Yoga Nidra: een mentale en fysieke reset van je lichaam | yogakledingonline.nl

Yoga Nidra: een mentale en fysieke reset van je lichaam

  • Geplaatst op
  • Door Babet Alkema
Yoga Nidra: een mentale en fysieke reset van je lichaam

Heb je behoefte aan meer rust in je lichaam en hoofd? Dan is Yoga Nidra misschien wel iets voor jou! Lees hier meer over Yoga Nidra en de talloze benefits ervan.

Yoga Nidra: een mentale en fysieke reset van je lichaam

Iedereen heeft wel eens een moment nodig om even helemaal niets te doen. Zeker in de huidige maatschappij, waarin stilzitten uit den boze lijkt, is een extra rustmoment een goede toevoeging aan je dag. Yoga Nidra is er om je daarbij te helpen. In dit blog vertelt yogadocent Fleur van Zonneveld ons meer over Yoga Nidra en de talloze benefits ervan. Lees verder om erachter te komen hoe ook jij meer rust in je lichaam en hoofd kan creëren.

Wat is Yoga Nidra

Yoga Nidra is een yogavorm waarbij yoga en slaap samen worden gebracht. “Yoga staat voor verbinden en Nidra voor slaap”, begint Fleur. “Er is bij elk mens op de wereld één moment waarop je totaal relaxt bent. Als je slaapt. De diepe ontspanning die slaap met zich meebrengt, heeft vele voordelen. Je lichaam krijgt de kans om zich te herstellen en je hoofd kan de informatie verwerken die er daarvoor naar binnen is gekomen.”

Deze benefits kan je ook overdag ervaren, door de toepassing van Yoga Nidra. “Aan de hand van ontspanningstechnieken en aandacht-oefeningen breng je alle functies van je lichaam in de staat van slaap, terwijl je wakker blijft. Je hartslag gaat naar beneden, je spieren gaan ontspannen en je adem wordt rustiger. Je lichaam hoeft helemaal niets meer te doen, waardoor het kan gaan herstellen”, aldus Fleur.

Reset van je lichaam

Door Yoga Nidra zul je ervaren hoe het is om je helemaal licht en vrij te voelen. Je raakt in een soort powernap waarin je lichaam kan resetten. Blessures, stress, moeheid, je lichaam krijgt de kans om mentale en fysieke dingen te verwerken. “Het kan zijn dat je dingetjes tegenkomt in je lichaam die onprettig voelen. Onthoud dan, dat je lichaam dat even moet verwerken. You can only heal it if you feel it. Vertrouw erop dat je lichaam dit kan opruimen. Je bevindt je tenslotte bij het zelfhelend vermogen van je lichaam als je slaapt. Daarna kan je het lekker laten gaan.”

Even lekker stilstaan

Veel mensen vinden niets doen zonde van hun tijd, terwijl je lichaam en brein dit juist nodig hebben om in balans te komen. “Zeker in onze maatschappij, waar constant prikkels op ons afkomen. Schermpjes, meningen, Instagram, er is zoveel actie in ons leven, dat slaap niet meer genoeg is om ons op te laden. Een extra rustmoment als Yoga Nidra is daardoor geen overbodige luxe. Zeker als je je bedenkt dat je van binnen echt niet stilzit tijdens een Nidra sessie.”

Yoga Nidra voor ieder moment

“Nou ja, bijna ieder moment. Yoga Nidra kan je niet doen tijdens het autorijden, maar verder kan het ieder moment van de dag.” Volgens Fleur werkt het goed in de ochtend, als je moe wakker wordt en een energyboost nodig hebt, of ’s avonds wanneer je moeite hebt met in slaap vallen. “Maar je kan het ook overdag doen, als vervanging voor je tiende kop koffie. Daardoor krijg je een stuk meer focus en energie.”

Volgens vele tradities kan je Yoga Nidra alleen liggend doen. Dat is volgens Fleur niet het geval. “Het kan ook makkelijk zittend, of zelfs staand. Als je het bijvoorbeeld erg druk hebt, kan je tijdens het koken ook een Nidra sessie opzetten. Je zult het misschien iets minder diep ervaren, maar je lichaam kan alsnog even lekker ontspannen en opladen. Ook terwijl je bezig bent met andere dingen. Zolang je het niet in plaats van slaap doet, zit je goed. Slaap is heilig, dus daar moet je niets aan veranderen. Yoga Nidra is een aanvulling, geen vervanging”

Beginnen met Yoga Nidra

“Yoga Nidra is mijn favoriete yogavorm, omdat het een vorm is die iedereen kan doen. Of je nou in een rolstoel zit, maar één been hebt of nog nooit van yoga hebt gehoord, iedereen kan ermee beginnen. Als je gevoelig bent voor psychoses raad ik wel aan om hiervoor gespecialiseerde begeleiding te nemen. Je kan het beste beginnen met een korte sessie van 20 minuten. Zoek een fijne omgeving, zet je telefoon uit en zorg dat je door niemand gestoord kan worden. Investeer in lekkere meditatie kussens of een warme yoga deken zodat je nog comfortabeler ligt. Zo kan je lekker ontspannen en de rust over je heen laten komen.”

Zeker als je net begint, kan je Yoga Nidra het beste doen met begeleiding. Je kan naar een les gaan, maar een audiosessie werkt ook goed. Fleur heeft ons een Yoga Nidra opname gestuurd die jullie kunnen volgen. Deze vind je onderaan dit blog. Ga lekker liggen en geniet van de activerende Nidra die je nieuwe energie geeft.

“Net als altijd geldt ook voor Yoga Nidra: hoe vaker je het doet, hoe beter je erin wordt. Als je vaker een Nidra sessie volgt, kan je sneller op de plek van diepe ontspanning te komen. Je leert jezelf de weg naar de rust en leert je lichaam los te laten. Daardoor zul je er ook meer van ervaren.”

Welke kleding draag je naar Yoga Nidra

“Yoga Nidra kan in alle kleding waar jij je lekker in voelt. Wel kan ik aanraden om iets soepels aan te trekken. Tijdens de sessie zal je erg bewust worden van wat je voelt. Daardoor zul je ook de kleren op je huid sterker voelen zitten. Als ze niet lekker zitten, kan dat gaan irriteren.” Draag daarom een soepele yogabroek of yogalegging zonder strakke banden. Tijdens een Nidra sessie kan je erg afkoelen. Zorg dus dat je warm blijft en draag een comfortabele yoga top met lange mouwen.

Fleur vindt het fantastisch dat ze mensen kan helpen om de rust te vinden in hun lichaam en hoofd. Ben je benieuwd naar een Yoga Nidra les of zoek je meer audiosessies? Kijk op https://www.welcometoyourself.org/

Yoga Nidra voor nieuwe energie:

 

 

 

/>
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »