Meditatietips: wat kan je doen als je snel afgeleid raakt tijdens je meditatie | yogakledingonline.nl

Meditatietips: wat kan je doen als je snel afgeleid raakt tijdens je meditatie

  • Geplaatst op
  • Door Mila Hemmer
Meditatietips: wat kan je doen als je snel afgeleid raakt tijdens je meditatie

Mediteren brengt veel voordelen met zich mee, maar het kan zijn dat je snel afgeleid raakt tijdens je meditatie sessie. Van gedachten die rondvliegen tot een chaotische omgeving, het kan allemaal voor afleiding zorgen. Lees nu hoe je deze afleiding kan voorkomen!

Meditatietips: wat kan je doen als je snel afgeleid raakt tijdens je meditatie

Mediteren is een goede manier om je geest tot rust te brengen en stress te verminderen. Het brengt daarnaast nog meer voordelen met zich mee, zoals het verbeteren van de concentratie en focus, het verhogen van creativiteit en het bevorderen van de slaap. 

Maar het kan zo zijn dat je snel afgeleid raakt tijdens je meditatie sessie. Je gedachten vliegen bijvoorbeeld alle kanten op of je raakt snel afgeleid door je omgeving. Het is een veelvoorkomend probleem dat veel mensen ervaren. Je bent hierin dus ook echt niet de enige. In dit blog vind je enkele meditatie tips, zodat je je meer kan focussen tijdens het mediteren. 

1. Begin met een korte meditatie

Als je nieuw bent met het mediteren, kan het soms lastig zijn om voor een langere tijd je concentratie vast te houden. Daarom is het handiger om te beginnen met een korte meditatie van vijf tot tien minuten. Zo wen je aan het meditatie proces en geeft het je de mogelijkheid om écht je aandacht op de meditatie te richten. Van daaruit kan je de tijd van je meditatie practice langzaam opbouwen.

2. Zoek een rustige plek

Door op een rustige plek te mediteren, worden afleidingen geminimaliseerd en kan je je beter concentreren tijdens de meditatie. Zoek een plek waar je niet gestoord kan worden door anderen of waar te veel geluiden zijn. Dit kan zowel binnen als buiten zijn. Als het maar een lekker plekje is waar je helemaal tot rust kan komen 

3. Focus op je ademhaling

Een goede ademhaling brengt veel voordelen met zich mee voor tijdens je meditatie. Waarschijnlijk meer dan je zou verwachten. Het verbetert bijvoorbeeld de zuurstoftoevoer. Hierdoor kan je lichaam  meer energie produceren, waardoor je mentale helderheid toeneemt. 

Daarnaast vermindert het de spierspanning en kan het pijn, zoals hoofdpijn en rugpijn verlichten. Omdat een goede ademhaling de geest tot rust brengt, is het ook goed voor de slaapkwaliteit en het vermindert stress en angst.

Heel veel benefits dus , maar wat is een goede ademhaling? Het is belangrijk dat je diep inademt, langzaam uitademt, je lichaam goed ontspant en je buikspieren gebruikt. De ademhaling moet een regelmatig ritme hebben voor een optimale ademhaling.   

4. Gebruik een geleide meditatie

Heb je moeite met het concentreren tijdens de meditatie? Dan kan je gebruikmaken van een geleide meditatie. Er zijn verschillende kanalen, zoals Spotify of YouTube die genoeg mogelijkheden voor geleide meditaties bieden. Zo wordt je meegenomen door de meditatie heen en hoef je het niet in je eentje te doen. Je hebt hierin veel keuze en voor elk meditatie moment wel een optie. Een goed YouTube kanaal is bijvoorbeeld ‘Jolanda Hoogkamer - Centre of joy’ met meer dan 100 geleide meditaties. Van een slaapmeditatie van 15 minuten tot een wandelmeditatie van een uur, het is heel divers. 

5. Vermijd afleidingen

Afleidingen, zoals een telefoon die de hele tijd meldingen geeft, kunnen ervoor zorgen dat je meditatie verstoord wordt. Tijdens het mediteren wil je juist even vrij zijn van alle gedachten, to-do’s en andere afleidingen die in je hoofd blijven spoken.Probeer deze dus te vermijden.Zet je telefoon op vliegtuigstand en maak een plan voor de rest van de dag, zodat je je daar niet meer zorgen over hoeft te maken. Zo kan je rustig en met full focus je meditatie in!

/>
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »