Wees eens wat liever: een nieuwe aanpak voor goede voornemens | yogakledingonline.nl

Wees eens wat liever: een nieuwe aanpak voor goede voornemens

  • Geplaatst op
  • Door Babet Alkema
Wees eens wat liever: een nieuwe aanpak voor goede voornemens

Heb je al een lijstje met goede voornemens gemaakt voor komend jaar? Je kan deze doelen bereiken op een ontspannen en minder stressvolle manier. Lees hier hoe dat zit!

Wees eens wat liever: een nieuwe aanpak voor goede voornemens

“Komend jaar ga ik het allemaal anders doen”. Deze zin komt je vast bekend voor. Zodra het nieuwe jaar begint, starten we massaal met onze lijstjes met goede voornemens. Soms zijn we hier zo ambitieus in, dat we onszelf veel druk en stress geven. Meer yoga doen, gezonder eten, afvallen, meer sparen, vul het lijstje zelf maar in.

Wat als je de aanpak van je goede voornemens eens compleet zou veranderen? In plaats van streng te zijn en jezelf van alles op te leggen, zou misschien juist meer ontspannen en liever zijn voor jezelf de oplossing kunnen zijn. In deze blog leggen we je uit hoe dat zit!

 

Put your mind to it

Het toepassen van mindfulness op je goede voornemens kan een echte eyeopener zijn. Een principe wat vaak terugkeert, is: het niet-streven naar doelen. Je vraagt je misschien af hoe je zonder te streven iets bereikt. Niet-streven betekent niet dat je geen actie onderneemt. Het gaat erom dat je bewust bezig bent met het hier-en-nu en niet met het einddoel dat je wil bereiken.

Die bewuste beleving kan bereikt worden door meer kwaliteit in je werk te stoppen. Door alles wat je doet in het hier-en-nu te beleven krijg je veel meer mee van de dingen die je leert. For example, je hebt als voornemen bedacht om iedere dag yoga te doen. Door hier actief mee bezig te zijn, je in te lezen en oefeningen te doen steek je energie in je doel. Het helpt alleen niet door constant de focus te leggen op de uitkomst waar je naar streeft. Op die manier vertel je jezelf dat het hier-en-nu niet fijn is, omdat je dit einddoel nog niet bereikt hebt. Richt je dus op de vooruitgang die je maakt terwijl je twee keer in de week je practice doet en niet op het doel om iedere dag yoga te doen.

Probeer de stappen die je zet dus zo mindful mogelijk te beleven en geniet van de mogelijkheden die dit met zich meebrengt. Door het doel los te laten verdwijnt het idee van ‘moeten’. Je zult merken dat je door deze mindset meer zin krijgt om aan jezelf te werken.

 

Baby steps please

Een te groot einddoel schrikt snel af. Wanneer je een doel voor jezelf stelt dat veel moeite kost, werkt dat demotiverend. Je weet vaak niet waar je moet beginnen, dus begin je maar niet. Very stressful isn’t it?

Vergroot de slagingskans van je doel door het onder te verdelen in kleinere stappen. Het opstellen van realistische en behapbare doeltjes, maakt het makkelijker om aan de slag te gaan. Ze zijn veel eenvoudiger om te behalen, wat zorgt voor een toename van het zelfvertrouwen in je eigen capaciteiten.  Daarnaast zorgt het afstrepen van je behaalde doelen voor een lekker gevoel van vooruitgang.

Verander de doelstelling om iedere dag yoga te doen naar ‘ik doe wekelijks een uurtje yoga’. Dit is veel makkelijker te bereiken. Wanneer je deze tussenstap hebt uitgevoerd, kan je hem uitbreiden. Uiteindelijk behaal je zo, zonder dat overheersende gevoel van stress en frustratie, stap voor stap je doel. Simple as that.

Zen yoga pose_goede voornemens

Geniet van het proces

Fall in love with the process, and the results will come. Als het gaat om goede voornemens, zijn mensen vaak resultaatgerichter dan ooit tevoren. Het liefst wordt er gekozen voor de makkelijkste route waarbij je zo snel mogelijk resultaat ziet. Deze focus op het resultaat zorgt voor stress. Je moet namelijk in een rap tempo iets bereiken dat je nu nog niet hebt. Lekker ontspannen klinkt het niet, of wel?

Daar komt bij dat je geen rekening houdt met tegenslagen. Je bent geen psychic die kan zien welke obstakels op de loer liggen. Voorkom de teleurstelling die dit met zich meebrengt door je te ontspannen. Geniet van de weg ernaartoe en waardeer de dingen die je onderweg leert. Probeer daarbij open te staan voor de spontane geschenken die het universum je biedt. Door je blind te staren op een einddoel, zie je vaak niet wat voor kansen en mooie momenten je allemaal bent misgelopen onderweg.

Staat meer regelmaat in je yoga self practice hoog op je agenda? Maak dan het proces ook leuk voor jezelf. Je wilt jezelf niet uit bed hoeven sleuren om je yoga practice te doen. Zoek leuke yoga sequence op internet op en verwen jezelf met nieuwe yogaspullen. Koop bijvoorbeeld een nieuwe yogalegging en yoga top of investeer in een goede yogamat om het comfy te maken. Het gaat erom dat je het leuk vindt om aan je voornemen te werken. Dat is de beste drijfveer die je kan hebben.

 

It starts with acceptance

De kans dat er tegenslagen komen terwijl je werkt aan je goede voornemen is groot. Lang erover in blijven zitten zal je alleen niet verder brengen. Als je een dag geen zin had om een yogales te volgen, was dat waarschijnlijk het beste om te doen. Wees niet te streng voor jezelf. Het leven loopt zoals het loopt, dus probeer momenten van ‘zwakte’ ook niet te veranderen.

Bij selflove hoort ook zelfcompassie. Leer tevreden zijn met de kleine stappen die je wél maakt en hecht er niet te veel waarde aan wanneer je even terugzakt naar de ‘old you’. Elk proces kent zijn ups-and-downs. Accepteer dat het niet altijd perfect zal gaan, bij niemand niet. Met die spirit wordt het een stuk leuker om aan je doel te werken komend jaar.

/>
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »