Yin Yoga: De weg naar volledige ontspanning en innerlijke rust | yogakledingonline.nl

Yin Yoga: de weg naar volledige ontspanning en innerlijke rust

  • Geplaatst op
  • Door Babet Alkema
Yin Yoga: de weg naar volledige ontspanning en innerlijke rust

Yin yoga is dé yogavorm als je op zoek bent naar een manier om volledig te ontspannen en op te laden. In dit blog leren we je alles over Yin yoga en de vele benefits ervan.

Yin yoga: de yogavorm waarbij je helemaal kan ontspannen

Als je nog op zoek bent naar een manier om volledig te ontspannen en op te laden, dan is yin yoga misschien wel dé yogavorm voor jou! Deze yogastijl wordt steeds populairder en dat is niet voor niets. Yin yoga creëert meer rust in je lichaam en geest. Samen met de dynamische yang yoga vormen zorgt het voor de perfecte balans in je leven. In dit blog delen we alles over Yin yoga.


Hoe werkt Yin yoga?

Yin Yoga is een rustige en langzamere vorm van yoga, waarbij de focus ligt op het strekken van je bindweefsel. Dat weefsel is het plakband dat alles in je lichaam bij elkaar houdt. Door veel stress of weinig slaap en beweging kan dit strak worden, wat voor veel lichamelijke klachten kan zorgen. Bij Yin yoga hou je de houdingen voor langere tijd vast, meestal tussen de drie en vijf minuten. Je bindweefsel reageert het beste op deze langzame en zachte houdingen. Hierdoor krijgt het de tijd om te ontspannen en maak je het stijve bindweefsel los. Heerlijk dus als je lichaam wel wat versoepeling kan gebruiken!


Time to relax

Als er iets is waar Yin yoga je bij kan helpen, is het wel ontspannen. Omdat je de yoga poses langer moet vasthouden, krijg je de tijd om tot rust te komen en je over te geven aan de houding. Dit stimuleert je bindweefsel en activeert de meridianen in je lichaam. Meridianen zijn energiebanen die volgens de traditionele Chinese geneeskunde door ons lichaam lopen. Het zijn als het ware de kanalen waarlangs onze levensenergie, ook wel bekend als Chi, stroomt. Het stimuleren van deze stroom kan helpen om stress en spanning in je lichaam te verminderen. Zo kom je even helemaal tot rust.

 

Leren luisteren naar je lichaam

Vind je het lastig om te luisteren naar je lichaam en wat het nodig heeft? Yin yoga is there to teach you! De yoga practice lijkt misschien meer passief, maar tijdens de houdingen moet je wel aanwezig en mindful zijn. Terwijl je in een pose zit, krijg je de ruimte om te voelen wat er in je lichaam gebeurt. Je leert ervaren waar je last hebt van blessures of lichamelijke blokkades en maakt deze los door middel van statische houdingen.

Note: als je moeite hebt met het herkennen van je grenzen, is het belangrijk dat je hiervoor goede begeleiding hebt. Geef eventuele blessures of ongemakjes vooral aan. Dan kan daar tijdens je yin yoga practice rekening mee gehouden worden.


Omgaan met emoties

Ook kunnen er in deze rust en stilte gevoelens naar boven komen. Dit kunnen soms ongemakkelijke gevoelens zijn die je daarvoor weggestopt had. Bij Yin yoga leer je deze emoties te observeren en toe te laten, zonder dat ze je overnemen. Dit kan een heerlijke ontlading zijn, want het kost je lichaam veel energie om dingen te onderdrukken. Door dit alles creëer je een diepere verbinding met jezelf en een beter begrip van de signalen die je lichaam en geest je geven. Zo weet je pas echt wat je nodig hebt om in balans te komen.


Meditatie

Yin yoga is daarnaast de perfecte manier om kennis te maken met meditatie. De langzame en meditatieve aard van deze yoga vorm, zorgt ervoor dat je beter leert ontspannen. Voor beginners van meditatie kan dat soms nog een struggle zijn. In Yin yoga zitten veel mindfulness elementen verworven, zoals het richten van je aandacht naar binnen. Je krijgt de tijd om te focussen op je ademhaling en de sensaties in je lichaam. De perfecte manier om te ervaren hoe het is als je gedachtes niet alle kanten op springen. Dit zal je in het dagelijks leven een meer ontspannen gevoel geven.


Ademhaling

Tijdens Yin yoga ligt de focus ook op de ademhaling. Je ademhaling is dé tool om tot rust te komen en in het moment aanwezig te blijven. Door middel van diepe, langzame ademhalingsoefeningen, vertraagt je ademhaling en kan je heerlijk ontspannen. Ook kom je meer in contact met de mentale of fysieke sensaties die er te voelen zijn. Je kan je ademhaling dus inzetten om je meer naar binnen te kunnen richten. Zo geef je jezelf de kans om spanningen en emoties te voelen en los te laten.

Comfortabele yoga kleding is natuurlijk key voor een fijne yin yoga practice. Bij Yogakleding Online denken we aan alles! Neem een kijkje bij al onze dames yoga kleding en yoga props, zodat je zo comfortabel mogelijk naar je yin yoga les kan.

/>
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »