Het yogadagboek van een beginner: Hatha yoga | yogakledingonline.nl

Het yogadagboek van een beginner: Hatha yoga

  • Geplaatst op
  • Door Babet Alkema
Het yogadagboek van een beginner: Hatha yoga

Benieuwd naar hoe verschillende yoga stijlen zijn? Onze blogger Babet test verschillende yoga stijlen en schrijft over haar ervaring. Deze keer: Hatha yoga

Het yogadagboek van een beginner: Hatha yoga

Ondanks mijn kennis over yoga, ben ik nog een beginner als het aankomt op het doen van yoga practices. Ik heb een aantal online lessen gevolgd, maar in een yogastudio zal je mij nog niet zijn tegengekomen. Omdat ik benieuwd ben naar de practice van yoga, ga ik in deze serie verschillende yogastijlen testen. Ik wil erachter komen welke yogastijl het beste bij mij past. Daarom baan ik mijn weg door het bos van het online yoga aanbod. So here we go!

Hatha yoga

Ik begon mijn proefexperiment met een Hatha yoga class voor beginners. De eerste minuut ging erg rustig en relaxt, maar daarna volgde al snel een reeks aan snelle poses. Ze kwamen snel achter elkaar, wat ik niet had zien aankomen. Daardoor vond ik het lastig om zowel naar mijn scherm te kijken als op mezelf te letten. Ik was nog bezig met het goed neerzetten van mijn voet in de ene positie of ik mocht hem alweer verzetten voor de volgende. Hierdoor zat ik constant in over mijn alignment en hoe ik hier niet op kon letten. De rust was daardoor ver te zoeken in mijn lichaam. Ik denk ook dat mijn streven naar perfectie hier een grote rol in speelde. Voortaan vraag ik wel iemand om langs te komen en mijn alignment te corrigeren.

Voelen wat er in je lichaam gebeurt

De uitleg van de video was duidelijk en straight tot the point, wat fijn was voor een beginner als ik. Ik genoot het meeste als ik een bepaalde pose langer mocht vasthouden. Dan kon ik echt de tijd nemen en voelen wat er in mijn lichaam gebeurde. Zoals de instructrice het zelf mooi omschreef terwijl ik in een Wide Legged Forward Fold (Prasarita Padottanasana) stond: “with each exhalation, pay attention to every muscle and every joint letting go”. Dit soort aanwijzingen, waarin wordt omschreven wat er gebeurt in je lichaam, vond ik erg fijn. Deze maakten me bewust van het gevoel wat yoga met zich meebrengt, zodat ik de les écht kon ervaren.

Comforting comments

De treepose was een lastige pose. Ik had veel moeite met het houden van balans, waardoor ik eerder gefrustreerd werd dan ontspannen. Dit is achteraf gezien een deeloorzaak van het verliezen van mijn balans. Gelukkig gaf de instructrice aan dat het niet erg was als je uit balans raakte, wat me geruststelde. Dit soort opmerkingen werken goed als je, net zoals ik, veel in je hoofd zit tijdens het volgen van een yogales. Omdat er manieren werden genoemd om bepaalde asana’s makkelijker te maken, besefte ik me dat er niet altijd één manier is om een pose te doen. 

Eindoordeel

Door de snelheid van de overgangen heb ik niet optimaal kunnen genieten van deze yoga practice. Het voelde eerder gehaast, wat de rust juist uit mijn lichaam haalde. Ook kreeg ik hierdoor niet de kans om op mijn alignment te letten. Voor een beginner als ik, is een rustige en soepele yogavorm misschien een beter idee.

Note to self: een goede yogamat die niet wegglijdt en lekker dik is, is een goede investering voor de volgende yogales.

/>
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »