Heilige ruimtes: 6 tips voor een plek waar je helemaal tot jezelf kan komen | yogakledingonline.nl

Heilige ruimtes: 6 tips voor een plek waar je helemaal tot jezelf kan komen

  • Geplaatst op
  • Door Babet Alkema
Heilige ruimtes: 6 tips voor een plek waar je helemaal tot jezelf kan komen

Als je behoefte hebt aan een plek waar je alleen met jezelf kan zijn en tot rust kan komen, is het creëren van een heilige ruimte een goed idee. Wij geven je 6 tips voor de beste sacred space!

Heilige ruimtes: 6 tips voor een plek waar je helemaal tot jezelf kan komen

Een plek waar je alleen met jezelf kan zijn, tot rust kan komen en contact kan maken met je betere zelf. Zo’n heilige plek, of sacred space, heeft iedereen nodig in zijn leven. Dit kan er voor iedereen anders uitzien. Binnen of buiten, klein of groot, mooi versierd of simpel en rustig. Het creëren van een ontspannende omgeving heeft geen vaste regels waar je je aan moet houden. Maar, wij zouden Yogakleding Online niet zijn als we je toch een stukje op weg helpen. In dit blog vind je een aantal nuttige tips voor het inrichten van jouw eigen heilige ruimte.

1. Stel vast wat een heilige ruimte voor jou betekent

Voordat je een plek zoekt die voor jou heilig is, is het handig om te bepalen welke betekenis ‘heilig’ volgens jou heeft. Het woord heeft niet alleen een religieuze betekenis. Voor sommigen betekent het ‘dierbaar’ en voor anderen is iets heilig wanneer het een bijzondere waarde heeft. Het gaat erom dat je voor jezelf vaststelt wat voor plek je wilt creëren. Stel jezelf daarvoor een aantal vragen. Waarom heb ik deze heilige ruimte nodig? Waarvoor wil ik deze ruimte gebruiken? Hoe draagt deze ruimte bij aan mijn leven? Welk gevoel brengt deze ruimte in mij naar boven? Beantwoord deze vragen voor een scherper beeld van jouw toekomstige heilige ruimte.

2. Zoek een rustige plek

Zoek een plekje in of rondom je huis die je om kan toveren tot heilige ruimte. Het is fijn als je een vaste plek hebt gevonden waarvan je zeker weet dat je niet hoeft te switchen. Zo wordt de plek echt van jezelf. Het is belangrijk om een plek te vinden waar je een kalm gevoel van krijgt en je niet bang hoeft te zijn dat er mensen binnen kunnen komen. Kies daarom een rustige plek waar je niet gestoord kan worden en in alle rust kan reflecteren, mediteren of kan terugtrekken wanneer het even te veel wordt. Het zou fijn zijn als de ruimte groot genoeg is voor een yoga mat. Zo heb je altijd de keuze om lekker te gaan liggen tijdens je oefeningen of rituelen.


3. Clean it up!

Een heilige ruimte en een hoop rommel gaan niet samen. Zorg er daarom voor dat de ruimte leeg en schoon is. Uitpuilende kasten en rondzwervende troepjes kunnen voor afleiding zorgen. Zo kan je je niet met volle focus op jezelf richten tijdens je meditaties of yoga-oefeningen. Jammer, want dan haal je niet alle benefits uit je practice en blijft je geest ook ongeordend. Ruim het dus lekker op en geniet van een rustige omgeving. Out of sight, out of mind!


4. Richt je ruimte mooi in

Zorg ervoor dat jouw heilige ruimte past bij jou. Creëer een ruimte die goed voelt, ruikt en klinkt en maak hem zo mooi als je zelf wilt. Zoek bijvoorbeeld mooie kaarsen, lekkere wierook, edelstenen, beeldjes en juwelen. Richt je sacred space zorgvuldig in met elementen die je zintuigen blij maken en je helpen ontspannen.

Heilige ruimtes bevatten vaak een klein altaar met mooie versieringen, beelden van inspirerende mensen of middelen die kunnen helpen om in een meditatieve staat te komen. Het is een weergave van de dingen die heilig voor je zijn en je tot rust kunnen brengen. Kijk wat voor jou het beste werkt en maak er een betekenisvolle plek van waar je graag naar toekeert.


5. Koop een mooi meditatiekussen

Een belangrijk element van je heilige ruimte is comfort. Wanneer je comfortabel bent, kan je zonder afleiding genieten van me-time en naar binnen keren. Trakteer jezelf daarom op een mooi meditatiekussen waar je zonder ongemak op kan zitten. Kijk hier voor meer handige meditatie artikelen waar je je ruimte mee kan opfleuren.


6. Geniet ervan

Bedenk wat je wil gaan doen in je nieuwe heilige ruimte. Dit kan van alles zijn. Mediteren, yoga doen, reflecteren, journaling. Het maakt niet uit, zolang je maar tot rust komt. Kies een activiteit die goed voelt en het beste uitgevoerd kan worden in complete stilte. Zo ervaar je de meeste voordelen van je eigen sacred space. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om slechts een paar minuten per dag door te brengen in deze ruimte. Zolang je even stil kan staan bij jezelf ben je goed bezig. :)

 

Never forget, jouw heilige ruimte, jouw betekenis, jouw inrichting. Zorg ervoor dat je een sacred space creëert die echt bij je past. Zo maak je een toevluchtsoord waar je de verbinding met jezelf terug kan vinden. Een plek van rust, liefde en vertrouwen. Need we say more?  

/>
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »