Duurzame yogakleding: welke stoffen en materialen verkopen wij allemaal? | yogakledingonline.nl

Duurzame yogakleding: welke stoffen en materialen verkopen wij allemaal?

  • Geplaatst op
  • Door Renée Bus
Duurzame yogakleding: welke stoffen en materialen verkopen wij allemaal?

Wij verkopen vooral yogakleding die wordt gemaakt van duurzame stoffen en materialen. Benieuwd welke milieuvriendelijke materialen wij allemaal verkopen? Lees het hier.

Duurzame yogakleding: dit zijn de stoffen en materialen die wij verkopen

Een hippe en comfortabele yoga-outfit kan je yoga practice net even die extra boost geven. En hoewel het belangrijk is om te kunnen genieten van comfortable en fijne yoga kleding en yoga props, is het ook belangrijk om mindful te zijn als over de duurzaamheid van je yogaspulletjes. Gelukkig valt er veel over duurzame yogakleding te ontdekken en doen wij ons best om zoveel mogelijk duurzame merken op te nemen in ons aanbod bij Yogakledingonline. 

Dat de mode-industrie niet goed is voor het milieu is inmiddels geen geheim meer. Dit heeft onder andere te maken met hoe de stoffen en materialen geproduceerd worden. Zo wordt er gebruik gemaakt van chemicaliën, bestrijdingsmiddelen, water en grond voor het verbouwen van deze verschillende materialen. De productie van de ene stof heeft een grotere impact op het milieu dan de andere en dat maakt natuurlijk een groot verschil. 

Wat verkopen wij?

Wij verkopen alleen yoga merken die op verschillende gebieden bezig zijn met duurzaamheid. Stoffen kunnen naast duurzaam geproduceerd, ook nog ecologisch, veganistisch of gerecycled zijn. We verkopen dus veel verschillende materialen voor verschillende behoeften. Maar wat voor duurzame materialen verkopen we nu eigenlijk en wat zijn de eigenschappen hiervan?

Biologisch katoen
Biologisch katoen wordt verbouwd zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen en er wordt veel minder water gebruikt bij de productie dan bij gewone katoen. Daarnaast kost het proces de helft minder CO2-uitstoot. Hoe weet je of een kledingstuk van biologisch katoen is gemaakt? Doordat het één van de volgende certificaten heeft:

OCS: Een mix tussen biologisch gecertificeerd materiaal en ander biologisch gecertificeerd materiaal. (bijvoorbeeld bamboe)  

GOTS: Minimaal 95% van het eindproduct bevat biologisch gecertificeerd materiaal. De kleding voldoet aan zeer strenge eisen en is gegarandeerd duurzaam en fair. Helaas bedraagt de GOTS gecertificeerde biologisch katoen slechts 1% van de totale katoenproductie wereldwijd. Maar the good news is, dat de productie van biologisch katoen wel groeit. In 2020 werd er 30% meer bio katoen geproduceerd dan in 2019, en daar draag jij als klant aan bij!

Bamboe
Wie denkt aan duurzame yogakleding, denkt aan bamboe. Dat komt omdat bamboe heel snel groeit en op veel soorten grond met minimale resources. Bamboe heeft een klein beetje regenwater en zonlicht nodig, en voila. Daarnaast wordt bij het telen van bamboe geen gebruik gemaakt van pesticiden of chemische meststoffen omdat de antibacteriële stof in bamboe zelf, ziekten en plagen bestrijdt.  Superhandig dus van moeder natuur. Bamboe heeft een ademende en vocht-absorberende functie. Dit maakt dat het een fijne stof is voor yoga kleding, het is perfect voor een intensieve yoga les, want het is dus van nature dry-fit. Ook is het door de antibacteriële eigenschap perfect tegen nare zweetgeuren, want die krijgen geen kans. 

Op zoek naar duurzame yogakleding van biologisch katoen of bamboe? Kijk eens bij de deze merken:
Urban Goddess
Renegade Guru
Asquith

Gerecycled PET
Gerecycled polyester (PET) wordt gemaakt van gerecyclede plastic. Het voordeel van gerecyclede materialen is dat er geen milieuvervuiling plaatsvindt die anders nodig zou zijn voor de verwerking van het polyester op de stortplaats, of erger nog in de zee. Het fijne aan polyester is dat het super elastisch is en snel droogt. Het kreukt niet, is vormvast en sterk. Al deze eigenschappen maakt dat polyester een goede stof is voor sportkleding. Veel yogamerken maken daarom gebruik van (gerecycled) polyester voor hun sport kleding en yoga collecties.

Draag jij het liefst PET of polyester? Bekijk Röhnisch of Onzie 

Tip: Koop een waszakje van Guppyfriend als je je duurzame yogakleding gemaakt van gerecycled PET wast. Er komt altijd een beetje plastic vrij tijdens het wassen en de waszakjes vangen dit op!

Kurk
Kurk wordt gemaakt van de schors van kurkeik. Nu denk je waarschijnlijk: is dat niet slecht voor de bomen? Dat is het gelukkig niet, omdat de kurkeik dus niet gekapt hoeft te worden! De boom wordt geschild en daardoor leeft de boom juist langer. Daarbij kan de kurkeik veel meer co2 absorberen en zuurstof produceren als ‘ie af en toe getrimd wordt. Kurk is dus juist goed voor de boom.

Kurk is 100% natuurlijk en zelfreinigend. Je kunt yoga-artikelen zoals een yogamat of yoga blocks gemaakt van kurk gewoon met een vochtig doekje afnemen en daar worden we natuurlijk blij van!
Bij Yogakledingonline vind je yoga blocks gemaakt van kurk bij deze merken:
Southern Shores
Yogi & yogini

Kun jij ook geen genoeg krijgen van kurk? Pierre Sports heeft unieke yoga matten gemaakt van kurk en gerecycled rubber van schoenzolen. Een yogamat gemaakt van kurk bied goede grip. Dat komt omdat kurk een vocht absorberende functie heeft. Daarnaast zorgt de kurkstructuur voor een subtiele en zachte demping en dat is perfect voor gevoelige knieën en polsen.

Natuurrubber
Natuurrubber of TPE komt van het sap van rubberbomen en wordt gefilterd en verdund met water. Het is een witte melkachtige vloeistof wat een mengsel is van rubberdeeltjes en eiwitten. Dit sap wordt tot dunne plakken gerold en omgetoverd naar onze geliefde yoga matten!

In tegenstelling tot synthetisch rubber is natuurrubber een natuurlijk en hernieuwbare stof dat biologisch afbreekbaar is. Natuurrubber is niet alleen een fijn materiaal, het is ook nog eens lief voor Moeder-aarde. Dit materiaal voelt van nature stroef aan en dat zorgt voor een goede grip. De yogamatten die gemaakt zijn van TPE zijn iets zwaarder dan synthetische yogamatten, maar voelen zacht en geven een fijne demping. Veel van onze yoga matten zijn deels gemaakt van natuurrubber en dat is ideaal voor een intensieve yoga practice.

Op zoek naar een milieuvriendelijke yogamat? Onderstaande merken maken gebruik van natuurrubber in hun yogamatten:
Liforme
OHMat
B Mat

Let op: de levensduur van een yogamat van natuurrubber is korter dan yogamatten van bijvoorbeeld synthetisch rubber, ze gaan gemiddeld vijf jaar mee. Gebruik daarom voor het schoonmaken geen chemicaliën, een vochtig doekje is voldoende!

Onderzoek doen naar de materialen die gebruikt worden voor jouw yoga-outfit & yoga props is niet alleen interessant, maar ook heel waardevol. Kies bewust en probeer vooral niet te veel te kopen. Wil jij duurzamer leven, maar weet je niet hoe? Lees dan: DUURZAMER LEVEN: 10 TIPS DIE JE VANDAAG NOG KUNT TOEPASSEN

/>
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »