussen de hersenen en vitale organen.

Als essentieel onderdeel van het parasympathische zenuwstelsel speelt deze zenuw een cruciale rol in het reguleren van ons lichaamsherstel. Het fungeert als een complexe boodschapper, die signalen doorgeeft tussen de hersenen en organen.

Wat de Nervus Vagus overigens zo bijzonder maakt, is de diepgaande invloed op onze emotionele en mentale toestand. Het heeft rechtstreekse verbindingen met hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor emoties en stressreacties. Wanneer geactiveerd of gestimuleerd, heeft het een kalmerend effect, vermindert het stressniveaus en bevordert het een gevoel van rust en welzijn. Deze dubbele rol als zowel boodschapper als regulator van fysiologische en emotionele processen benadrukt het belang ervan in het handhaven van een gebalanceerde staat van geest en lichaam.

Leer hier meer over de Anatomie van de Nervus Vagus.

 

De Kracht van Yoga voor de Nervus Vagus

Yoga omvat een rijkdom aan oefeningen en technieken die Nervus Vagus kunnen stimuleren. We hebben hier onze favorieten op een rijtje gezet:

  • Diepe ademhalingstechnieken (Pranayama): Ademhalingsoefeningen zijn wellicht een van de krachtigste manieren om de Nervus Vagus te activeren. Onze favoriet? De 'Ujjayi ademhaling'. Deze techniek omvat langzame, diepe ademhalingen door de neus, waarbij je de uitademing door de keel controleert en een zacht sissend geluid creëert. Dit kalmeert het zenuwstelsel en activeert de Nervus Vagus, wat een gevoel van diepe ontspanning en rust kan brengen. Zelfs als je dit maar een paar minuutjes per dag doet kan je een groot verschil opmerken.

  • Hart-Openers: Yin yoga is een uitstekende keuze als je de Nervus Vagus wilt activeren, vanwege de rustgevende aard van deze stijl. Vooral asana’s die je borst en keel openen, zoals bijvoorbeeld Salamba Bhujangasana (Sphinx Pose) helpen bij de stimulatie van de zwervende zenuw.

  • Meditatie en Mindfulness: Ook geestelijke rust speelt een belangrijke rol. Door meditatie en mindfulness-oefeningen te beoefenen, kunnen we het parasympathische zenuwstelsel stimuleren en daarmee de Nervus Vagus activeren.

Door deze yoga technieken regelmatig toe te passen, kunnen we ons algehele welzijn verbeteren, doordat de stressniveaus in ons lichaam dalen.

 

Als je deze technieken toe wil passen, maar niet helemaal weet waar je moet beginnen, neem dan een kijkje op het Practice platform van Happy with Yoga.

Hier vind je een scala aan cursussen die je kunnen helpen bij het verbeteren van je yoga practice en leer je meer over de verbinding tussen yoga en het stimuleren van de Nervus Vagus. 

 

/>
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »