Alle Kleding Materialen op een rijtje | Lees hier meer | yogakledingonline.nl

Kleding materialen

 • Geplaatst op

De eerste kleding bestond waarschijnlijk uit dierenvellen, bladeren of gras. In de loop van de tijd zijn er veel materialen voor kleding bijgekomen, zoals katoen, jute, modal en gerecycled polyester.

Een populaire trend is duurzame kleding. Wat is duurzame kleding? Bij het produceren van duurzame kleding en de grondstoffen voor duurzame kleding wordt rekening gehouden met het milieu. In het assortiment yogakleding van YogaKledingOnline.nl vind je veel eco kleding van verschillende duurzame materialen, zoals bamboe, biologisch katoen en PVC.


Hieronder vind je een handig overzicht van allerlei stoffen waarvan kleding gemaakt wordt:


1. Acryl (elastomeer)
2. Bamboe
3. Hennep
4. Zijde
5. Jute
6. Katoen
7. Linnen
8. Elasthaan, Spandex, Lycra®
9. Lyocell
10. Modal
11. Polyamide/ nylon
12. Polyester
13. Viscose (rayon/ kunstzijde)
14. Wol
1. Acryl (elastomeer)

Wat is acryl? Acryl is een synthetisch materiaal dat heel goed warmte vasthoudt. Het houdt zelfs beter warmte vast dan wol. Acryl stof kreukt niet en rekt niet uit. Het is bovendien erg zacht. Vanwege de vele voordelen wordt acryl stof op allerlei manieren toegepast. Acryl wordt bijvoorbeeld verwerkt in:


 • Dekens
 • Babykleding
 • Meubelkleding
 • Imitatiebont
 • Zonwering
 • Gordijnstoffen
 • Gebreide bovenkleding

Bij Yogakledingonline.nl hebben we meditatiedekens en omslagdoeken van acryl. Tijdens het mediteren zit je stil. Je kunt het daardoor makkelijk koud krijgen. Door een meditatiedeken om te slaan, blijf je lekker warm. Je kunt de deken ook gebruiken om op te zitten of liggen tijdens meditatie of yoga.

Een omslagdoek is op dezelfde manieren te gebruiken als een meditatiedeken. Een omslagdoek is bovendien te dragen als warme wintersjaal.


2. Bamboe

Bamboe is een milieuvriendelijk materiaal dat bovendien enorm veelzijdig is. Het wordt gebruikt in de bouw, voor kleding, muziekinstrumenten, meubels en als voedsel. Om te groeien heeft bamboe geen pesticide of kunstmest nodig. Het groeit snel. De bamboe planten staan dicht op elkaar, waardoor er maar weinig land nodig is.

Bij Yogakledingonline.nl hebben wij de volgende artikelen van bamboe:

Een windgong geeft een ontspannende melodie. Onze windgongen zijn van het merk Koshi. Elke Koshi windgong klinkt anders. Ze zijn geïnspireerd op de 4 elementen: water, aarde, lucht en vuur. Een windgong is erg geschikt om te gebruiken tijdens meditatie of tijdens een yoga-ontspanningssessie.

Gelukspoppetjes zijn heel leuk om uit te delen tijdens een feestelijke aangelegenheid. De gelukspoppetjes zijn te bestellen per 10, 50 en per 100 stuks.

Bamboe kleding is duurzaam en het heeft nog veel meer voordelen:

 • Het kreukt niet;
 • Er zit een antibacteriële stof in bamboe die zweetgeur tegengaat;
 • Bamboe kleding is zeer geschikt voor mensen met een gevoelige huid of allergieën;
 • Het is zacht;
 • Bamboe is een ademend materiaal;
 • Het is warmte-regulerend en isolerend wat betekent dat het je in de winter verwarmt en in de zomer verkoelt;
 • Bamboe is sterk. Een kledingstuk van bamboe gaat daardoor jaren mee.

Voor yoga is bamboe kleding ideaal, omdat het zo comfortabel is. Bamboe is bovendien een ecologisch materiaal. Dat past goed bij de filosofie van yoga. Bij yoga vindt men het belangrijk om respect te hebben voor de natuur en voor je medemens.

Steunblokken zijn handige hulpmiddelen bij yoga. Ze worden dan ook veel toegepast. Steunblokken geven je ondersteuning en meer evenwicht. Je wordt er ook soepeler van en je kunt asana’s langer volhouden wanneer je steunblokken gebruikt. Steunblokken van bamboe zien er mooi uit, zijn sterk, gaan lang mee en zijn milieuvriendelijk.


3. Hennep

Hennep wordt ook wel kemp genoemd. Hennep wordt gebruikt als voedsel (hennepolie, hennepmeel en hennepzaad), voor veevoer, in bouwmaterialen en om kleding van te maken. Wij hebben meditatiekussens bestaande uit hennep. De hennep stof lijkt op dik linnen.

Hennep wordt op een milieuvriendelijke manier verbouwd. Het groeit snel. Het heeft geen kunstmest of pesticide nodig. De wortels van hennep groeien diep in de grond, waardoor de hennep planten erosie tegengaan.

De hennep wordt zelfs gebruikt om afvalwater en de grond te zuiveren. In de buurt van Tsjernobyl wordt veel hennep verbouwd om de nucleaire vervuiling op te ruimen. Hennep planten hebben bovendien weinig water nodig om goed te kunnen groeien. Hennep stof is dus ecologisch verantwoord.


4. Zijde

Zijde is een natuurlijke substantie die door de zijderups wordt afgescheiden. Zijde is over het algemeen duur en wordt gezien als een luxueus materiaal. Het heeft de volgende eigenschappen:

 • Isolerend
 • Anti allergisch
 • Sterk
 • Milieuvriendelijk

Over het algemeen is zijde niet diervriendelijk. Bij het produceren van zijde worden de zijderupsen namelijk gedood. Er is een soort zijde dat wel diervriendelijk is: bourette zijde. Dit is gemaakt van de vezels van uitgekomen cocons.5. Jute

Jute is een biologisch afbreekbare vezel. Van jute stof worden gordijnen, stoelbekledingen, tassen, kledingstukken en tapijten gemaakt. Bij Yogakledingonline.nl hebben we matten en riemen van jute stof. Jute stof ventileert uitstekend. Het is bovendien duurzaam en sterk. Jute is 100 procent biologisch afbreekbaar.
6. Katoen

Wat is katoen? Katoen is een zacht materiaal, gemaakt uit de zaden van de katoenplant. Het is een erg populaire stof om kleding, handdoeken, kussens en bedlinnen van te maken. Katoenen stof heeft namelijk een heel aantal mooie eigenschappen:

 • Het is ademend
 • Gaat lang mee
 • Voelt prettig aan
 • Houdt de kleur goed vast
 • Het is erg absorberend

We hebben deze producten van gewoon katoen bij Yogakledingonline:

En:

Denim is een stevige katoenen stof. Het wordt ook wel spijkerstof genoemd. Er worden vaak spijkerbroeken of spijkerjasjes van gemaakt.

Biologisch katoen

Er is gewoon katoen en biologisch katoen. Biologisch katoen wordt verbouwd zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Genetisch gemodificeerde planten mogen niet gebruikt worden. Bij de productie van biologisch katoenen stof wordt er bovendien veel minder water verbruikt dan bij de productie van gewone katoenen stof.

Hoe weet je of een kledingstuk van biologisch katoen is gemaakt? Doordat het één van de volgende certificaten heeft:

 • Ecotex: De katoenen kleding is ecologisch verantwoord en biologisch afbreekbaar.
 • Faitrade: Het katoen is op milieuvriendelijke manier geproduceerd en komt bovendien uit de eerlijke handel.
 • GOTS: De kleding voldoet aan zeer strenge eisen en is gegarandeerd duurzaam en fair.


7. Linnen

Linnen is een soort textiel dat gemaakt wordt van vlas. Het wordt van oudsher in Nederland verbouwd. Linnen wordt veel gebruikt om kleding van te maken, maar ook voor tafelkleden, gordijnen en schildersdoeken en als bekledingsmateriaal van boekbanden. Bij het verbouwen van vlas worden geen chemicaliën zoals kunstmest of pesticiden gebruikt. Linnen is heerlijk om te dragen als het warm is, want het neemt heel goed vocht op. Het kreukt helaas wel snel.

In onze webshop vind je meditatiekussens en oogkussens van linnen. Meditatiekussens zorgen ervoor dat je op een comfortabele manier mediteert. Door een oogkussen kun je je afsluiten van de wereld tijdens het mediteren of tijdens de eindontspanningsoefening van yoga.


8. Elasthaan, Spandex, Lycra®

Elasthaan, Spandex en Lycra® zijn 3 verschillende benamingen voor hetzelfde materiaal. Spandex is hetzelfde als elasthaan. In Noord-Amerika wordt de stof spandex en in Europa wordt het elasthaan genoemd. Lycra® is eigenlijk een merknaam for spandex of elasthaan.

Elasthaan, Spandex en Lycra® hebben de volgende eigenschappen:

 • Elastisch
 • Lichtgewicht
 • Comfortabel

We hebben deze producten van elasthaan in onze webshop:


9. Lyocell

Lyocell stof is gemaakt van houtsnippers. Het is net zo sterk als polyester en heeft een groot absorberend vermogen. Lyocell stof droogt bovendien snel op en voelt zacht aan. Deze stof is 100 procent biologisch afbreekbaar. Tencel® is een geregistreerde merknaam van lyocell.10. Modal

Modal wordt gemaakt van beukenhout. Door middel van een chemisch proces wordt het houtpulp omgezet in sterke en zachte vezels. De stof valt mooi, ademt goed en is heel comfortabel. Modal is makkelijk wasbaar.

In onze webshop hebben we de volgende kledingstukken van modal:
11. Polyamide/ nylon

Polyamide is beter bekend onder de merknaam Nylon®. Het is een synthetisch materiaal. De stof is sterk en elastisch. Polyamide is bovendien glad. Polyamide stof is daardoor een populair materiaal voor bh’s en leggings.

Bij Yogakledingonline.nl hebben we van polyamide:


12. Polyester

Een groot voordeel van polyester stof is dat het geen vocht opneemt, maar het juist naar buiten stuurt. Polyester stof gaat daardoor zweten tegen.
Polyester stof smelt pas op een zeer hoge temperatuur. Er kunnen daardoor betere printtechnieken gebruikt worden dan bij veel andere stofsoorten. De kleuren blijven intensief en sprankelend, doordat polyester perfect bestand is tegen invloeden van buitenaf (zoals de zon, wassen en strijken). Polyester is bovendien kleurvast.

Polyester is milieuvriendelijk. Het gaat namelijk lang mee en het is makkelijk te recyclen.

We hebben deze artikelen van polyester:

Fleece wordt meestal gemaakt van polyester. Het is warm en tegelijk ook licht. Veel sportkleding (vooral truien, vesten en jassen) is van fleece gemaakt.13. Viscose (rayon/ kunstzijde)

Viscose wordt ook wel rayon of kunstzijde genoemd. Viscose stof voelt zacht aan en heeft een zijdeachtige uitstraling. Vandaar dat het ook wel bekend staat als kunstzijde. Het is een natuurlijk materiaal. Viscose wordt namelijk van bomen gemaakt. Doordat viscose behalve zacht, ook nog soepel is, wordt er veel yogakleding van gemaakt.

Bij ons vind je de volgende producten van viscose:14. Wol

Wol wordt al zo’n 8.000 jaar gebruikt om kleding van te maken. Over het algemeen komt wol van schapen. Wol houdt veel warmte vast en is bestand tegen weer en wind. Het is bovendien elastisch.

Wol komt niet alleen van schapen. Er zijn ook andere dieren die wol leveren:

 • Alpaca's
 • Angorakonijnen (deze wol wordt over het algemeen op een dieronvriendelijke wijze geproduceerd)
 • Geiten. De beroemde Kasjmierwol komt bijvoorbeeld van een geit, de Kasjmiergeit.
 • Paarden.
 • Kamelen

Tweed is een grove, wollen stof. Het komt oorspronkelijk uit Groot-Britannië. Tweed wordt dicht geweven waardoor het goed wind- en waterwerend is.

Neem een kijkje in de webshop van YogaKledingOnline.nl


Ben je op zoek naar een yoga outfit in een bepaalde stof? Neem dan snel een kijkje in de webshop van YogaKledingOnline.nl!

Heb je vragen over ons assortiment? Neem gerust telefonisch of per mail contact met ons op.

Telefoonnummer: 06-8200 8704
E-mailadres: [email protected]

/>
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »