Traditionele Chinese geneeskunde en Yin yoga voor meer levensenergie! | yogakledingonline.nl

Traditionele Chinese geneeskunde en Yin yoga voor meer levensenergie!

  • Geplaatst op
  • Door Renée Bus
Traditionele Chinese geneeskunde en Yin yoga voor meer levensenergie!

Yin yoga is een goede manier om jouw Chi te laten vloeien door je meridianen. Volgens de traditional Chinese Medicine (TCM) is dit essentieel voor een gezond lichaam. Benieuwd waarom? Lees snel verder!

Traditionele Chinese geneeskunde (TCG) en Yin yoga voor meer levensenergie!

Het lijkt zo rustig, een Yin yoga les. Toch gebeurt er vanbinnen meer dan je denkt. De stilte in je lichaam zorgt voor ontspanning. Door de zwaartekracht het werk te laten doen ga je je lichaam steeds meer en beter voelen. Dit kan best uitdagend zijn, de houdingen zijn niet altijd even makkelijk of comfortabel. Maar als je je er aan overgeeft, kun je nooit meer zonder! Maar hoe komt het dat Yin zo goed voor je is en wat heeft het met de traditionele Chinese geneeskunde te maken?

In dit blog lees je meer over wat Traditional Chinese Medicine (TMC) met Yin yoga te maken heeft, wat meridianen precies doen en welke yoga houdingen je Chi weer laten stromen!

Hoe werkt de Chinese geneeskunde?

De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is een eeuwenoud medisch systeem wat voortkomt uit verschillende Oosterse geneeswijze, maar vooral op de Chinese geneeswijze is gebaseerd. Volgens de TCG zijn pijn en ziektes signalen van het lichaam. Het lichaam is voor een langere tijd al uit balans en dus wordt je ziek. Eigenlijk draait het traditionele Chinese denken om het herstellen van evenwicht in het lichaam. Er zijn verschillende manieren om dit disbalans in je lichaam te herstellen. Yin yoga is één van die manieren, dus rol je yoga mat maar vast uit!

De 5 elementen

De Traditionele Chinese Geneeskunde gaat uit van de ‘Elementenleer’ (ook wel de vijf fasen genoemd). Het gaat ervan uit dat de voeding die lokaal groeit in dat seizoen ook de voeding is die je nodig hebt. Er zijn 5 seizoenen die verbonden zijn met verschillende elementen waarmee wordt gewerkt. De vijf elementen bestaan uit metaal, water, hout, vuur en aarde. Al deze elementen hebben verschillende functies die je nodig hebt voor een balanced body.

In het westen kennen we natuurlijk de 4 seizoenen en momenteel zitten we in de herfst. Het element ‘metaal’ is hieraan gekoppeld. Misschien voel je je vaak minder energiek en een beetje neerslachtig in de herfst. Of je hebt lichamelijke klachten zoals griep, kortademig of eczeem. Grote kans dat dat te maken heeft met de toenemende Yin energie. Rond deze tijd zijn de scherpe en hete voedingsmiddelen beter voor je lichaam. Zorg bijvoorbeeld dat je genoeg gember eet of drinkt. Hierdoor gaan je poriën open staan waardoor de kou uit je lichaam verdwijnt.

Metaal is gekoppeld aan de meridianen van de longen en dikke darm. Tijdens yoga is het goed om veel cleansing yoga-ademhalingsoefeningen te doen. Probeer bijvoorbeeld Kapalabhati eens! Deze reinigende ademhaling maken je longen schoon zodat de energie weer kan vloeien!

Yin en yang

Het lichaam moet in balans zijn om gezond te zijn. Er moet dus harmonie zijn tussen Yin en Yang.
Yin wordt gezien als het vrouwelijke, zachte en donkere en Yang is mannelijk, energiek en licht. In je lichaam is Yin en Yang gekoppeld aan je organen en deze hebben weer te maken met de elementenleer. Naast het eten van de juiste voeding, zijn er meerdere manieren om het balans in je lichaam goed te houden.  Acupunctuur of voetreflextherapie zijn super goede manieren bijvoorbeeld. Deze technieken worden vaak toegepast binnen de Chinese geneeskunde. En dan is daar natuurlijk Yin yoga. In Yin blijf je langer in je yoga poses dan bij andere lessen. Op die manier kom je langzaam dieper in een houding en dit zorgt ervoor dat het bindweefsel en de gewrichten kunnen herstellen. Een super goede aanvulling op Yang activiteiten dus, het zorgt voor evenwicht!

Yin yoga en meridianen

We weten inmiddels dat Yin yoga voor herstel in je lichaam zorgt. Maar hoe kan dat nu precies? In je lichaam zitten meridianen – ook wel energiebanen genoemd – die een belangrijke taak hebben. Je meridianen zorgen er namelijk voor dat jouw levensenergie (Chi) door je lichaam kan stromen! De meridianen zijn gekoppeld aan organen in je lichaam. Daarnaast zijn ze ook gekoppeld aan je geest. Je dikke darm-meridiaan is bijvoorbeeld verbonden met gevoelens van verdriet en depressie. Dit uit zich weer in pijn in je lichaam. De doorstroming van je Prana, Chi of Qi is dus belangrijk om je gezond te voelen.

Yin yoga voor meer Chi!

Traditional Chinese Medicine richt zich op het genezen van het lichaam van binnen uit. Door middel van de juiste seizoensgebonden voeding en het openen van blokkades in je meridianen, verdwijnen ziektes en andere ongemakken. Yin yoga is een super goede manier om de doorstroom van je Chi of Prana te beïnvloeden.

Wissel de Yin en Yang yoga lessen met elkaar af voor een goede flow van je Chi. Of combineer Yin yoga met andere sporten. Zo kan je lichaam herstellen en blijf je gezond!
Tip: gebruik dekens, meditatiekussens en bolsters tijdens je Yin les en blijf lekker comfy. Het gebruiken van de juiste yoga props maken je practice net iets fijner en zorgen ervoor dat jij je volledig op je asana’s kunt focussen.

 

 

 

/>
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »