Dromenvanger | yogakledingonline.nl

Dromenvanger betekenis

  • Geplaatst op
  • Door Rosa den Houdijker
Dromenvanger betekenis

In dit artikel lees je alles over de betekenis van de dromenvanger. Wat is de legende, geschiedenis en de werking van dromenvangers? Hoe gebruik je ze, waar hang je ze op en wat zeggen de Indianen erover?

Dromenvanger Betekenis: Geschiedenis, Legende & Oorsprong

Dromenvanger Betekenis

Bijna iedereen heeft wel eens dromenvangers gezien, hangend in een boom, voor een raam, in een souvenirwinkel of als tatoeage. Een droomvanger wordt ook wel dreamcatcher genoemd. Maar wat is nu de dromenvanger betekenis?

Een dromenvanger is een ronde hanger, gemaakt van hout, touw, veertjes, schelpen en kralen, die je kunt ophangen boven je bed of voor het raam. De legende vertelt dat dromenvangers beschermend werken, slechte dromen tegenhouden en goede dromen doorlaten. De oorsprong van dreamcatchers ligt bij de Indianen.

Lees meer over de legendes, oorsprong, symboliek en de betekenis van deze prachtige spirituele hangers. Hieronder volgt een uitgebreide uitleg van de dromenvanger en hoe het werkt.

Wat is de oorsprong en geschiedenis van de dromenvanger?


oorsprong geschiedenis dromenvanger OjibwaDromenvangers zijn oorspronkelijk gecreëerd door Amerikaanse Indianen. Oude legendes over de oorsprong en geschiedenis van de dromenvanger bestaan ​​onder verschillende inheemse Amerikaanse stammen, maar vooral onder de Ojibwe en Lakota landen. Dreamcatchers worden vaak afkomstig geacht van de Ojibwa Chippewa stam in het bijzonder.

Het Ojibwe woord voor dromenvanger is Asabikeshiinh en betekent ‘spin’. Dit verwijst naar het web dat geweven is in de hoepel. De spin staat symbool in hun cultuur voor bescherming en comfort, vooral met betrekking tot baby’s en jonge kinderen.

Legende Ojibwa Chippewa en de Spinnenvrouw

Volgens het verhaal van de Ojibwa stam diende een mystiek, moederfiguur 'Spider Woman' als de geestelijke beschermer van pasgeborenen en jonge kinderen. Maar toen het Ojibwe volk groeide en steeds verder weg migreerden, kon zij niet meer persoonlijk waken over alle nieuwe, jonge leden van de stam.

Daarom creëerde de 'Spinnenvrouw' de eerste dreamcatcher. Ze gaf de dromenvangers aan de moeders, zodat ze ook op afstand de families via de dreamcatchers kon blijven beschermen.

Legende Lakota en Iktomi

De legende van Lakota vertelt het verhaal van een spirituele leider van de Lakota stam die een vsioen had op een berg. In dit visioen verscheen de Geest van de wijsheid 'Iktomi' in de gedaante van een spin. Iktomi vertelde het verhaal over de cirkel van het leven. We worden geboren, zijn kinderen en worden volwassen. Uiteindelijk worden we oud en moeten als kinderen verzorgd worden, en zo is de cirkel weer rond. Tijdens dit gesprek weefde Iktomi een web en versierde deze met veren.

Hij gaf het web aan de leider en zei dat hij het web moest gebruiken om het volk te helpen goede dromen door te laten en zich te weren tegen slechte dromen. Want, zo zie hij: het web is een perfecte cirkel, maar er zit in het midden een gaatje. Alle mooie dromen zullen gevangen worden, alle slechte dromen zullen door het gat verdwijnen.

Betekenis van dromenvangers: wat is het doel en gebruik?

Betekenis van dromenvangersOjibwe dromenvangers, ook wel aangeduid als 'heilige hoepels', werden traditioneel gebruikt als talismanen om slapende mensen, vooral kinderen, te beschermen tegen slechte dromen en nachtmerries. Inheemse Amerikanen geloven dat de nacht gevuld is met dromen, zowel goede als kwade. Als de droomvanger boven het bed hangt op een plek waar het licht van de ochtendzon het kan raken, trekt de droomvanger allerlei dromen en gedachten in zijn web.

Slechte dromen worden echter in het beschermende net gevangen en vervolgens verbrand in het licht van de dag. De veertjes, schelpen en andere versieringen laten de goede dromen in de nacht door. Zo vinden mooie dromen ongehinderd hun weg naar de dromer.

Alle onderdelen van de authentieke inheemse Amerikaanse dreamcatcher hebben hun betekenis verbonden aan de natuur. De vorm van de dromenvanger is een cirkel, ofwel de cirkel van het leven. Het dromenvangerweb staat symbool voor bescherming, een soort spiritueel vangnet, en de oneindigheid van alles (het web kent geen begin en einde). De veren symboliseren zachtheid en voorzichtigheid, maar ook de kracht van de lucht en de wind.

De kralen symboliseren in sommige verhalen de spin(nen) zelf in het web, maar volgens andere verhalen zouden het de goede dromen die niet doorgegeven konden worden zijn. Die dromen zijn dan als heilige kralen of parels onsterfelijk gemaakt in het web.


Hoe zien dromenvangers eruit?

Authentieke inheemse dreamcatchers bestaan uit een houten ronde hoepel (vaak gemaakt van een wilgentak), waarin een web van draad gespannen wordt. Aan de onderkant van de cirkel hangen betekenisvolle voorwerpen zoals kralen, schelpen, veren, bladeren, leder, botjes en steentjes. Echte (authentieke) dromenvangers zijn met de hand gemaakt en vervaardigd uit 100% natuurlijke materialen. De Indianen maken een dromenvanger nog mooier door persoonlijke zaken van de eigenaar in het web te knopen.

Vandaag de dag zijn er veel varianten droomvangers. Van sleutelhanger, oorbellen tot dromenvanger XXL. Met een neutrale look of in felle vrolijke kleuren. Het is inmiddels ook in Europa en andere delen van de wereld een bekend en eigentijds fenomeen. Ook zie je regelmatig een dromenvanger in de kinderkamer of schattige dromenvangers voor baby's.


De kleuren die gebruikt worden bij de originele soorten symboliseren de 4 elementen:

  • Aarde (zwart grijs en bruin)
  • Vuur (geel, oranje, goud en rood)
  • Lucht (blauw en wit)
  • Water (zeegroen en wit)

Is een dromenvanger gevaarlijk?

In mijn ogen zijn dromenvangers niet gevaarlijk. Vroeger werd het weleens geaccosieerd met zwarte magie of voodoo, maar de dromenvangers zoals we ze vandaag de dag kennen zijn bedoeld als decoratie. Het gaat meer om de mooie intentie die dreamcatchers hebben. Als je zelf of een kind de legende vertelt en de intentie hebt om er beter van te slapen, dan zul je zien dat dat zomaar eens kan werken! Maar gevaarlijk, donker, black magic.... nee, daar zou ik me niet druk om maken.

/>
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »