Het yogadagboek van een beginner: Vinyasa yoga | yogakledingonline.nl

Het yogadagboek van een beginner: Vinyasa yoga

  • Geplaatst op
  • Door Babet Alkema
Het yogadagboek van een beginner: Vinyasa yoga

Deze week probeert blogschrijfster Babet Alkema de yogastijl Vinyasa yoga. In de serie Yogadagboek van een beginner onderzoekt ze welke yoga practice het beste bij haar past.

Het yogadagboek van een beginner: Vinyasa yoga

Ondanks mijn kennis over yoga, ben ik nog een beginner als het aankomt op het doen van yoga practices. Ik heb een aantal online lessen gevolgd, maar in een yogastudio zal je mij nog niet zijn tegengekomen. Omdat ik benieuwd ben naar de practice van yoga, ga ik in deze serie verschillende yogastijlen testen. Om erachter te komen welke yogastijl het beste bij mij past, baan ik mijn weg door het bos van het online yoga aanbod. So here we go!

Vinyasa yoga

Up next, een Vinyasa Yoga les. Tegen mijn verwachtingen in was ik hier meer fan van. De term “full body power yoga” schrok me nogal af. Ook kon ik, met mijn korte Gen Z aandachtsspanne, niet helemaal bij een video van 30 minuten. Gelukkig viel het alles mee. De tijd ging snel voorbij, omdat het erg lekker voelde. Ik had geen besef van tijd meer en kon me alleen nog richten op de instructies van de yogales.

Meer tijd en meer gevoel

Vinyasa yoga staat bekend om de vloeiende, dansachtige bewegingen en de soepele overgangen tussen de poses. Dit vond ik zelf heel prettig en rustgevend. Ik kreeg langer de tijd om in de juiste positie te komen, waardoor het minder gehaast voelde. Zo kon ik echt ervaren wat er in mijn lichaam gebeurde. Ik voelde mijn spieren stretchen en mijn lichaam ontspannen. Iets wat heel fijn voelde was de Janu Sirsasana (Hoofd-naar-Kniehouding). Hierbij voelde ik dat ik met elke ademhaling en stretch een stukje verder kon komen met mijn handen. Dat voelde heel prettig en werkte daarnaast ook motiverend. De instructrice gaf aan dat je zo ver moest gaan als je lichaam kon. “Listen to your body, your body will tell you where you need to stop today”. Dit weerhield me ervan om mezelf te blijven pushen en zorgde ervoor dat ik niet te ver ging met stretchen.

Het gebruik van beeldende instructies

De aanwijzingen waren erg goed. Ze gaf veel beeldende en creatieve instructies. Zo werd tijdens de Malasana (Hurkzit) gezegd dat ik moest voorstellen dat er een bowlingbal aan mijn staartbeen hing, zodat ik lager ging zitten. Deze aanwijzingen lieten me echt nadenken over mijn houding en hielpen met het verbeteren van mijn alignment. Hierdoor voelde ik het stretcheffect ook meer op de juiste plek. Soms bracht het me aan het twijfelen als ik de stretch niet op dezelfde plek voelde als werd omschreven. De beeldende tips die de instructrice gaf, verhielpen dat probleem.

Eindoordeel

Tijd voor the final verdict. Ik heb de yogales als rustgevend ervaren en snap nu waarom mensen het vaak doen. Het was een stuk minder zwaar dan verwacht, terwijl het wel als een goede work-out voelde. Ik voelde mijn spieren stretchen en versterken en werd helemaal ontspannen. Het is zeker voor herhaling vatbaar. Beginner zijnde, was het nog een beetje geklungel af en toe, maar zoals altijd: practice makes perfect. Al streven we bij yoga niet naar perfectie, dus practice makes better :)

 

/>
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »