Zelf-reflectie: hoe je het jaar bewust & positief kunt afsluiten | Yogakledingonline.nl | yogakledingonline.nl

Tijd voor reflectie: Hoe je het jaar bewust kunt afsluiten

  • Geplaatst op
  • Door Franziska Mueller
Tijd voor reflectie: Hoe je het jaar bewust kunt afsluiten

Het einde van het jaar is echt het ideale moment om uitgebreid terug te kijken en te reflecteren. We hebben een aantal tips op een rijtje gezet hoe je het jaar bewust kunt afsluiten.

2020, hé? Het voelt wel als het langste jaar ooit als je kijkt naar wat er allemaal is gebeurd. En tegelijk vloog de tijd maar aan ons voorbij. Voordat je het weet is het 31 december en staat alweer een nieuw jaar voor de deur. Het einde van het jaar is echt het ideale moment om uitgebreid terug te kijken en te reflecteren. We hebben een aantal tips op een rijtje gezet hoe je het jaar bewust kunt afsluiten.

Zelf-reflectie: hoe je het jaar bewust & positief kunt afsluiten

Voordat je aan iets nieuws begint is het altijd handig om eerst eventjes terug te kijken. Dat kan natuurlijk op elk moment, maar het einde van het jaar heeft voor veel mensen toch een grotere betekenis. De laatste dagen, de laatste bladzijden van de kalender. Wat een mooi moment om even stil te staan. Hoe kun je het jaar op een bewuste manier afsluiten? En zo’n jaar als 2020 met al zijn negatieve headlines – kun je hier op een positieve manier naar kijken?

Neem wat tijd voor jezelf om rustig na te denken. Sluit je ogen en zie het als een soort meditatie. Of schrijf je gedachtes op, dan kun je er later altijd nog naar kijken. Kun je beter reflecteren als je met anderen bent en erover praat? Maak er een gezellige (Zoom) borrel van en leer elkaar nóg beter kennen.

Of je het nou alleen wilt doen of samen, gebruik de volgende vragen voor bewuste zelf-reflectie:

 

1. Hoe ben ik het afgelopen jaar gegroeid?
2. Wat waren mijn grootste leermomenten? Wat heb ik geleerd?
3. Wat was de grootste uitdaging die ik heb overwonnen?
4. Waar ben ik trots op?
5. Wat heeft mij verrast?
6. Wat waren de mooiste momenten van dit jaar?
7. Wat heeft me dit jaar ontzettend blij gemaakt?
8. Waarvoor ben ik dankbaar?
9. Hoe zou ik dit jaar in 3 woorden beschrijven?
10. Welke gewoontes wil ik meenemen naar volgend jaar?
 

Er zijn natuurlijk nog veel meer vragen die je jezelf kunt stellen om het jaar op een bewuste manier af te sluiten. Gebruik dit lijstje om aan je reflectie te beginnen en probeer vervolgens goed naar je gevoel te luisteren. Waar heb jij behoefte aan? Wat heb je nog niet verwerkt? Doe je dit samen met een partner of vriendinnen, dan kun je ook om en om vragen stellen om zo het meeste eruit te halen.

Voel je je wat melancholisch en wil je leren hoe je bepaalde patronen kunt los laten? Hier lees je meer. Of wil je iedereen voor zijn en alvast beginnen met de goede voornemens? Hier leer je hoezo je niet pas in januari moet beginnen.

/>
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »