5 Dagelijkse Yoga Oefeningen voor Lichaam en Geest | yogakledingonline.nl

5 Dagelijkse Yoga Oefeningen voor Lichaam en Geest

  • Geplaatst op
  • Door Happy with Yoga
5 Dagelijkse Yoga Oefeningen voor Lichaam en Geest

Ben je nog op zoek naar een aantal yoga oefeningen die je kunnen helpen om mentaal en fysiek sterker te worden? In dit blog bespreken we vijf dagelijkse yoga oefeningen met de juiste balans tussen inspanning en ontspanning!

Yoga is uitstekend voor je fysieke en mentale gezondheid. De vijf yoga oefeningen hieronder zijn een greep uit de beste dagelijkse yoga oefeningen voor een optimaal resultaat om mentaal en fysiek sterker te worden. 

Bij de oefeningen komt het erop aan een juiste balans te vinden tussen inspanning en ontspanning. Dankzij deze vijf asana’s bouw je geleidelijk je eigen yoga practice uit. De oefeningen die we hier bespreken zijn gevarieerd en afwisselend. Je kunt ze na elkaar uitvoeren of er elke dag enkele uitkiezen.

 

Zonnegroet (Surya Namaskar) 

De zonnegroet is eigenlijk meer dan gewoon maar een yogaoefening, het is een opeenvolging van asana's die je een keer na elkaar kunt uitvoeren. Je kunt er ook verschillende reeksen na elkaar van doen om je lichaam en geest te verbeteren. 

Zoals de naam laat vermoeden is de zonnegroet ideaal om de dag te beginnen. Vaak is de zonnegroet ook een op zichzelf staand deel aan het begin van een yogales. De diepere betekenis achter de zonnegroet is het uiten van dankbaarheid aan de zon, die de bron van leven is. Naast de lichamelijke voordelen, is de zonnegroet gunstig om controle over je emoties te krijgen en concentratie en focus op te bouwen.

 

Neerwaartse hond (Adho Mukha Svanasana) 

De neerwaartse hond is eveneens een asana met vele voordelen voor lichaam en geest. Met deze houding versterk en stretch je je spieren. En dit niet alleen van je armen en benen, maar ook van je rug, je schouders en nek. Deze asana regelmatig uitvoeren is goed voor een verbeterde houding. Verder stimuleert de neerwaartse hond de bloedsomloop, wat goed is voor lichaam en geest. Mentaal heeft de neerwaartse hond het voordeel dat de houding zorgt voor een verbeterde concentratie. Daarnaast merk je al snel een verhoogd gevoel van welzijn en voel je minder stress.

 

 

Krijgerhouding (Virabhadrasana) 

De krijgerhouding is eveneens een mooie oefening voor lichaam en geest. De houding stimuleert de bloedsomloop en geeft je een fitter en energiek gevoel door je hele lichaam. Verder krijg je er een betere lichaamshouding door en verlicht je de spanning in je rug en je schouders. Net zoals de neerwaartse hond is de krijgerhouding een asana die verschillende spiergroepen aanspreekt. Een verbeterde houding is goed voor je zelfvertrouwen. Je merkt snel dat je je in sommige situaties minder onzeker of angstig voelt. Door de focus op je ademhaling merk je dat je op het gewenste moment meer kalmte en rust kunt oproepen.

 

Kindhouding (Balasana) 

De kindhouding of balasana is een uitgesproken rustgevende houding. Deze asana kun je uitvoeren om tussen een aantal meer intensieve yoga-houdingen even tot rust te komen. Deze houding is goed om elke dag uit te voeren en is goed om je rug en je bekken tegelijkertijd te versterken. Bij de kindhouding kun je een diepe en rustgevende ademhaling oefenen die je in je hele lichaam voelt. Verder is de kindhouding ook goed voor je spijsvertering en ontspant deze houding je nek en je rug. En laat dit nu net de plaatsen zijn waar je het meest snel stress of spanningen voelt. Maak elke dag even tijd voor de kindhouding om goed te zorgen voor je lichaam en geest!

 

Lijkhouding (Savasana) 

De lijkhouding of savasana is een houding die vaak op het einde van een yogasessie ingebouwd is. Deze houding is bedoeld om je lichaam te laten afkoelen na de geleverde inspanningen. Je ligt neer op je yogamat en let op je ademhaling. Eventueel maak je gebruik van een dekentje om niet te snel af te koelen. Deze houding is ideaal om alle effecten van je practice tot je te laten doordringen. Je kunt deze houding combineren met een korte meditatie of een bodyscan.

We noemden hier vijf houdingen die een positieve invloed hebben op je lichaam en geest. Maak elke dag even tijd vrij voor deze oefeningen! Pak je yoga mat, trek je comfortabele yoga kleding aan and you're good to go! Welke van de vijf kies jij?

 

Dagelijks nieuwe yoga-oefeningen

Hoewel je met bovenstaande oefeningen veel kunt combineren, zijn de mogelijkheden na verloop van tijd natuurlijk toch beperkt. Veel yogahoudingen komen namelijk pas helemaal tot hun recht op het moment dat deze in een serie (sequence) worden geplaatst om een bepaald gevoel of effect te versterken.

Heb je last van je nek en schouders, dan zijn er bijvoorbeeld yoga sequences die yoga-oefeningen in een perfecte volgorde aaneenschakelen, zodat je optimale verlichting ervaart in dit gebied van je lichaam.

 

Wanneer je op zoek bent naar inspiratie en variatie, is het Practice Platform van Happy with Yoga een hele goede en betaalbare optie. Je krijgt hier voor een laag bedrag toegang tot honderden video’s met losse lessen en yoga series die je gemakkelijk thuis vanaf je yogamat mee kunt doen. Zeker de moeite waard om eens te bekijken dus!

/>
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »