Time to relax: de wonderen van yoga voor het slapen | yogakledingonline.nl

Time to relax: de wonderen van yoga voor het slapen

  • Geplaatst op
  • Door Babet Alkema
Time to relax: de wonderen van yoga voor het slapen

Een voordeel van yoga is dat het je helpt om eerder in slaap te vallen en meer uit je rust te halen. Erg fijn als je veel in je hoofd zit en last hebt van stress. In dit blog leren we je hier meer over!

Time to relax: de wonderen van yoga voor het slapen

Een goede nachtrust is heel belangrijk voor een goede gezondheid. Het geeft je lichaam de kans om zichzelf te resetten en op te laden voor de volgende dag. Voor sommigen is het alleen niet zo makkelijk om in deze staat van ontspanning te komen. Zit je veel in je hoofd, heb je last van stress of val je gewoon lastig in slaap? Dan is yoga er voor je! Naast meer flexibiliteit en spierkracht, zorgt het namelijk voor een betere nachtrust. In dit blog vertellen we je hier meer over!

 

Yoga als medicijn voor meer slaap

Wanneer je veel piekert in de avond of last hebt van stress, stijgt de adrenaline en cortisol in je lichaam. Dit heeft als gevolg dat je hartslag en ademhaling versnellen en je minder ontspant. Hierdoor val je lastig in slaap en word je vaker wakker in de nacht. Yoga voor het slapen is in dat geval een hele goede ontspanningsbron. Het zet je drukke gedachten on hold, zodat je kalmeert. Hierdoor kan je sneller in slaap vallen en bereik je eerder die fijne staat van diepe slaap.  

Yoga helpt je dus om eerder in slaap te vallen en meer uit je rust te halen. Je slaap is van betere kwaliteit, waardoor je goed kan opladen. Zo krijg je een goede energieboost en word je fris en fruitig wakker.

Getting ready

Als je optimaal wil genieten van deze kalmerende yoga practice voor het slapen, is een goede voorbereiding key. Veel moeite kost dit niet. Het gaat erom dat je een comfortabele omgeving voor jezelf creëert waarmee je je lichaam voorbereid op rusten.

Zo is het belangrijk dat je je telefoon wegstopt en deze pas weer oppakt de volgende ochtend. Hierdoor zie je geen blauw licht meer en neem je geen nieuwe informatie meer op. Dit stimuleert de aanmaak van melatonine, je slaaphormoon.

 

Een fijne omgeving

Zorg daarnaast voor een rustgevende omgeving met een yoga mat en comfortabele yoga kussens voor een zachte ondergrond. Vervang je kunstmatige licht door kaarsjes en don’t forget: draag comfy yoga kleding die niet te strak zit. Zoals een loose fit yoga broek of andere comfortabele lounge wear. Zo kan je vrij ademhalen en word je niet afgeleid tijdens je yoga practice.

yoga artikelen_ yoga voor het slapen 

Ademhaling

Speaking of vrije ademhaling: yoga zorgt voor meer rust in je lichaam en hoofd door de toepassing van een rustige en diepe ademhaling. Door je bewust te focussen op het ademhalen, komt je lichaam in een staat van herstel. Het is de bedoeling dat je rustig via je buik inademt. Door deze lage ademhaling neem je meer zuurstof op en neemt de spanning in je lichaam af. Zo kom je meer in contact met je lichaam en kan je meer ontspannen. Op deze manier haal je het meest uit je yoga voor het slapen.

Leer meer over de benefits van een gezonde ademhaling!

 

Ontspannen spieren

Wanneer je veel onrust in je lichaam ervaart, spannen je spieren zich onbewust aan. Hierdoor krijgt je lichaam niet de kans om tot rust te komen. Yoga brengt je lichaam tot rust door middel van een balans tussen inspanning en ontspanning. Zo kunnen de gespannen spieren weer lekker ontspannen.

 

Yoga-oefeningen

Yoga oefeningen voor het slapen hoeven niet lastig te zijn. Liggende houdingen en vooroverbuigingen werken super goed om tot rust te komen. Vind hier een lijst met fijne yogahoudingen die je helpen ontspannen voor het slapen.

Yin yoga is een fijne vorm van yoga om je gedachten los te laten, zodat de stress in je lichaam afneemt. Deze rustige yoga vorm bevat voornamelijk liggende en zittende houdingen die je een aantal minuten vasthoudt. Dit zorgt ervoor dat je lichaam zich helemaal kan ontspannen.

Yoga voor het slapen_ yoga oefeningen voor het slapen gaan

 

Yoga Nidra

Yoga Nidra is een yoga vorm die slaap en yoga samenvoegt. Hierdoor krijgt je lichaam de kans om zich te herstellen en kan je de informatie van die dag verwerken. Je brengt je lichaam in een staat van slaap, terwijl je wakker blijft. Het is een ideale manier om je lichaam te resetten en volledig te kalmeren. Nieuwsgierig? Lees dan ons blog en luister de begeleide Yoga Nidra sessie voor nieuwe energie.

 

Nadi Shodhana Pranayama 

Nadi Shodhana Pranayama, of de wisselende neusgat ademhaling is een fijne manier om helemaal tot rust te komen. Deze ademhalingstechniek verlaagt je hartslag en bloeddruk en stimuleert het zenuwstelsel. Hiermee kalmeer je dus je lichaam en geest, waardoor je lekkerder in slaap valt. Perfect voor als je je gespannen of onrustig voelt.

De naam Wisselende Neusgat ademhaling zegt het al. Bij deze Pranayama oefening sluit je steeds een neusgat af, terwijl je door het andere neusgat diep inademt. For example, je plaatst je rechterduim op je rechterneusgat en ademt in via je linkerneusgat. Nadat je je adem even vast hebt gehouden, sluit je het linkerneusgat met je ringvinger en open je de rechter. Vervolgens adem je uit via dit neusgat en herhaal je het proces beginnend bij het tegenovergestelde neusgat. Het neusgat waardoor je uitademt, is dus ook het neusgat waarmee je inademt.

Lees hier een stapsgewijze uitleg over de Nadi Shodhana ademhaling. 

 

Meditatieve bodyscan

Een andere manier om de rust in je lichaam te herstellen is mediteren. Een bodyscan meditatie laat je stilstaan bij elk stukje van je lichaam. Je scant stap voor stap je hele lichaam en word je bewust van de dingen die je voelt. De sensatie, spanning, pijn of stress, je geeft jezelf de tijd en ruimte om hierbij stil te staan. Zo kan je met aandacht ontspannen. Misschien ontspan je zelfs zo erg, dat je gelijk in slaap valt. Als je meer wilt leren over deze bodyscan meditatie, neem dan een kijkje op de pagina van Holistik!

 

 

/>
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »