Zo haal je meer uit je OM - De helende klank van Mantra - Yogakledingonline blog | yogakledingonline.nl

Zo haal je meer uit je OM

  • Geplaatst op
  • Door Katja Veenhuizen / Marlene Smits
Zo haal je meer uit je OM

Als yogi heb je vast wel van OM gehoord en misschien ook wel gechant aan het begin en einde van je yogales. Maar wist je dat er helende benefits zijn aan het chanten van mantras? Wij duiken er in!

Mantra de helende kracht van klank

Als yogi kom je vroeger of later een mantra tegen in je les of practice. Nu is OM of AUM natuurlijk de meest bekende mantra. Zelfs mensen die niet aan yoga doen, hebben er wel van gehoord. Een mantra kan kort zijn, zoals OM, maar ook heel lang en bestaan uit meerdere coupletten en refreinen. Maar wat is een mantra eigenlijk? En waarom is het goed om mantra’s in je yoga practice te integreren?

Back to basics

Mantra stamt af van de Sanskrietwoorden Manasah (geest) en Tra (bevrijding van de geest). De klanken en woorden van mantra’s die herhalend worden gechant zijn opgebouwd uit vibraties die je in een diepe, meditatieve staat brengen. En daar zit het helende geheim.

Door de constante herhaling gaat je hoofd op een gegeven moment uit en heb je even geen gedachten meer. Die 0-staat van je mind zorgt ervoor dat je je piekerknop even uit zet en to-do lijstjes even on hold zet. Mantra’s kunnen (als je de betekenis ervan weet) ook heel inspirerend zijn en je een ander perspectief geven.

De betekenis van OMKAR

Laten we even dieper in ॐ OM, (klank AUM) duiken. Deze lettergreep ॐ die Omkar genoemd wordt, is de eerste uit het Sanskriet alfabet en verdeeld in 5 penstreken, die symbool staan voor 5 stadia van bewustzijn.

A De diepste keelklank: ontwakende bewustzijn, de intuïtie

U De klank die het meest voor in de mond ligt: dromende bewustzijn, de geest

M De sluiting van de mond met een lichte zoemende klank: slapende bewustzijn, het onbewust zijn

De laatste 2 pen streken zijn het kroontje en staan voor het zintuigelijke bewustzijn en het spirituele bewustzijn.

KortOM, AUM geeft je een geestverruimend perspectief. En voor iemand die zich spiritueel verder wil ontwikkelen een fantastische tool om diepgang te bereiken.

It’s all about the AUM

Deze korte AUM-mantra is een practice op zichzelf. Als je er goed inzit en je kunt het geluid van de mantra goed horen galmen in je lichaam, dan kun je de resonantie tot in je 7e chakra (je kruin) voelen. Dus vaak heb je net even meer tijd nodig dan de 3x voor en na de les om de diepgang en de helende kracht van dit mantra goed te voelen.

Heb je zin om echt de diepte in de duiken met AUM, dan is dit hoe je dat doet:

Draag je meest favoriete, comfortabele yoga-outfit (misschien een mooie yoga top met OM print) om zo goed mogelijk te ontspannen en geen last te hebben van knellende kleding. En kies een plek uit waar je niet gestoord kan worden.

OMkar Meditatie

Weet je dat je nog niet zo lang stil kunt zitten, begin dan met 10-15 min. Je kunt je een Mala (gebedsketting) gebruiken zodat je geen timer of klok nodig hebt. Maar je kunt ook gewoon mooie rustige meditatiemuziek opzetten via Spotify en dan de timer aanzetten.

Ga goed rechtop zitten, maar comfortabel zit zodat je langer kunt zitten. Dat hoeft dus geen echte yogahouding te zijn als je dat nog niet gewend bent. En gebruik vooral meditatie props als een meditatie kussen en eventueel een bolster zodat je ondersteund wordt in je zithouding.

  1. Begin met een paar rustige en diepe Adem in via je neus en uit via je mond. Bij het uit ademen mag je diep zuchten om eventuele spanning los te laten en even aan te komen in het moment.
  2. Herhaal de mantra rustig en met aandacht. Dus voel en hoor elk geluid met volle aandacht. Als je de mindspace hebt, probeer ook de aandacht te brengen naar de betekenis van de klank, zodat je die ook integreert. En laat dit weer los wanneer je voelt dat het genoeg is.
  3. Zodra je klaar bent met chanten, sta dan niet gelijk op, maar blijf juist even nagenieten. Voelt je lichaam stijf of pijnlijk, ga dan rustig even liggen in Shavasana. De heling en integratie werkt echt nog door in de stilt en het is goed en mooi om daar ook nog even de tijd voor te nemen.

 

Better together

Natuurlijk kan chanten in je eentje een geweldige practice zijn, maar om de resonantie en helende kracht echt diep te voelen, is het nog sterker om dit met een groep te doen. Dit kan je met vrienden doen, maar ook in een grotere setting als een mantra workshop of concert. Dat kan voor sommige mensen een life changing ervaring zijn.

Maar hoe je het ook doet, chanten van mantra’s geeft je fysieke yoga practice diepgang en versterkt de healing powers van yoga. Je verbindt jezelf niet alleen met jezelf en met je mede-yogis, maar ook met een eeuwenoude traditie.

De chants van yogis uit het verleden hangen nog in de ether, en wij door te blijven chanten houden die healing powers en wijsheid intact. Wat is er nou mooier dan dat? Dus chant on, niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen, nu en in de toekomst. Zodat ook jouw mantra voor eeuwig kan doorgalmen in het universum.

Tip! Stel een mooie playlist samen van je favoriete mantra’s. Niet alleen kun je zo de uitspraak goed horen, maar ze zijn ook heel helend en rustgevend om naar te luisteren.

 

 

 

/>
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »