Alambika Olie Toepassingen en Gebruiksaanwijzing | yogakledingonline.nl

Alambika Olie Toepassingen en Gebruiksaanwijzing

 • Geplaatst op
 • Door Rosa den Houdijker

Veiligheid en gebruik van etherische oliën

Hoe gebruik je essentiële / etherische oliën:

Etherische oliën zijn op twee manieren te gebruiken: Door aan te brengen en/of door inademing. Het aanbrengen verwijst naar de etherische olie die in contact komt met de huid. De inademing verwijst naar de etherische olie die wordt ingeademd, meestal door de neus of, in bepaalde situaties, de mond.

Zowel het aanbrengen als de inademing kunnen op verschillende manieren worden gedaan. Let erop dat inhalaties op zichzelf staan, maar dat je ook automatisch inhaleert als u een bad, kompres of massage neemt/krijgt. Dat kan uiteraard niet zonder het inademen van de aroma’s die u dan ook ervaart.

Opmerking: Voordat u met het gebruik van etherische oliën begint, lees de richtlijnen voor het gebruik van Alambika. De richtlijnen hoe de oliën te gebruiken zijn bedoeld voor volwassenen.

AANBRENGEN

Etherische oliën worden bijna altijd verdund in een dragende olie voor gebruik op de huid. Dit is een fundamenteel, aromatherapieprincipe omdat etherische oliën geconcentreerd zijn. Etherische oliemoleculen bestaan in de plant met water- en plantmateriaal om hen heen. Tijdens het distillatieproces, wordt het water- en plantmateriaal verwijderd en wordt de etherische olie geconcentreerd. Als u etherische oliën in een dragende olie mengt, herstelt het de ruimte tussen de moleculen.

De sterkte van de verdunning varieert afhankelijk van de etherische olie die wordt gebruikt, het doel van het gebruik, huidgevoeligheid, persoonlijke voorkeur en de grootte van de ruimte die ervoor wordt gebruikt.

TOEPASSEN NA HET DOUCHEN

Aanbrengen na het douchen, terwijl uw huid nog nat is (dus het verdunt de etherische olie): doe 3 druppels essentiële olie in de palm van uw hand, verdeel het over de handen en verspreid dan gelijkmatig de olie op de natte huid. Concentreer het op de armen, benen, bovenlichaam (voor- en achterkant) en schouders. (Vermijd gevoelige-huid gebieden, het gezicht en zorg ervoor dat het niet in de ogen komt.) Laat het voor ongeveer 10 seconden op de huid zitten, terwijl u van het aroma geniet door ademhaling. Vervolgens zoals gebruikelijk het lichaam afdrogen.

Deze methode wordt gebruikt voor verschillende redenen en met vele verschillende etherische oliën, en afhankelijk van het gewenste effect kan worden gebruikt. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het voeden van uw huid (zoals met lavendel), maar helpt ook om wakker te worden (zoals met rozemarijn), of boost uw immuun systeem (zoals met Tea Tree).

TOEPASSING IN HET BAD

Een bad met aromatherapie combineert de therapeutische effecten van zowel water- (hydrotherapie) en etherische olie (Aromatherapie). Warme baden zijn nuttig tegen spierpijn en spanning, huidaandoeningen, stress en gewoon pure verwennerij.

Kies de etherische olie die past bij uw doel. Lavendel, Frankincense en Roos zijn goede keuzes voor de conditionering van de huid en algemene ontspanning. Meng 6 tot en met 12 druppels (8 is standaard) van etherische olie in één theelepeltje van een draagolie (carrier), zoals Alambika’s basis oliën.

Vul het bad met warm water en neem erin plaats. Voeg het etherische oliemengsel toe en meng het water goed om u heen. Daarna kunt u voor 10 tot 15 minuten ontspannen door de geur in te ademen en uw huid zacht te masseren.

Opmerking: bepaalde verwarmende en/of stimulerende oliën, zoals zwarte peper of gember, worden niet aanbevolen om te gebruiken in een warm bad, omdat de  warmte van het water irriterend voor de huid kan zijn. Houdt daar rekening mee.

BODY OIL/LICHAAMSOLIE

Aromatherapie met lichaamsolie is een combinatie van een dragende olie (of een mix van drager oliën) en een etherische olie (of mix van etherische oliën) en is vooral geïndiceerd voor huidverzorging. Een Lichaamsolie is er voor om uw huid te voeden en te beschermen, te verjongen en te conditioneren. Meng de druppels etherische olie in een dragende olie.

Een Lichaamsolie is het meest effectief na een douche of bad (nadat u zich heeft afgedroogd) omdat uw huid gehydrateerd is geweest. Breng de olie aan en verspreidt het egaal op uw huid.

CHEST RUB/AANBRENGEN OP DE BORST

Van oudsher de borst inwrijven is nog steeds een hulpzame ondersteuning. Het geeft verlichting. Bij aanbrengen van een aromatherapie voor de borst kiest u de etherische olie die past bij het doel. Eucalyptus Globulous, Eucalyptus Radiata, Ravintsara en Laurier worden vaak gebruikt. Zij kunnen helpen door congestie te verlichten en ook het immuunsysteem te stimuleren. Mix tot 15 druppels van de etherische olie in 1 eetlepel van een dragende olie. Pas toe op de borst en bovenrug.

KOMPRES

Aromatherapie met een kompres (doek in water gedrenkt) samen met toegevoegde etherische oliën, uitgewrongen en toegepast op de huid. Of warm of koud water kan worden gebruikt is afhankelijk van de situatie. Warm water ontspant, verhoogt de circulatie en helpt om krampen en spierspanning te verlichten. Koud water stimuleert, vermindert de circulatie en koelt om een ontsteking te ontlasten. (In sommige situaties worden de twee temperaturen afgewisseld.)

Kies een etherische olie voor het kompres. Doe in een kom met warm of koud water (4 kopjes), 3 tot en met 20 druppels van de etherische olie. Meng de olie met het water, leg er een schone doek of washandje in en wring deze uit. Leg het kompres op het gebied waar het nodig is. Als er warm water wordt gebruikt, leg dan een droge handdoek over het kompres om het langer warm te houden. Afdekken is niet nodig bij een koud kompres. Herhaal het dompelen, uitwringen en toepassen indien nodig. Laat het kompres op het gebied liggen voor 1 tot 5 minuten per keer.

GEZICHTSKOMPRES

Een aromatherapie gezichtskompres is een doek gedrenkt in warm water met toegevoegde etherische oliën, uitgewrongen en toegepast op het gezicht om de circulatie te stimuleren en de huid te verzorgen.

Kies een etherische olie voor het doel wat u wilt bereiken. Lavendel, Geranium of Frankincense zijn goede keuzes voor algemene huidverzorging. Vul een kom met warm water (4 kopjes) en voeg 3 druppels van de etherische olie toe,  goed doorroeren. (U kunt de etherische olie mengen met 1/4 theelepeltje van een dragende olie voordat u deze toevoegt aan het water. Dit geeft een verzachtende kwaliteit.) Dompel een schoon washandje in het water, wring het uit en pas het toe op het gezicht voor 5 tot 10 seconde. Houdt de ogen gesloten. Herhaal het dompelen, uitwringen en toepassen voor ongeveer 5 keer en dep het gezicht daarna droog.

GEZICHTSOLIE

Een gezichtsbehandelingsolie Aromatherapie is een combinatie van een dragende olie en etherische olie/oliën die vooral goed voor huidverzorging zijn. Een gezichtsolie is speciaal voor het voeden van de huid van het gezicht, hals en decolleté door de huid te beschermen, te verjongen en ter conditionering.

Meng de dragende olie, zoals Alambika’s basis oliën met 4 tot 6 druppels Lavendel, Rose, Frankincense of Neroli. De olie werkt het beste na de gezichtsreiniging, of na het douchen of baden omdat uw huid dan gehydrateerd is geweest. Een paar druppels tegelijk, totdat het voor het gevoel genoeg is.

HAND OF VOETENBAD

Aromatherapie als hand- of voetenbad wordt gebruikt voor bepaalde situaties, zoals verwarmen, reinigen, huidverbetering, of als alternatief wanneer een ligbad niet mogelijk is.

Kies een etherische olie die geschikt is voor de toepassing van een hand- of voetenbad. Mix 1 tot 3 druppels etherische olie in 1/2 theelepel van een dragende olie en voeg dit toe aan een bak water wat diep genoeg is om de voeten en enkels, of handen en polsen volledig in te kunnen dompelen. Kies voor warm water voor comfort en ontspanning, kies kouder water om te verfrissen. Meng het water goed en dompel handen/voeten in het water gedurende 5 tot 10 minuten. Adem de geur in en geniet terwijl u de voeten/handen ondergedompeld masseert.

Opmerking: bepaalde verwarmende en/of stimulerende oliën, zoals zwarte peper of gember, worden niet aanbevolen om te gebruiken in een warm bad, omdat de warmte van het water irriterend voor de huid kan zijn houdt daar rekening mee.

MASSAGE OLIE

Een aromatherapie-massage wordt door velen gezien als een van de beste en meest effectieve manieren van het gebruik van etherische oliën voor therapeutische doeleinden. De combinatie van de positieve effecten van zowel aanraking en etherische oliën. Massage helpt de spieren ontspannen en stimuleert zowel de bloed- en de lymfatische circulatie. Het vermindert fysieke spanning, die op zijn beurt weer stress verlicht. Het versterkt ook het immuunsysteem.

Kies de etherische olie die u wilt gebruiken. Lavendel en de Geranium zijn goed voor algemene doeleinden. Massage kan worden gebruikt voor het hele lichaam of specifieke gebieden, zoals de handen of voeten. Wanneer u een specifiek kleiner gebied zoals een kuitspier wilt masseren, dan kan een sterkere verdunning verstandig zijn. (Dit komt overeen met 5 druppels etherische olie in 1 theelepeltje dragende olie.)

HOOFDHUIDOLIE

Aromatherapie voor de hoofdhuidolie is speciaal om de hoofdhuid te kalmeren en de conditie van de huid te verbeteren. Of te helpen bij een bepaalde klacht zoals bijvoorbeeld roos. Kies een etherische olie wat bij het doel past en meng het met een basis dragende olie. Je kunt het s’nachts aanbrengen om vervolgens ’s ochtends het haar te wassen.

SKIN MIST

Skin mist is een nevel voor de huid. Deze vorm van aromatherapie is speciaal om te hydrateren, als toner, om de huid te helpen vernieuwen of kalmeren, afhankelijk van de etherische olie die gebruikt wordt. Een bijzonder waardevolle methode van toepassing wanneer de huid gevoelig is voor aanraking, bijvoorbeeld als de huid verbrand is.

Kies een etherische olie die is vooral goed is voor huidverzorging, zoals Lavendel, Neroli, Roos of Geranium. Mix de etherische olie in een flesje water, zorg bij het vernevelen dat het niet in de ogen komt.

INHALEREN

Diffusers

Diffusers zijn gemaakt in verschillende modellen van verschillende fabrikanten. Volg de instructies die bijgesloten zijn. Gebruik het voor ongeveer 10 minuten of meer als gewenst. Dikkere olie zoals sandelhout of Vetiver kunnen niet worden gebruikt in sommige diffusers, houdt daar rekening mee. De etherische olie niet met een dragende olie mengen, dit kan verstopping veroorzaken.

Een diffuser wordt meestal gebruikt voor het maken van een gewenste sfeer of voor het reinigen/vernieuwen van de lucht in een kamer. Kies een etherische olie geschikt voor het doel dat u wilt bereiken. Lavendel en Bergamot zijn goed om te ontspannen. Rozemarijn is weer stimulerend. Jasmijn en Sandelhout zijn goed voor romantiek. Sinaasappel, Citroen, en Eucalyptus zijn goed voor het reinigen en vernieuwen.

Etherische olie kunt u ook verdampen in een geurlichtje met waxinelichtje eronder, met geurstokjes, geursteen of in potpourri. Gebruik altijd druppels en geen scheutje. Zorg ervoor dat de slijmvliezen of ogen niet geïrriteerd raken, want dan heeft u teveel gebruikt. In kleine ruimtes moet u minder gebruiken.

Directe inademing

Doe 1 tot 3 druppels etherisch olie op een zakdoek en inhaleer het aroma door de neus. Even pauzeren en opnieuw inademen. Houdt de zakdoek tegen de neus of mond. Deze methode is vooral handig voor respiratoire sinus aandoeningen, hoofdpijn, en om in een andere stemming te komen. Inademen door uw mond voor aandoeningen van de keel of hoest.

Creatief

Doe een paar druppels in het wasverzachterbakje van de wasmachine, of doe een paar druppels op het filter van de stofzuiger.

Heet water inhalatie

Kies een etherische olie geschikt voor het doel. Eucalyptus Globulous, Eucalyptus Radiata en Ravintsara worden vaak gebruikt voor verkoudheid en griep. Kamille Duits en Cipres zijn goed tegen hoesten. Voeg 2 druppels van de etherische olie in een kleine kom met zeer heet water. Houdt de ogen goed gesloten, hang boven de kom en adem diep maar zachtjes in en uit voor gedurende 30 seconde. In-en uitademen door uw neus voor respiratoire of sinus klachten, en door uw mond bij last van de keel of bij hoest.

ROOM SPRAY

Room mist is een aromatherapie speciaal om te reinigen en voor het ontsmetten van de lucht, of om een specifieke ambiance te creëren. Kies de etherische olie die u wilt gebruiken. Mix de druppels van de etherische olie in een flesje water. Het aantal druppels dat u gebruikt, is afhankelijk van de etherische oliën en het beoogde doel. Schudt goed voor elk gebruik en voorkom dat het in de ogen komt als u nevelt. Spray de mist zo hoog in de kamer als u kunt, zodat de mist door zo veel lucht mogelijk valt.

Tea Tree en Citroen zijn ideaal om te reinigen en de lucht te vernieuwen. Lavendel en Clary Sage creëren een ontspannen sfeer. Rozemarijn is een vrolijke en energieke geur.

PARFUM

Parfum als aromatherapie wordt gebruikt omdat u de geur van een etherische olie (of een mengsel van essentiële oliën) op het lichaam of kleding wilt dragen om omarmd te worden door het verleidelijke aroma. Etherische oliën als klassieke parfums zijn Jasmijn of Roos, maar andere etherische olie kan naar smaak ook worden gebruikt.

Meng 10 druppels van de etherische olie of een mix van etherische oliën in 1 theelepeltje Jojoba. Bewaar in een kleine, glazen fles met een dop. Aanbrengen op uw pols, achter uw oren, aan de onderkant van de polsen, aan de binnenkant van de ellebogen, achter de knieën, en op de achterkant van de enkels.

Veiligheid bij Etherische olie

Omdat etherische oliën geconcentreerde, actieve plantenextracten zijn, moeten ze met zorg en verantwoordelijkheid gebruikt worden. De volgende aanbevolen veiligheidsvoorschriften zijn standaard voor het gebruik van etherische oliën.

 1. Etherische oliën zijn voor uitwendig gebruik, de meeste oliën zijn niet om in te nemen. Soms zelfs gevaarlijk.
 2. Etherische oliën mogen niet rechtstreeks op de huid worden gebruikt, omdat ze sterk geconcentreerd zijn. Gebruik altijd een basis olie (dragende olie) om de etherische olie mee te mengen voor het op de huid aan te brengen. Alambika’s basisoliën zijn daar speciaal voor gemaakt. Een parfumvrije lotion kan ook worden gebruikt.
 3. Als de huid geïrriteerd raakt van een etherische olie, dep de plek dan met een basisolie (dragende olie). Was daarna de huid met een milde zeep en water en droog af. Herhaal de behandeling met de olie niet.
 4. Zorg er altijd voor dat etherische oliën niet bij of in de ogen komen. Mocht het wel in de ogen terecht zijn gekomen, doe dan een druppel basisolie (dragende olie) in het oog om de etherische olie te bundelen. Spoel het vervolgens heel goed uit met water. Als er geen basisolie in het bereik is dan kan volle melk ook worden gebruikt. Daarna goed met water spoelen.
 5. Bewaar etherische oliën goed gesloten, op een donkere, koele plek. Buiten bereik van kinderen houden.
 6. Etherische oliën zijn licht ontvlambaar. Vermijd het gebruik van de oliën in de buurt van een open vuur.
 7. Bepaalde etherische oliën (veel citrus) kunnen leiden tot photosensitivity — verkleuring en/of irritatie van de huid wanneer het wordt blootgesteld aan direct zonlicht. Deze etherische oliën moeten niet op de huid worden gebruikt (zoals in een lotion of parfum) als u in direct zonlicht verblijft. Wacht dan minstens 24 uur voordat u weer de zon in gaat.
 8. Bent u allergie-gevoelig, test de etherische olie die u gebruiken wilt door een druppel op uw huid (binnenkant elleboog) en bedek dit met een pleister. Laat het voor twaalf uur rusten en haal dan de pleister weg om de huid te beoordelen. Als er geen reactie is, dan is er geen allergie voor. Als er zwelling of irritatie, is het mogelijk dat u er allergisch voor bent, dus gebruik deze etherische olie dan niet.
 9. Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, zijn er speciale overwegingen bij het gebruik van etherische oliën. Lees daarom altijd de contra indicaties, verwijzingen in een aromatherapie-boek dat dit onderwerp bespreekt of raadpleeg uw arts.
 10. Als u een hart aandoening hebt, zijn er speciale overwegingen bij het gebruik van etherische oliën. Lees de verwijzingen in een aromatherapie-boek die dit onderwerp bespreekt of overleg met uw arts.
 11. Heeft u ernstige gezondheidsproblemen, overleg dan met uw arts voordat u etherische oliën gaat gebruiken.
 12. Het wordt aangeraden dat phytoestrogenic etherische oliën, zoals anijs, Clary Sage, Venkel, Angelica en Dragon worden vermeden door iedereen die oestrogeen-afhankelijke tumoren heeft of heeft gehad. (Raadpleeg voor meer informatie naar de klinische Aromatherary door Jane Buckle.)
 13. Als u een homeopathisch middel neemt, kunnen etherische oliën het effect beïnvloeden. Oliën die wellicht moeten worden vermeden omvatten Eucalyptus, Pepermunt en Rozemarijn.
 14. Als u epilepsie heeft, gebruik dan geen etherische oliën zonder overleg met uw arts.
 15. Als u astma heeft, gebruik dan geen etherische oliën zonder overleg met uw arts.
 16. Als u etherische oliën wilt gebruiken bij kinderen, lees dan goed de aanwijzingen in een aromatherapie-boek. De richtlijnen voor kinderen zijn anders dan voor volwassenen.

/>
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »