Duurzamer leven: 10 tips die je vandaag nog kunt toepassen | Yogakledingonline.nl | yogakledingonline.nl

DUURZAMER LEVEN: 10 TIPS DIE JE VANDAAG NOG KUNT TOEPASSEN

  • Geplaatst op
  • Door Franziska Mueller
DUURZAMER LEVEN: 10 TIPS DIE JE VANDAAG NOG KUNT TOEPASSEN

Duurzamer Leven: 10 Tips die je vandaag nog kunt toepassen

Wil jij duurzamer leven? Reduce, reuse, recycle is dan misschien wel je mantra, maar wat betekent dat nou eigenlijk precies? Het is makkelijker dan je denkt om een echte eco warrior te zijn. Hier vindt je 10 tips hoe je je leven vandaag nog een stukje duurzamer kunt maken.

 

1. Denk na voordat je iets koopt.

We worden de hele dag door overspoeld met reclames. Er wordt op slimme manieren voor gezorgd dat we allemaal dingen kopen die we – let’s be real – vaak helemaal niet nodig hebben. Sta er eens bij stil hoe vaak je koop-impuls naar boven komt en vraag jezelf af of je iets écht nodig hebt. Maak bewuste keuzes.

2. Voorkom voedselverspilling.

Wist je dat we in Nederland met z’n allen elk jaar rond 590 miljoen kilo voedsel weggooien? Dat is zonde voor het milieu en je portemonnee. Gelukkig kun je dit makkelijk zelf voorkomen: plan vooruit en maak een boodschappenlijstje voordat je naar de supermarkt gaat. Koop alleen wat er op je lijstje staat. Oké, die extra chocoladereep mag wel (die zou je toch niet weggooien) maar laat je verder niet afleiden door de acties en aanbiedingen. Bonus tip voor alle structuur-junkies: maak een “Eat First – Zone” in je koelkast waar je alles bewaart wat snel slecht wordt.

3. Ga voor duurzame kleding.

De mode industrie is een enorme bron van vervuiling. Denk daarom ook voordat je kleding koopt altijd goed na of je iets echt nodig hebt. Kijk ook bewust naar wát je koopt: kleding van biologisch katoen is bijv. veel beter dan gewoon katoen. Vervang je sportkleding van polyester met hippe workout gear van gerecyclede stoffen (zoals veel Rohnisch items) of van heerlijk zachte bamboe (bijv. van Asquith).

4. Gebruik thuis minder energie.

Kijk eens goed om je heen – laat je ook wel eens het licht aan staan als je een kamer verlaat? Of staat soms de verwarming nog aan als je even de ramen opent? Wees zuinig met energie, dan kun je ook best wat geld sparen. Ga liever voor je favoriete cozy trui of zit lekker met een warm dekentje op de bank, ’t is ook zo gezellig.

5. Compenseer je CO2 waar mogelijk.

Je kent het al van vliegtickets, maar nu geven steeds meer websites de optie om de CO2 uitstoot van je aankoop te compenseren. Je betaalt dan een klein bedrag extra, en dit bedrag gaat naar projecten die het milieu beschermen. Super easy! Wij doen ook mee en compenseren standaard de uitstoot die gepaard gaat met de verzending van je bestelling.

6. Gebruik minder single-use items.

Je zegt al Nee tegen plastic rietjes en koffie to-go bekers? Topper! Denk dan ook verder welke wegwerp-items je nog allemaal kunt vervangen met een duurzamer alternatief. Neem een tasje mee naar de supermarkt, zet een wasbaar mondkapje op, en gebruik bakjes voor je eten i.p.v. folie. Er zijn zo veel mogelijkheden voor een duurzamer leven als je maar goed kijkt.

7. Go digital.

Door minder te printen bespaar je een hoop energie en uiteraard papier. Print alleen wat je echt nodig hebt en gebruik de digitale versie voor de rest.

8. Plant een boom. Geef dit jaar met kerst een boom cadeau! Let’s be honest, we hebben allemaal wel eens een random cadeau voor iemand kocht gewoon omdat we een cadeau nodig hadden. Zonder er veel over na te denken of het wel bij diegene past. De kans is groot dat dat soort cadeautjes ergens in een hoek staan te verstoffen – zonde! Pak de gift hunt eens anders aan en geef bewust een cadeau dat goed is voor de wereld. Bij Trees for All kun je bomen kopen en laten planten, ook als cadeau voor iemand anders. Wij zijn helemaal fan!

9. Pak de fiets.

Gelukkig weten we in Nederland al dat fietsen veel beter is dan auto rijden, voor ons én voor het milieu. Ga lekker op de fiets naar je werk en laat de auto staan, dat is duurzaam en gezond.

10. Begin klein & wees niet te streng voor jezelf.

De laatste tip is waarschijnlijk ook de belangrijkste: maak kleine stapjes en vraag niet gelijk te veel van jezelf. Dan is je kans op succes veel groter. Wil je bijv. minder vlees eten, dan kun je je beter voornemen om vanaf nu 2x in de week geen vlees te eten i.p.v. vanaf nu vegetariër te zijn. Set yourself up for success. En voordat je het weet heb je al grote stappen gemaakt.

 

Dit zijn 10 makkelijk manieren om vandaag nog duurzamer te leven. Kun je niet alles toepassen op je eigen lifestyle? Geeft niet, het hoeft niet perfect te zijn, als je maar ergens begint. Ga vandaag voor één van onze tips. Zodra je die onder de knie hebt, ga je door naar de volgende. Small steps lead to big results. Wil je nog meer tips voor een duurzaam leven, kijk dan hier.

Heb jij nog tips om op een makkelijke manier duurzamer te leven? Deel ze met ons via social media en inspireer anderen!

/>
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »