Yoga voor beginners: een stap-voor-stap gids | yogakledingonline.nl

Yoga voor beginners: een stap-voor-stap guide

 • Geplaatst op
 • Door Elianne Smeets
Yoga voor beginners: een stap-voor-stap guide

Wil jij beginnen met yoga? In deze yoga voor beginners gids leggen we de basis uit voor jouw eerste yoga practice zodat je goed voorbereid bent voor je eerste les.

Welkom bij je eerste stap naar een nieuwe reis vol positieve energie en spirituele groei. In deze yoga voor beginners leggen we de basis uit voor jouw eerste yoga practice zodat je goed voorbereid bent voor je eerste les. Yoga is een geweldige manier om je geest, lichaam en ziel in balans te brengen, dus we zijn blij dat je deze reis wilt beginnen.

Wat is yoga?

Yoga, wat betekent het eigenlijk? In zijn kern is yoga een oefening van het verbinden van lichaam en geest door middel van bewuste ademhaling en fysieke houdingen. Het is een eeuwenoude praktijk die ons mentale, emotionele en fysieke welzijn verbetert op een holistische manier.

De voordelen van yoga

Maar waarom zou je aan yoga doen? Yoga kan een fijne manier zijn om voor jezelf te zorgen. Het regelmatig beoefenen van yoga kan er ook voor zorgen dat je kunt ontsnappen uit je dagelijkse sleur, zodat je je aandacht kunt richten op je eigen gezondheid en welzijn. Verder helpt yoga je ook op fysiek vlak verder, het kan je houding en je bewegingsmotoriek verbeteren en ook kan yoga de kans op blessures verminderen.

Welke yogastijl past bij jou?

Veel yoganewbies zoeken in het begin naar de stijl die bij hen past. Het is echter niet zo dat er een soort stijl is die standaard wordt aangeraden aan een newbie, kijk vooral naar je persoonlijke voorkeuren, doelen en behoeftes. Je vindt yogastijlen en lessen in allerlei verschillende soorten maten, je hebt bijvoorbeeld de keuze uit dynamische of juist rustige lessen. Veel yogascholen bieden ook ‘easy flows’ aan, of lessen die speciaal geschikt zijn voor beginners. Aarzel dus niet om dit even na te vragen!

Dynamische yoga stijlen

Wil je graag in beweging komen, kracht opbouwen en flexibiliteit stimuleren? Kijk dan eens naar Hatha of Vinyasa yoga voor beginners. Je kunt om je voor te bereiden al eens een zonnegroet uitproberen thuis, een serie houdingen die veel gebruikt wordt als opwarming of tijdens een dynamische yogales.

 • Hatha yoga

  Hatha is een echte yoga voor beginners aanrader. De focus ligt op controle van de ademhaling terwijl je bewegingen (asana’s genoemd) uitvoert. De asana’s in een Hatha yogales zijn veelal bekende houdingen die je al wel een keer gezien hebt, zoals de Krijger. Deze houd je voor iets langere tijd vast, zodat je kunt letten op je ademhaling en alignment ofwel de manier waarop je de houding correct uitvoert. Hierdoor kan ook de docent goed helpen met aanpassingen. Bij veel yogascholen vinden er ook beginners, of ‘easy’ Hatha lessen plaats om eens kennis te maken met deze stijl. Lees hier de ervaring van Babet toen zij Hatha yoga voor het eerst uitprobeerde.

 • Vinyasa yoga

  Vinyasa (ook wel flow yoga) is een dynamische yogastijl waarin je in een flow beweegt op je ademhaling. Veel hedendaagse yogi’s beginnen met deze stijl omdat het een veel beoefende vorm is in sportscholen. Je roept warmte in je lichaam op en zou flink kunnen gaan zweten tijdens je les – heerlijk om afvalstoffen kwijt te raken! De houdingen volgen elkaar in een hoger tempo op dan in Hatha yoga, waarbij een beweging uit elke ademhaling voortvloeit. Let erop dat de intensiteit van een Vinyasa les niet voor iedereen een goede match is: het kan snel gaan, er staat vaak muziek op en sommige houdingen zijn uitdagend. Zoek dus zeker een beginnersles uit en laat ook aan de docent weten dat het je eerste keer is. Ook deze stijl probeerde Babet uit.

Rustige yoga stijlen

Waar je bij dynamische stijlen veel aandacht besteedt aan kracht en energie, zijn yoga stijlen voor rust extra ontspannend omdat je jezelf helemaal in een houding mag laten zakken. Je houdt houdingen langer vast en er is dus veel ruimte voor de docent om jou te helpen met aanpassingen. Ontdek fijne rustige yoga voor beginners!

 • Yin yoga

  Bij Yin yoga blijf je 3 tot 5 (of soms zelfs 15!) minuten in één houding om het bindweefsel en energiebanen te stimuleren. Het doel is om te ontspannen en de houdingen zijn dan ook bijna uitsluitend zittend en liggend. Je gebruikt regelmatig bolsters en meditatiekussens als hulpmiddelen. Hoewel je de ontspanning opzoekt, kunnen houdingen intens voelen omdat je voor langere tijd een gebied stretcht of samendrukt. Dit kan je mind goed op de proef stellen. Yin is een goede yoga vorm als je last hebt van je gewrichten of als je een zittend beroep hebt. Lees hier meer over wat je kunt verwachten bij een Yin yoga les.

 • Restorative yoga

  Bij Restorative ligt de focus op totale ontspanning en herstel. Je gebruikt voor deze yogastijl helemaal geen spierkracht, en je maakt je houdingen extra comfortabel met veel props, waarbij aanpassingen mogelijk zijn voor elk lichaam. Vervolgens blijf je minutenlang in de houding liggen en focus je je op je ademhaling voor totale relaxation. Restorative yoga staat ook wel bekend als een self-care practice, door de tijd en ruimte die het je biedt om chronische stress te laten gaan.

 • Yoga Nidra

  Yoga Nidra lijkt het meest op een meditatie. Hier hoef je alleen maar te liggen in en comfortabele ‘Savasana’ (op je rug) en te luisteren, het staat ook wel bekend als ‘yogaslaap’. Bij Yoga Nidra ervaar je als het ware een soort reset. Gedurende de geleide meditatie kun je je gedachtes, je stress, moeheid, blessures en andere dingen die voor spanning zorgen in je lichaam nalopen en loslaten. Heel goed voor beginners, dus! Lees hier meer over Yoga Nidra.

Welke yogaspullen heb je nodig?

Nu je een idee hebt welke yogastijl bij je past, is het tijd om uit te zoeken welke yogaspullen je nodig hebt. Bij elke yogaschool bieden ze de props die je nodig hebt. Begin je thuis? Dan is de belangrijkste prop die je nodig zult hebben een yoga mat. Die biedt comfort en ondersteuning voor je lichaam tijdens het uitvoeren van de houdingen. Voor extra ondersteuning zou je ook yoga blokken, meditatie kussens en yoga straps kunnen gebruiken. Maar het is niet erg als je dit niet in huis hebt: je kunt ook prima aan de slag met boeken en de kussens van je bank!

beginnen met yoga - yoga voor beginners gids

Welke yoga outfit kun je dragen?

Deze yoga voor beginners guide is natuurlijk nog niet compleet zonder outfit. Voor we het hebben over de gepaste yoga kleding eerst nog even een tip. Vergeet geen handdoek mee te nemen, vooral als je een dynamische yoga sessie hebt ingepland, zweten tijdens de sessie is namelijk erg gebruikelijk. Er is geen yoga voor beginners outfit, maar draag iets comfortabels dat je bewegingen niet zal beperken. Hier vind je voorbeelden van een yoga top en een yoga legging.

Een van de bekendste yogi’s in de online wereld Yoga with Adriene, zegt altijd: ‘the hardest thing is to get on your mat.’ De rest volgt vanzelf. We zijn allemaal ergens begonnen en het belangrijkste is dat je de yoga practice voor jezelf uitvoert en dat je er plezier in hebt. Dus ga lekker zitten in een kleermakerszit, omring jezelf met positieve vibraties, vind je innerlijke rust en voel je ademhaling. Namaste!

/>
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »