Yoga Attributen | Wat heb je nodig voor Yoga? | Dé Yogashop | yogakledingonline.nl

Yoga attributen

  • Geplaatst op
Yoga attributen

We krijgen vaak de vraag van klanten wat je nu eigenlijk nodig hebt als je voor de eerste keer yoga gaat doen. Je wilt de juiste yoga attributen, hulpmiddelen en accessoires bij je hebben en comfortabele yogakleding aantrekken, want je wilt natuurlijk goed voorbereid en ontspannen je eerste yogales starten.

Hieronder vind je een handige opsomming van alle yoga-attributen en benodigdheden die je kunt gebruiken voor een yoga les.


Wat zijn Yoga attributen?


Er zijn verschillende yoga attributen die je nodig hebt of optioneel kunt gebruiken tijdens yogalessen. Ze worden ook wel yoga accessoires, yoga hulpmiddelen of op zijn Engels: yoga props genoemd. De attributen zijn bedoeld om je te helpen bij yoga houdingen. Ze kunnen een asana verdiepen, minder intensief of juist intensiever maken.

Hieronder hebben we de meest voorkomende yoga attributen voor je op een rijtje gezet. Wat heb je nodig voor Yoga les?

Yoga mat

Eén van de belangrijkste yoga attributen is natuurlijk een yoga mat. Yogamatten zijn er in heel veel verschillende materialen, diktes, afmetingen en kleuren. Het is goed om je van te voren goed in te lichten welke yogamat het beste is voor de yogavorm die je beoefent. Een Yogamatje kopen, daar komt dus wel wat bij kijken. Hoe intensief is de les? Zweet je veel? Last van gewrichten?

Je kunt gerust contact met ons opnemen, als je advies wenst over welke mat het meest geschikt is voor jou. Doe je bijvoorbeeld Yin Yoga? Dan is de extra dikke Yin Yoga mat van 10 mm het meest geschikt. Heb je snel last van gladde handen en voeten door zweet en glijdt je daardoor weg op je yogamatje? Kies dat voor de beste anti slip mat: de Liforme Yogamat 4,2 mm met super grip.

Yoga tas

Voor het vervoeren van je yogamatje is een yogatas erg handig. De meeste yogamatten hebben en breedte van minimaal 65 cm, dus een yogamat past niet in een gewone sporttas of handtas. Let bij een yogatas kopen op het formaat: meet je mat op voordat je een tas aanschaft, zodat je zeker weer dat hij erin past.

Yogamat tassen zijn er in verschillende formaten, met verschillende sluitingen. En tegenwoordig zijn ze ook nog eens geweldig om te zien: van een stoere basic zwarte yogatas tot een yogatas met een printje of een extra grote yogatas voor een extra dikke mat.

Yoga riem

Een Yoga riem is een katoenen band van tussen de 150 cm en 250cm lang en heeft een breedte van tussen de 2,5 cm en 4,5 cm. Aan één uiteinde zit een gesp. De gesp van een yogariem is meestal gemaakt van metaal. Deze 'sluiting' is bedoeld om het ene uiteinde van de riem te bevestigen aan het andere uiteinde.

Yogariemen worden trouwens niet altijd als een 'loop' (dus met de uiteindes aan elkaar) gebruikt. Ze worden ook veel ingezet bij asana's zonder dat de gesp gebruikt wordt. Met een riem voor yoga kun je een asana een extra stretch meegeven, omdat je tegenkracht ervaart.

Yoga blok


Een Yoga blok is één van de meest voorkomende yoga attributen. Een blok gebruik je meestal om de grond als het ware een stukje naar boven te halen. Er zijn yogablokken in verschillende afmetingen en van verschillende materialen. De meest voorkomende is: yoga blok kurk. Er zijn ook foam yogablokken. Deze zijn heel licht in gewicht. Dit wordt als sommigen als prettig ervaren, maar de meeste yoga beoefenaars vinden de wat zwaardere kurken yogablokken prettiger. En dan heb je nog mooi luxe versies, zoals een yoga blok bamboe. 

Yoga bricks worden niet alleen gebruikt om de grond een stukje meer omhoog te halen, maar ook ter ondersteuning van de onderrug, bijvoorbeeld bij de Vis houding. Of bij de Lotushouding als een soort meditatiekussen om op te zitten, waardoor je makkelijker rechtop kunt zitten.

Yoga handdoek anti slip

Een Yoga handdoek met anti slip is ideaal als je moeite hebt om goed op een yogamat te blijven staan zonder wegglijden door zweten. Een yoga anti slip doek, ook wel Hot Yoga Towel genoemd, heeft de afmetingen van een gemiddelde yogamat en leg je over de mat heen.

Vaak heeft de yogahanddoek aan de ene kant kleine anti-slip nopjes. Deze kant leg je op de mat, zodat de handdoek niet verschuift op de mat. De andere kant van de yogatowel is super vocht-absorberend en sneldrogend. Op deze manier glijden je handen niet meer weg bij bijvoorbeeld de Downward Facing Dog.

Yoga sokken

Yoga sokken zijn een yoga attribuut die niet door elke yogi en yogini gebruikt worden, maar sommigen vinden het de perfecte manier om met de voeten een goede grip te hebben op elke ondergrond. 

De yogasokken worden ook wel yoga teensokken genoemd, omdat bij de sokken de tenen niet bij elkaar zitten. Ze zitten allemaal apart, zodat je ze goed spreiden tijdens jowu yoga practice. De onderzijde van de sokken voor yoga hebben kleine anti-slip nopjes, die ervoor zorgen dat je stevig op de yogamatten staat.

Yoga Bolster

Een Yoga bolster is een groot, langwerpig rond yogakussen. Een bolster is gevuld met boekweitkaf en is vrij zwaar en stevig, maar vormt wel mee met het lichaam. 

Yoga bolsters worden gebruikt ter ondersteuning van verschillende lichaamsdelen bij yoga-poses. Zo wordt een yogabolster bij de eind-ontspanning (Savansana of Lijkhouding) gebruikt onde de knieen, om een eventuele discomfort in de onderrus op te vangen. Ook bij de kindhouding, de vis en verschillende bekkenopeners worden yoga bolsters gebruikt.

Meditatiekussen

Veel yogalessen starten met een korte meditatie oefening om goed in het hier en nu te komen. Een meditatiekussen, we noemen het ook wel een yogakussen, is een rond kussentje gevuld met boekweikaf. Deze vulling zorgt ervoor dat je een stevige, maar toch comfortabele zit hebt en je gemakkelijker de ruggenwervel mooi recht kunt houden.

Er zijn meditatiekussens en yogakussens in verschillende afmetingen. Een extra hoog meditatie kussen is fijn als je langere benen hebt of last heb van je rug of bekken/heupen. Een extra laag yoga kussen is geschikt als je wat meer gevorderd bent en gemakkelijker dichter bij de grond kunt zitten. Een gemiddels kussen voor meditatie en yoga is tussen de 13 en 23 cm hoog en heeft een diameter van ongeveer 30/35 cm.

Yoga Oogkussen

Elke yogales eindigt in Savasana. Een liggende houding, in totale ontspanning. Deze houding wordt meestal enkele minuten aangehouden. Een Yoga oogkussen kan bij deze eindontspanning heel prettig zijn.

Je legt het oogkussentje, dat meestal gevuld is met boekweit of lijnzaad gemengd met lavendel, op je gesloten ogen. Het gewicht op de oogkassen zorgt ervoor dat je je helemaal kunt afsluiten en je gezicht kunt ontspannen. Oog relaxkussen zijn er in verschillende kleuren en formaten. Favoriet zijn de oogkussens met ohm teken.

Yoga kleding

Tot slot is het natuurlijk handig om comfortabele en geschikte yoga kleding te kopen als je vaker yoga gaat doen. In onze shop vind je een uitgebreid assortiment yoga kleding dames en heren. Er zijn heel veel verschillende stijlen, materialen en pasvormen.

Het is belangrijk om vooral rekening te houden met de intensiteit van de yogalessen en daar de yogakleding op af te stemmen. Want Power Yoga doen in een katoenen of bamboe yoga broek is natuurlijk niet zo fijn, en Yin Yoga in een Bikram broekje is ook niet zo geslaagd ;-).
Hoe intensivere de yogales, hoe meer het aan te raden is om dry-fit kleding te kiezen. Voor rustige vormen is katoen en bamboe heel geschikt.


Gebruik van Yoga accessoires, the do's and don'ts

Als je Yoga accessoires wilt gaan gebruiken, zorg er dan voor dat je aan je docent uitleg hebt gevraagd over hoe je de props moet toepassen. Ook kun je online veel lezen en zien in Youtube filmpjes hoe je bepaalde yoga attributen gebruikt. 

Do's: probeer uit wat voor jou prettig is. De één vindt veel yoga accessiores fijn en geven zekerheid en houvast tijdens de les, voor een ander is het gebruik van minder hulpmiddelen juist prettiger. Zorg dat je de accessoires als hulpmiddel ziet en niet als iets wat je verplicht moet gebruiken. Tot slot: schaam je niet om blokken, riemen en bolsters in te zetten tijdens yoga. Yoga is geen competitie, maar een zoektocht naat je eigen grenzen, zonder ze over te gaan.

Dont's: Als je niet weet hoe je een yoga-accessoire moet gebruiken, ga er dan niet zomaar mee aan de slag. Daar kunnen best vervelende ongelukjes mee gebeuren. Want als je niet weet hoe je de uiteinden van een yogariem aan elkaar moet bevestigen, dan kan deze losschieten tijdens een yoga houding. Met een mogelijke blessure als gevolg! Ook met speciaal hoofdstand bankje of hoofdstand kurkblokken bijvoorbeeld kun je niet zomaar aan de slag. Zorg dat je instructies krijgt, voordat er nare valpartijen komen.

Bij welke yogavormen worden er Yoga hulpmiddelen gebruikt?

Bij vrijwel alle yogavormen kunnen er hulpmiddelen gebruikt worden. Toch zijn er een aantal yoga-typen in het bijzonder waar veel attributen gebruikt worden. Yin Yoga maakt bijvoorbeel veel gebruik van bolsters, riemen, kussens en riemen. Bij Yin Yoga houd je langere tijd 1 asana aan en om deze zo comfortabel mogelijk uit te voeren worden lichaamsdelen ondersteunt door allerlei hulpmiddelen. Ook Iyengar Yoga staat bekend om het gebruik van Yoga attributen. Naast riemen en blokken, worden hier ook vaak elastieken aan de muur en yogastoelen gebruikt.

Sommige ygoa docenten gebruiken standaard in hun lessen voor een ieder die dat prettig vindt accessoires, terwijl ander teachers juist meer de opvatting hebben dat je vanuit het eigen lichaam een asana moet opbouwen en ontwikkelen en raden het gebruik van 'hulpjes' juist af.

Welke Yoga spullen neem je mee naar je eerste Yogales?

Om deze vraag te beantwoorden is het allereerst belangrijk om te weten welke vorm yoga je gaat doen. De Yoga spullen die je meebrengt zijn daarnaast ook afhankelijk van de yogastudio zelf. Wat hebben zij liggen? Of dient een cusist alles zelf mee te brengen Miisschien hoef je niet gelijk allerlei yoga attributen te kopen voor een eerste keer yoga. Je kunt dan eerst gebruik maken van de spullen die aanwezig zijn in de studio, want je gaat wellicht eerst nog ontdekken of je yoga leuk vindt en het vaker wilt gaan doen. 

Zelf Yoga benodigdheden meenemen vanuit hygienisch oogpunt

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om alle Yoga benodigdheden zelf mee te nemen naar een les. Sommige mensen vinden dit uit hygienisch oogpunt prettiger. Daar is niets mis mee natuurlijk, doe waar jjij je goed bij voelt!

Daarnaast is het een goed idee als je last hebt van voetschimmel of zwemmerseczeem bijvoorbeeld om je eigen yoga mat mee te brengen, zodat je de schimmel, uitslag of eczeem niet overdraagt aan de volgende yogi of yogini die op het matje gaat staan.


Heb je vragen over Yoga attributen?

We hopen dat we je hierboven een goed beeld hebben gegeven van wat je allemaal nodig hebt voor een eerste keer yoga en de vraag 'wat neem je mee naar eerste yogales?' en 'wat zijn de verschillende yoga attributen?' duidelijk hebben uitgelegd.

Als je nog vragen hebt, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Weet je na het lezen van dit blog yoga attributen kopen? Klik dan hier om door te gaan naar de Yoga accessoires en artikelen in onze online yogashop.

Veel plezier tijdens jouw yogales! Geniet ervan!
Rosa

/>
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »