Yoga versus Pilates: wat is het verschil? | yogakledingonline.nl

Yoga versus Pilates: wat is het verschil?

  • Geplaatst op
  • Door Babet Alkema
Yoga versus Pilates: wat is het verschil?

Yoga en Pilates zijn twee ontspannende bewegingsvormen die erg op elkaar lijken, maar ook veel van elkaar verschillen. In dit blog vertellen we je alles over de twee, zodat je zelf kan bepalen wat voor jou het beste is!

Yoga versus Pilates: de overeenkomsten en verschillen 

 
Yoga en pilates, voor sommigen lijken het net twee druppels water. Het zijn allebei ontspannende manieren om te sporten, maar ze verschillen tegelijkertijd erg van elkaar. Ben je op zoek naar een bewegingsvorm die het beste bij jou past? Let us help you! In dit blog vertellen we je alles over yoga en pilates, zodat je straks zelf kan bepalen wat voor jou het beste werkt. Let’s get into it!
 

Begin bij het begin

Yoga staat als eerste op de tijdlijn van de geschiedenis. Deze discipline is 5.000 jaar geleden ontstaan in Azië. Bij yoga doe je verschillende asana’s terwijl je je focust op je ademhaling. Het begon meer als een spirituele discipline, maar ondertussen is deze basis uitgebreid tot veel verschillende stijlen.
 
Pilates is het jongere zusje van yoga, in 1920 ontwikkeld door Joseph Pilates. Bij pilates focus je je met gerichte oefeningen op je core. Hiermee wordt het centrum van je lichaam bedoelt, waar elke beweging van je lichaam vandaan komt. Een sterke kern is belangrijk, omdat het zorgt voor meer balans en kracht tijdens je practice, maar ook in het dagelijks leven.
 

Sisters, not twins

De zusjes pilates en yoga hebben een aantal overeenkomsten. Het zijn allebei work-outs die veel voordelen met zich meebrengen. Zo zorgen ze allebei voor meer flexibiliteit en kracht en creëren ze meer bewustwording van het eigen lichaam. Een andere overeenkomst is de ademhaling. De ademhaling staat bij beide vormen centraal tijdens de practice. Het ondersteunt de bewegingen en zorgt ervoor dat je soepel van de ene houding naar de andere doorvloeit.
 

Het doel

Ondanks deze cross-overs hebben de twee practices veel verschillen. Bij pilates draait een practice vooral om het correct uitvoeren van de oefeningen, zodat je je houding en kracht kan verbeteren. Daarom wordt het ook vaak ingezet om blessures te verminderen. Het heeft dus een fysiek doel: het ontwikkelen van je spieren en flexibiliteit. Daarbij wordt er gefocust op het versterken van je core.
 
Yoga keert meestal meer naar binnen. Sure, het zorgt voor een sterker lichaam, maar yoga is meer dan een sport. Yoga focust zich ook op het vinden van innerlijke rust. Tijdens een yoga practice wordt er meer mindfulness ingezet, met als doel om ook meer bewustwording te krijgen over je gedachtes, emoties en gevoelens.
 

Adem in, adem uit

Eerder vertelden we dat de ademhaling centraal staat bij zowel yoga als pilates. Wat wel anders is, is de manier waarop deze ademhaling wordt toegepast. Bij pilates werkt de ademhaling meer als ondersteuning van de beweging. Een gecontroleerde ademhaling zorgt voor meer zuurstof en lichaamsbewustzijn. Hierdoor haal je het meeste uit je pilates les.
 
“Before any real benefit can be derived from physical exercises, one must first learn how to
breathe properly.” – Joseph Pilates
 
De toepassing van het ademen is bij yoga veel groter. Er zijn super veel verschillende ademhalingstechnieken met elk een ander doel. Zo zorgt de Nadi Shodhana om je lichaam en geest te kalmeren en heeft de Kapalabhati ademhaling een reinigend effect. Bij elke techniek is de ademhaling langzaam, laag en gecontroleerd. De ademhalingsoefeningen helpen je te ontspannen, omdat je de focus verschuift naar probleemgebieden die bijvoorbeeld stress vasthouden.

 

Pick and choose

Pilates en yoga kunnen gemakkelijk naast elkaar bestaan. Ze werken allebei super goed om je lichaam te versterken, flexibiliteit te vergroten en stress te verminderen. Je hoeft dus echt niet te kiezen! Pak je yoga mat en test ze allebei lekker uit. Zo kom je er pas echt achter wat het beste bij jou past. :)
 
Yoga bestaat uit super veel verschillende stijlen. Elke stijl heeft andere kenmerken en technieken. Er is dus altijd wat nieuws te leren. Als een stijl je niet bevalt, betekent dat niet gelijk dat yoga niks voor jou is. Dit kan bijvoorbeeld aan de snelheid van de les liggen, of aan de yogadocent. Het is het zeker waard om lekker te blijven proberen. Als je net begint met yoga, is Hatha yoga een echte aanrader! Hier leer je alle basis tools die je kan gebruiken bij de andere yoga vormen.

/>
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »