Cleaning Guide: hoe reinig je je yoga mat? | yogakledingonline.nl

Cleaning Guide: hoe reinig je je yoga mat?

  • Geplaatst op
  • Door Babet Alkema
Cleaning Guide: hoe reinig je je yoga mat?

Goede hygiëne heeft invloed op het uiterlijk, de kwaliteit en de levensduur van je yoga mat. In dit blog geven we je een aantal tips voor het schoonmaken van je anti-slip yoga mat. Zo kan je er nog langer van genieten!

Cleaning Guide: hoe reinig je je yoga mat?

Een anti-slip yoga mat is een goede investering voor een comfortabele yoga practice. Onze eco yogamatten zijn duurzaam en gaan lang mee. Om de levensduur van je mat te verlengen, is het wel belangrijk dat je je mat goed reinigt. Think about it: na een intensieve yoga sessie was je vaak je yoga kleding. Dan is het wel zo fair om je yogamat ook te verzorgen. Zo begin je de volgende yoga practice met een schone mat die lekker fris ruikt.  

 

Het belang van een schone yoga mat

Tijdens je yoga practice sta je waarschijnlijk met blote handen en voeten op je yoga mat. Hierdoor laat je mogelijk sporen van zweet of huidschilfers achter. Als dit langere tijd op je mat blijft liggen, zullen bacteriën gaan vormen. Dit maakt het makkelijker om huidinfecties op te lopen en zorgt daarnaast voor nare geurtjes. Niet echt hygiënisch dus.

Ook olie van huidproducten komt vrij bij transpireren. Dit maakt de mat glibberig en kan in de mat gaan trekken. Al deze vuildeeltjes kunnen ervoor zorgen dat je yoga mat minder grip geeft, lastiger uitrolt en eerder zijn kwaliteit verliest. Daarnaast kan de kleur gaan vervagen. Dat zou natuurlijk erg zonde zijn. Het is dus belangrijk om je yoga mat goed te reinigen, zodat je er langer van kan genieten.

Keeping it clean

Voordat je begint aan je yoga practice, kan je al een aantal dingen doen die je mat schoner houden. Maak voor je yoga practice alvast je handen en voeten schoon. Was de sporen van de dag van je af met lauwwarm water, zodat je minder vuil achterlaat op je yoga mat.

Ook schone yoga kleding is belangrijk voor de hygiëne van je mat. Hierdoor draag je geen vuile stofjes over van een eerdere yoga practice. Dry-fit yoga kleding kan er daarnaast voor zorgen dat er minder zweet op je yogamat terecht komt.  Draag bijvoorbeeld de dry-fit yoga kleding van Urban Goddess. Hun yoga broeken voeren snel vocht af, waardoor je minder last krijgt van zweetvlekken.

 

De basics van het schoonmaken 

De wasmachine klinkt misschien het snelst, maar het kan de kwaliteit en levensduur van je yoga mat flink beperken. Maar hoe maak je de yoga mat dan wel schoon? Hier een aantal handige tips!

1. Neem je mat af met lauwwarm water

Het reinigen van je yoga mat hoeft niet lastig te zijn. Het afnemen met een vochtige doek is vaak al voldoende. Voor een intensere reiniging, kan je gebruik maken van een natuurlijk schoonmaakmiddel, zoals groene zeep. Zorg er wel voor dat je producten geen chemicaliën bevatten. Agressieve middelen als olie, chloor en zuur kunnen het materiaal van de yoga mat namelijk aantasten.

2. Laat de mat goed drogen

Laat je yoga mat goed drogen aan de lucht voordat je hem oprolt. Rol de mat daarna goed op en bewaar hem op een schone plek met goede ventilatie. Zo stap je de volgende yoga practice op een compleet frisse yoga mat. It’s as easy as that!

3. Lucht je yoga mat

Geen tijd om een doekje over je mat te halen? Laat je mat dan even luchten. Het is handig om je yoga mat pas op te rollen na het douchen. Hierdoor krijgt het zweet en vuil de kans om meer te verdampen, waardoor het niet in de mat trekt. Zo heb je minder snel last van nare geurtjes.


Elke yogamat is anders

Hoe je je yoga mat reinigt, hangt af van het materiaal en merk van de mat. Matten van kurk vragen een andere verzorging dan matten van rubber. Bij natuurrubber heb je bijvoorbeeld niet meer nodig dan een beetje water. Dit materiaal kan namelijk niet goed tegen chemicaliën. Hieronder lees je de instructies van onze favoriete yoga merken voor yoga-artikelen.

B MAT: de yogamatten van B YOGA kunnen gereinigd worden met een vochtig doekje of zachte mat reiniger. Wel raden we aan geen chemicaliën te gebruiken bij het onderhoud.

Liforme: voor de matten van Liforme is een klein beetje afwasmiddel en water genoeg. Gebruik een vochtig (niet doorweekt) doekje en neem je yoga mat goed af. Let erop dat er geen zeepresten achterblijven.

OHMat: Heb je een mat van OHMat gekocht? Maak deze dan ook schoon vóór het eerste gebruik, zodat er geen vlekken op kleding of lichaam komen. Maak de yoga mat na je yoga practice schoon met een zachte doek, lauwwarm water en eventueel een natuurlijk schoonmaakmiddel. Voorkom vouwlijnen, door de mat op te rollen met de PU-bovenlaag aan de buitenkant.

Pierre Sports: Matten die kurk bevatten in de fabric-mix hebben een antibacteriële werking en hoeven dus minder vaak gereinigd te worden. Eens in de twee weken een vochtige doek met water over de yoga mat halen is dan al voldoende.

 

Ben je nog op zoek naar een geschikte yoga mat? In dit blog helpen we met het vinden van een yoga mat die het best bij jou past!

/>
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »