18 Producten

Waarschijnlijk heb je ze wel eens gezien in een yoga studio: lange ronde kussens, die ook nog best wel zwaar zijn. Ze worden niet voor elk yogatype ingezet: vooral bij Iyengar, Hatha en Yin Yoga. Zo'n kussen noem je een yoga bolster. Hieronder lees je alles over het gebruik, de vulling en waar je op moet letten bij het kopen van een bolster voor jouw yoga lessen.

Wat is een Yoga bolster?

yoga-bolster

Een yoga bolster is een langwerpig kussen met een stevige vulling van meestal boekweit, die gebruikt wordt tijdens yoga, meditatie en soms ook pilates. De gemiddelde lengte van yoga bolsters is ongeveer 60 cm (dit is doorgaans ook de breedte van een yogamat) en de diameter tussen de 15 en 25 cm. Een gemiddelde bolster is tussen 3 en 4 kilo.

De meeste bolsters zijn langwerpig en rond. Dit handige hulpmiddel, één van de bekende yoga props, wordt met name ingezet bij rustigere vormen van Yoga om asana's naar het lichaam aan te passen. Het dient als ondersteuning tijdens oefeningen voor bijvoorbeeld de onderrug, knieholtes en bekken.

Boekweit is de beste vulling voor yoga bolsters


boekweit vulling yoga bolster
Je kunt het beste een yoga bolster met boekweit vulling aanschaffen. Om je lichaam goed te ondersteunen, moeten bolsters namelijk stevig genoeg zijn, net als bijvoorbeeld meditatie kussens.

Boekweitkaf geeft meer stevigheid dan dons, kapok, veren, traagschuim of andere synthetische vullingen. Kapok is bijvoorbeeld veel te zacht, waardoor de wervels of het bekken niet goed genoeg ondersteund wordt.

Boekweitkaf is bovendien een natuurlijk materiaal dat op een milieuvriendelijke manier wordt gemaakt. Op deze pagina kun je meer lezen over boekweit.


De vulling van de bolsters in onze webshop kan eruit gehaald worden (het zit namelijk in een binnenhoes). Dat heeft 3 voordelen:

  • Je kunt de buitenhoes wassen, die meestal gemaakt is van katoen.
  • De boekweitkaf vulling is te vervangen, als het bijvoorbeeld heel oud of nat is geworden.
  • Je kunt zelf bepalen hoeveel vulling je in je kussen wilt, zo kun je hem als het ware hoger of lager maken.

Waar moet je opletten bij het kopen van een Yoga bolster?


Onze ervaring is dat het niet altijd slim is om voor een goedkope yoga bolster te kiezen. Deze zijn meestal niet van heel goede kwaliteit, met name de stof, waardoor het niet lang meegaat. Natuurlijk is het wel heel leuk als je yoga bolsters in de sale of in de aanbieding kunt scoren! Je kunt bij ons altijd even in de uitverkoop kijken of er yoga accessoires tussen zitten, of de kortingscodes in de gaten houden.

Bij Yogakledingonline.nl kun yoga bolsters bestellen in verschillende soorten, maten en kleuren, zoals zwarte, paarse en groene. We hebben ze van de merken Flowee een Yogi en Yogini. Omdat wij regelmatig yoga bolsters bij de groothandel bestellen, hebben we ze meestal direct op voorraad.

yoga bolster Yogini

Bolster Yogi Yogini


Het Nederlandse merk Yogi & Yogini levert kwaliteit en wil tegelijk iets bijdragen aan de maatschappij. De yoga bolsters van Yogi Yogini zijn op een natuurvriendelijke manier gemaakt van eco katoen. Ze gaan super lang mee en er geldt sowieso 1 jaar garantie.

bolster Flowee

Bolster Flowee


De bolsters van het kleurijke yoga-artikelen merk Flowee zijn een slagje groter dan gemiddeld. De extra grote yoga bolster heeft een vrolijke print en de stof en handvat is zeer stevig. Ze zijn maar liefst 21,5 cm dik.

Wat is het verschil tussen een yoga kussen en bolster?


Met een Yoga kussen wordt meestal een meditatiekussen bedoeld. Het is een rond kussentje met meestal een diameter van 30 cm een gemiddeld hoogte van 15 cm, dat men name ingezet wordt tijden mediteren en mindfulness. Een bolster daarentegen is een lang kussen en wordt voor andere doeleinden gebruikt. Lees daar mee over in het blog 'Waarom een Yoga bolster gebruiken?'

Kies je een ronde of een rechthoekige bolster voor yoga?


Ronde bolsters worden het meest gebruikt voor Yoga en Pilates. Ze zijn makkelijk in gebruik en je kunt er vele kanten mee op door de lengte en het feit dat ze rond zijn. Rechhoekige yoga bolsters zijn vooral geschikt om op te zitten of als hoofdsteun bij de eindontspanning. Doordat deze hoeken heeft zijn ze wat minder makkelijk te schuiven en draaien.

Wil je een Yoga bolster zelf maken?


yoga bolster zelf makenSuper leuk dat je zo'n creatief bent :-). Hieronder een aantal tips als je zelf een yoga bolster wilt maken:

  • Kies een stevige stof, het beste is katoen. De bolster wordt best zwaar, dus het materiaal moet dit goed kunnen houden.
  • Zorg dat je naden ruim en dubbel stikt, dit ook weer vanwege het gewicht.
  • Maak aan het uiteinde een handvat, zodat je het kussen gemakkelijk kunt beetpakken.
  • Maak een extra (simpele) binnenhoes waar je de vulling in kunt stoppen.
  • Vul jouw eigen gemaakte bolster met boekweit, dit kun je hier aanschaffen. Voor eens standaard bolster heb je ongeveer 3 tot 4 kg nodig.
Lees meer
Lees minder
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »