Meditatie: Get started en blijf OHM | yogakledingonline.nl

Meditatie: Get started en blijf OHM

 • Geplaatst op
 • Door Marlene Smits
Meditatie: Get started en blijf OHM

Wil je graag de benefits van meditatie ervaren, maar heb je het nog nooit geprobeerd? Of weet je niet hoe je het 'goed' doet? In dit blog geven we je een aantal handige meditatietips!

Meditatie is een practice die helpt om aandacht en bewustzijn te trainen en een mentaal heldere en emotioneel kalme en stabiele staat te bereiken. Heb je deze practice nog nooit geprobeerd? Of heb je het idee dat het niet helemaal duidelijk is of je het ‘goed’ doet? Dan hebben wij deze tips voor je.  

 

1. Zoek een rustige en comfortabele plek

Dit zal helpen om afleiding te verminderen en het gemakkelijker voor je maken om je te concentreren. Zorg ervoor dat de kamer niet te warm of te koud is. Ga zitten op een stoel of gebruik je yogamat en goede props (zoals een meditatiekussen, yoga bolsters en blocks) om je lichaam goed te ondersteunen. Je wilt zo comfortabel mogelijk zijn en niet afgeleid worden.  

 

2. Kies voor comfortabel zittende yoga- of meditatie kleding van natuurlijk ademende stoffen.

Een jeans of sportbroek met ritsen, knelt en is niet fijn en kan je erg afleiden van je practice. Kies voor een zachte yoga legging of een wijde comfortabele yoga- of meditatie broek. Ook is een meditatiesjaal geen slecht idee. Als je langer zit, koel je snel af.  

 

3. Stel een tijdslimiet in

Als je net begint, kun je vijf minuten per dag mediteren en de tijd geleidelijk verhogen naarmate je je meer op je gemak voelt met de meditatie practice. Er zijn chique meditatie wekkers, maar bijvoorbeeld meditatiemuziek aanzetten op Spotify met een sleeptimer, werkt net zo goed.  

 

4. Kies een meditatietechniek

Er zijn veel soorten meditatie, en het is belangrijk om er een te vinden die bij je past. Hier zijn er een paar die je zou kunnen proberen: 

 • Mindfulness meditatie

  Hierbij let je op je ademhaling en als je gedachten afdwalen, breng je de aandacht terug naar je ademhaling. 

 

 • Metta meditatie

  Hierbij concentreer je je op het ontwikkelen van gevoelens van liefde, compassie en warmte ten opzichte van jezelf, anderen en de wereld.  
 • Bodyscan of progressieve ontspanning

  Dit gaat over het langzaam aanspannen en vervolgens ontspannen van één spiergroep per keer door het hele lichaam. 

 

 • Zenmeditatie (Zazen)

  Hierbij ligt de nadruk op de ademhaling en de geest, waarbij gedachten en emoties ongestoord kunnen opkomen en verdwijnen. 

 

5. Besteed aandacht aan je ademhaling

Begin de meditatiebeoefening door diep en ontspannen te ademen. Voel hoe de adem je longen en borstkas vult en adem dan langzaam uit. 

 

6. Wees je bewust van wanneer je gedachten afdwalen

Het is normaal dat je gedachten afdwalen. Wanneer je je dat realiseert, breng dan voorzichtig en zonder te oordelen je aandacht terug naar je ademhaling. 

 

7. Wees consequent

Consistentie is belangrijker dan de lengte van je meditatiesessie. Zelfs een paar minuten per dag kunnen al een verschil maken. 

 

8. Gebruik een meditatie app

Als beginner kan het handig zijn om een meditatie app te gebruiken. Deze apps geven instructies die je kunnen helpen om gefocust te blijven. Enkele populaire apps zijn Headspace, Calm en Insight Timer.(deze laatste app is gratis).  

 

9. Sluit je aan bij een meditatieles of -groep

Dit kan je voorzien van een ondersteunende community en een teacher om je meer persoonlijk te geleiden.  

 

Onthoud dat meditatie een oefening is. Het is niet erg als je gedachten afdwalen of als het in het begin niet ontspannend aanvoelt. Na verloop van tijd kan het veel gemakkelijker en natuurlijker worden. Dus get started and stay OHM.  

/>
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »