Kom in de Flow: Maak Kennis met het Tweede Chakra | yogakledingonline.nl

Kom in de Flow: Maak Kennis met het Tweede Chakra

  • Geplaatst op
  • Door Marlene Smits
Kom in de Flow: Maak Kennis met het Tweede Chakra

Wil je meer leren over de verschillende chakra's in je lichaam? In dit blog hebben we het over het tweede chakra en leren we je hoe je dit sacrale chakra in balans kan brengen!

In het vorige blog bespraken we het eerste chakra. Heb je die gemist? Misschien leuk om die even te lezen, zodat je begint bij het begin. En nu we in deze serie door het lichaam reizen, is het tijd om het over het tweede chakra te hebben.  

 

Het tweede chakra

Je vindt het tweede of sacrale chakra in de onderbuik (een paar vingers onder de navel). Maar zoals eerder gezegd, kan je dit beter in het midden van je lichaam visualiseren dan aan de voorkant. Stel je een rechte lijn voor die van je kruin naar de perineum recht door het centrum van je lichaam loopt. Ter hoogte van je onderbuik, kan je visualiseren dat het tweede chakra in een kegelvorm vanuit het centrum van voor naar achter straalt. 

In het Sanskriet wordt dit chakra Svadhishtana genoemd, vaak vertaald als 'huis van het zelf' en het is nauw verwant aan het wortelcentrum. De energie is hier echter anders.

 

Svadhisthana en in je flow komen  

Element: Water, het sacrale chakra beheerst het waterelement in je. Dus alles wat vloeibaar is. Dit energiecentrum heeft te maken met plezier, vrijheid, creativiteit, flexibiliteit, seks, genot en geld.  Sommige mensen zeggen dat het de plaats is van onze emoties. Voor anderen is het het hart.

Fysiek Lichaam: Het tweede chakra heeft te maken met je voortplantingsorganen, je blaas, nieren en bijnieren en je onderrug. 

Emotioneel lichaam: Je vrij kunnen voelen om je creatief en seksueel uit te drukken, jezelf toestaan om te spelen en plezier te ervaren op een gezonde manier. Je lichaam respecteren en in je behoeften voorzien.    

Mentaal lichaam: Toestaan dat geld vrijuit van en naar je stroomt.  Flexibel zijn in veranderende omgevingen, niet overmatig vasthouden aan wat je eerder dacht. Je grenzen verkennen op creatieve en seksuele manieren zonder schuldgevoelens. Het gevoel hebben vloeiend en speels te zijn en een gevoel van eigenwaarde te hebben.

 

Instabiliteit 

Door stress in elke laag van het lichaam (fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch) kun je vertragen, stagneren of helemaal in overdrive raken. Als je in je jonge jaren een zeer onplezierige seksuele ervaring hebt gehad die je emotioneel en/of mentaal veel stress heeft bezorgd, dan kan dat je leven nog steeds op een bepaald niveau beïnvloeden. Sterke emoties blijven soms op trillingsniveau in ons systeem hangen, wat zou kunnen zorgen voor een stagnatie in je tweede chakra.  

Het kan je een waardevol inzicht geven in waar je onevenwichtigheden en stagnaties hebt, als je je lichaam en zijn verschillende lagen leert kennen en meer te weten komt over de chakra's.  

 

 

Checklist voor het tweede chakra 

  • Voel je je vrij in je creatieve en seksuele expressie? Of is er een gevoel van schuld of ongemak? 
  • Is er een open gevoel in je onderrug en sacraal gebied, of is er sprake van beklemming en een verkrampt gevoel? 
  • Ben je in staat om flexibel te reageren op veranderende situaties? 
  • Drink je genoeg water? 
  • Heb je problemen met je voortplanting? Of menstruatieproblemen? 
  • Heb je een gezonde relatie met geld?

 

In balans komen 

Het is gelukkig super eenvoudig om aan je chakra's te werken. Je kan veel on en off the mat doen om je tweede chakra weer in balans te brengen. Hieronder vind je een speciale sacrale yoga practice, die zal helpen om dit energiecentrum in balans te brengen.  

 

  • Yoga poses 

Ik vind dat de meest effectieve manier om je energiecentra in balans te brengen is door gerichte yogahoudingen te doen, zoals deze:

- Baddha Konasana (Vlinderhouding) 

- Upavista Konasana (wijde hoek voorovergebogen zittend) of doe een variatie hierop met de billen tegen de muur en de benen omhoog tegen de muur.  

- Bekkenkantelingen 

- Kundalini lotus  

- Sufi Grind (zittende bekkencirkels) 

Leer meer over de verschillende chakra's en de bijpassende oefeningen waarmee je ze in balans kan brengen.

 

Oranje is de kleur voor dit tweede chakra, dus gebruik het tijdens je ontspanning of meditatie. Draag bijvoorbeeld oranje yoga kleding, of ondergoed ;)

 

  • Mantra’s

Mantra's of geluidstrillingen zingen. VAM is de vedische bija mantra. Je kan VAM zingen zoals je OM zou doen, maar dan meer continu. Dit werkt op dezelfde trillingsfrequentie 

Of je kunt ONG NAMO GURU DEV NAMO uit de Kundalini traditie chanten of reciteren. Het betekent 'Ik buig voor de creatieve energie van het Oneindige: ik buig voor het Goddelijke Kanaal van Wijsheid'.

 

Mudra voor het sacraal chakra: Shakti Mudra 

Met je handpalmen voor je borst, druk je je kleine vingertoppen tegen elkaar en je ringvingertoppen tegen elkaar. Plaats je duimen in je handpalmen, aan de binnenkant van je wijs- en middelvinger. Je kunt dan de knokkels van deze twee vingers tegen elkaar drukken of ze apart houden. 

Mediteer op de vloeibaarheid binnen in je, visualiseer reinigende golven die door je lichaam gaan.  

En het belangrijkste om te doen gedurende de dag: drink water, beweeg en dans meer met je heupen, zoek een vorm van creatieve expressie, probeer iets nieuws in de slaapkamer of waar dan ook in je leven. Door dingen te veranderen en nieuwe activiteiten te ondernemen, ontdek je nieuwe manieren van doen en voel je je er zelfverzekerd en op je gemak bij, terwijl je in staat bent om je er niet direct mee te identificeren of je eraan vast te klampen. Je kan het ook loslaten. Je zult een nieuwheid in jezelf vinden, een spontane jij die elke situatie aankan en niet bang is om te veranderen en te evolueren.  En je mantra die je mentaal of hardop kunt laten klinken: I GO WITH THE FLOW (of iets dat dat concept weerspiegelt waar jij je prettig bij voelt)

/>
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »