Top

Wierookhouders

Wierookhouders

Mooie wierookhouders in onze spirituele winkel


In onze yogashop vind je naast een uitgebreid assortiment yogakleding, ook yoga en meditatie accessoires, zoals heerlijke wierook en prachtige wierookhouders. Om wierook te branden is het gebruik van wierookbranders aan te raden.

Je kunt in onze online spirituele winkel wierookhouders kopen in verschillende vormen, kleuren en natuurlijke materialen. Deze branders zijn geschikt voor wierook stokjes en/of kegeltjes (ook wel cones genoemd). Bekijk hieronder onze collectie.

Wierook branden in wierookhouders


Voor velen niet weg te denken tijdens de spirituele reis, is het branden van wierook. Wil je een heerlijke geur verspreiden in je huis of werkruimte dan is wierook daar heel zeer geschikt voor. Geuren kunnen zowel een ontspannende als activerende werking hebben op ons zenuwstelsel.

Doe er je voordeel mee en kies een geur die bij jou of de situatie past. Wij bieden in onze spirituele webshop een ruime keuze aan wierookhouders aan, zodat ook jij een passende houder kan vinden. Waar wierook is, is vuur, dus het is belangrijk om een goede wierookbrander aan te schaffen, die naast mooi ook vooral veilig is.

Wierookhouder kopen voor stokjes en kegeltjes


Wierookhouder kopenBij een wierookhouder kopen is het belangrijk goed te bekijken of de brander geschikt is voor wierookstokjes of wierookkegeltjes. Met zoveel keuze als het gaat om wierookbranders kan het lastig zijn om degene te kiezen die het beste bij jou past. Maar met dit handige artikel heb je alle informatie die je nodig hebt om je keuze te kunnen maken.

Daarnaast wil het oog ook wat natuurlijk! Ga je voor hout, speksteen of resin? En hou je van zwart, wit of gekleurd? Wil je een plankje, een ronde houder of bijvoorbeeld in de vorm van een Boeddha. Genoeg keuze dus!

Verschil wierookstokjes en wierookkegeltjes

Wierookstokjes (van Nag Champa, HEM en Green Tree) worden veelal geïmporteerd uit China of India en worden gemaakt van bamboe. Japanse wierook bevat geen bamboe (zoals Morning Star, Nippon Kodo). Het bovenste gedeelte van de stokjes worden bedekt met een laag pasta bestaande uit zaagsel van een soort hardhout of houtskool. Het zaagsel en het houtskool hebben een hoog absorptie gehalte en houden aroma’s goed vast. De pasta wordt vermengd met etherische oliën gemaakt van natuurlijk aromatische planten, parfum oliën en balsems. Als laatste worden er kleine hoeveelheden verf toegevoegd aan de pasta als kleuraanduiding voor een bepaalde geur. De pasta wordt met de hand om het uiteinde van het stokje aangebracht en wordt daarna in de zon gelegd om op te drogen.

Wierookkegeltjes, ook wel incense cones genoemd, zijn ronde piramide vormige wierook puntjes. Hierbij wordt het mengsel dat bij de wierookstokjes om het stokje gerold wordt, in een kegelvorm gekneed. Het puntje van het kegeltje kan je aansteken en vervolgens brandt de kegel in zijn geheel op. Het verschil tussen wierookstokjes en wierookkegeltjes zit hem in de verspreiding en hoeveelheid rook. Stokjes brande heel gelijkmatig, terwijl kegeltjes naarmate ze verder branden meer geur en rook geven, doordat het oppervlakte steeds iets groter wordt.

Verschillende typen wierookbranders en houders

Bij Yogakledingonline.nl bieden we een breed scala aan wierookbranders en houders aan. Hieronder een aantal verschillende typen op een rij die het meeste verkocht worden.

Wierookplankje hout en steen

Wierookplankje Boedda witHet wierookplankje is het meest voorkomende type wierookhouder voor wierookstokjes. Het is een plat plankje dat aan één kant een lichte ronding omhoog heeft. In de ronding zit een klein gaatje waar het wierookstokje in kan worden gezet. Soms is er ook een aparte plekje voor het branden van een kegeltje.

Wierook plankjes komen voor in verschillende materialen zoals hout, steen, glas, bot, keramiek en aluminium. Daarbij zijn de meeste plankjes voorzien van een (geschilderde) ornamentale versiering of zijn deze ingelegd met bijvoorbeeld koper. Het wierook plank met boeddha is het meest populair.

Wierookbrander en bewaardoos van hout

Wierookhouder en bewaardoos van houtDe wierookbrander en -bewaardoos combinatie is een handige combinatie waarbij je je nooit druk hoeft te maken over welke opbergplek je nu weer had bedacht voor je wierookstokjes. Onder in de doos is ruimte om de stokjes op te bergen en als je de klep of het dekseltje eraf haalt zit daaronder de brander met, net als bij het wierookplankje, een gaatje om de stokjes en kegeltjes in te zetten.

Deze bewaardozen zijn vaak gemaakt van handgesneden hout en zijn verkrijgbaar in vele kleuren en prachtige afwerkingen. De meeste zijn geïmporteerd uit India en bevatten koperen afwerkingen en verschillende decoratieve elementen, zoals chakra's, tree of life, het ohm teken en boeddha.

Wierookbakjes en schaalbranders

wierookbakjes en schaalbrandersIn wierookbakjes en schaalbranders kan je het wierookstokje of cone rechtop in een gaatje zetten. Dit in tegenstelling tot wierookplankjes waar de stokjes diagonaal in een gaatje geplaatst kunnen worden. Onder de schaalbranders vallen zowel de platte schalen, die lijken op bordjes, als het wierookbakje, die lijkt op kleine soepkommetje.

Sommige van deze houders zijn specifiek bedoeld voor wierookstokjes, en andere hebben ook een plekje waar een wierookkegeltje op gebrand kan worden. In onze online yogawinkel zijn er schaalbranders te bestellen van verschillende vuurvaste materialen, zoals terracotta en speksteen. Vaak zit er een zakje zand of steentjes bij zodat de wierook goed blijft staan.

Ronde wierookhouders van speksteen en hout

Ronde wierookhoudersBranders van speksteen en hout komen voor in verschillende vormen en maten, zoals de ronde wierookhouders. Speksteen, ook wel zeepsteen genoemd, is een zachte steensoort die gemakkelijk te bewerken is. Na het afbakken zijn ze heel hard en hitte bestendig. 

Een ronde wierookhouder heeft vaak een mooi symbool erop staan, zoals Ohm, een Hamsa/Hebru hand, Ganesha of Lotus. In onze webshop kun je ronde wierookhoudertjes kopen van speksteen en hout. Ze hebben verschillende motieven en zijn geschikt voor het branden van zowel kegels als stokjes. De ronde wierookhouder met Ohm teken is het meest geliefd.


Wierookhouder voor kegeltjes

Er bestaan speciale wierookhouders voor kegeltjes. Deze zijn heel compact en klein. Het zijn kleine ronde bakjes met een dekseltje erop of houten piramides. Er is ruimte voor 1 a 2 wierookkegeltjes. De rook en geur verspreiden zich gelijkmatig door de gaatjes in de deksel. Ideaal dus als je weinig ruimte hebt voor een houder of het wat minder subtiel in je huis wilt zetten.

Je vindt bij ons verschillende kegel wierookbranders. We hebben ze van steen in zwart of wit in een simpel onopvallend design en mooie handgemaakte houten kegelpiramides. Deze laatste zijn gedecoreerd met een Yin Yang teken of een Thaise Boeddha. Heb je jouw perfecte kegeltjeshouder gevonden? Bekijk dan hier ons assortiment wierookkegeltjes, ook wel wierook cones of wierookpuntjes genoemd.


Symbolische afbeeldingen

Op een wierookhouder is vaak een religieus of spiritueel gerelateerde afbeelding te zien. Veel voorkomende afbeeldingen zijn bijvoorbeeld het Ohm teken, ook wel AUM of Om genoemd, welke in verband wordt gebracht met het eerste geluid van de schepping en wordt in de yoga en meditatie veel gebruikt om mee te chanten. En andere veelvoorkomende afbeelding is de lotusbloem. Zij staat voor goddelijke geboorte en verlichting. Ook de mandala is regelmatig te zien op verschillende soorten wierookbranders. De mandala, ook wel heilige cirkel genoemd, wordt regelmatig ingezet als hulpmiddel bij meditatie om nog dieper contact te kunnen maken met je inner self. Een tree of life is ook geen onbekende illustratie binnen de wierookbranders. Uiteraard staat de tree of life symbool voor het leven zelf, maar wordt daarnaast ook geassocieerd met onder andere verlossing, bescherming en wijsheid. Yin yang is een beeld van tegengestelde krachten waarop alles in het universum is gebaseerd en is ook als afbeelding te vinden of verschillende branders. Een andere veelvoorkomende afbeelding is de Hindoestaanse godheid Ganesh waarvan wordt gezegd dat deze obstakels wegneemt en daarmee ruimte maakt voor nieuwe ervaringen en paden in het leven. Een laatste voorbeeld van een afbeelding die af en toe ook te vinden is op branders is dat van de zeven chakra’s. Elk van deze zeven chakra’s staat voor één van de zeven energiecentra van het lichaam.

Al deze afbeelding zijn op producten als wierookbranders te vinden door hun connectie met de cultuur waar wierook en de bijbehorende branders vandaan komen.

Wil je meer weten over de symbolische betekenissen van deze tekens, lees dan verder op...  

Abalone schelp

Een natuurlijke abalone schelp is een fantastische houder om wierook in te kunnen branden. De schelp vind zijn oorsprong in Mexico en is prachtig om te zien. Bij Yogakledingonline hebben we een grote schelp met een diameter van ongeveer 16 centimeter en een medium schelp met een diameter van ongeveer 12 centimeter. Omdat de schelpen natuurlijk producten zijn is er geen hetzelfde en is de afmeting ook bij benadering.

Sommige mensen branden graag losse kruiden zoals witte salie, hars of andere niet-ontvlambare wierook in hun schelp. Mocht je hier zelf ook aan denken, dan kan het een goed idee zijn om de bodem van de schelp te isoleren met een laag natuurlijk as of zand. Deze laag beschermt de schelp tegen hoge temperaturen en maakt het daarom mogelijk om elementen te branden met een hoge verbrandingstemperatuur.


Wierook branden

De wierookhouders in onze webshop zijn speciaal gemaakt voor het branden van jouw favoriete wierookstokjes of wierook kegeltjes. Zowel de stokjes als de kegeltjes worden aan de bovenkant aangestoken en daarna in de speciale wierookbrander gezet. Zodra het stokje of het kegeltje brandt, blaas je het uit en blijft de wierook al gloeiend zijn geur afgeven aan de ruimte. Zorg ervoor dat je een wierookbrander altijd op een vuurvaste ondergrond zet wanneer je deze in gebruik neemt.


Heb je de perfecte wierookhouder gevonden? Bekijk dan hier ons assortiment wierookstokjes en wierook cones. Of maak een keuze uit de verschillende wierook merken die we aanbieden:

Nippon Kodo, Morning Star
Nag Champa, Satya Baba
HEM Incense
Green Tree