Wat doe ik aan naar Yoga en Meditatie? | yogakledingonline.nl

Wat doe ik aan naar Yoga en Meditatie?

  • Geplaatst op
  • Door Rosa den Houdijker
Wat doe ik aan naar Yoga en Meditatie?

Wat doe ik aan naar Yoga en Meditatie? Dat is een vraag die wij regelmatig krijgen in onze yogashop. We geven je graag een aantal tips voor de beste yoga kleding keuzes. Voor elke yoga vorm is namelijk een ander outfit geschikt.

Vind de beste yoga outfit

Wil je weten welke kleding geschikt is voor Yoga of meditatie? Het juiste oufit is afhankelijk van de verschillende yogavormen. We hebben hieronder 8 vormen van yoga uitgelicht en geven antwoord op de vraag wat goede yogakleding is die het meest geschikt is voor bijvoorbeeld Hatha, Power, Yin, Bikram, Hot, Kundalini en Zwangerschapsyoga.

Voor alle yoga en meditatie kleding kun je bij Yogakledingonline.nl terecht. We hebben een groot aanbod verantwoorde en ecologische kledingmerken van een hoge kwaliteit. Van katoenen yogashirts in rustige kleuren, bamboe yoga broeken, tot bijzondere kledingstukken: wat dacht je bijvoorbeeld van een hippe yogalegging met print?

We hebben yogakleding van maat XS (34) tot en met maat XXXL (46). We hebben dus ook yogakleding voor een maatje meer (plus-size yogawear). Het dames Yoga kleding assortiment is heel breed, maar gelukkig hebben we inmiddels ook een kleine stoere collectie yogakleding voor mannen.

Inhoudsopgave

  • Kleding voor Bikram en Hot Yoga
  • Kleding voor Power yoga en Ashtanga
  • Yin Yoga kleding
  • Kleding voor Hatha yoga
  • Zwangerschapsyogakleding
  • Aerial yogakleding
  • Kleding voor Meditatie

 

Wat doe je aan naar Hot Yoga (Bikram)

Hot yoga betekent alle vormen van yoga die in verwarmde en vochtige ruimte beoefend worden. Er zijn verschillende vormen van hot yoga. In Nederland is Bikram yoga het meest populair. Meestal is de temperatuur van een hot-yogastudio zo’n 40 graden Celsius. Bij deze temperatuur worden afvalstoffen in je lichaam op een optimale manier verwerkt en zijn je spieren heel soepel.

Hot Yoga kleding Bikram

Bikram yoga bestaat uit een vaste serie van 26 houdingen, waaronder 2 ademhalingsoefeningen. Uit onderzoek is gebleken dat Bikram yoga heel goed voor je is. Het bleek namelijk dat de kracht en flexibiliteit van gezonde volwassenen verbeterde, nadat ze gedurende 8 weken 3 keer per week Bikram yoga beoefenden.

Wat draag je tijdens Hot yoga en Bikram yoga?

Tijdens hot yoga of Bikram zweet je heel veel. Het is daarom fijn om ademende en lichtgewicht materialen te dragen. Hot yoga kleding is meestal gemaakt van dry fit materiaal (glad en sportief). Dit is vochtregulerend, 4-way stretch, ademend en droogt zeer snel.

  • Broek: als basis van je Bikram outfit kun je het beste kiezen voor yoga shorts vanwege de hoge temperatuur tijdens de les. Je kunt kiezen voor een kort bikram broekje met een medium high waist of als je dat prettiger vindt met wat langere pijpen en een hoge taille.

  • Top (yoga BH): het is belangrijk bij hot yoga dat je diep kunt ademhalen. Doordat een gewone of een standaard sport bh je helemaal insnoert, wordt een diepe ademhaling verhinderd. Een speciale yoga bh zorg ervoor dat je genoeg support hebt om je borsten op zijn plek te houden tijdens asana’s. Tegelijkertijd heb je volledige bewegingsvrijheid.

  • Extra yogatop: sommigen vinden een kort broekje met een korte bra net even té bloot als boven- en onderkleding. Dan kan het prettig zijn om een lange mouwloze yogatop over de beha te dragen. Kies ook dan voor gladde drytivity materialen, dat is het beste bij veel zweten.

Samengevat: Hot Yoga en Bikram Yoga kleding moet luchtig en kort zijn. Als je lange kleding aan doet, kan je lichaam de warmte niet goed kwijt en daar kan je echt last van krijgen.

Power yoga: wat trek je aan?

Power yoga is een actieve yogavorm en daarom vooral geschikt voor sportieve yogi’s & yogini’s die kracht en uithoudingsvermogen willen opbouwen. Er ligt meestal een nadruk op de fysieke invalshoek van yoga.

Power Yoga Kleding Ashtanga

De yogahoudingen worden direct na elkaar uitgevoerd en ondersteund door ademhalingsoefeningen. Power Yoga is meestal beinvloed of een mix van door Ashtanga en Vinyasa Yoga. Het is dus slim om kleding aan te trekken dat goed past bij de activiteit en intensiteit van de poweryoga les. WIlje meer weten over de beste kleding voor Power Yoga? Lees dan dit artikel.

Wat draag je tijdens Power en Ashtanga yoga?

Power yoga wordt, in tegenstelling tot hot yoga, niet in een hoog verwarmde ruimte gedaan, maar meestal gewoon bij kamertemperatuur. Omdat dit yoga type actief en in een hoger tempo is, is dry-fit kleding de beste keuze. Dry fit kleding is meestal gemaakt van synthetische materialen, zoals je dat ook veel bij sportkleding ziet.

Bij power yoga beweeg je veel, in een flow. Draag daarom kleding die je niet beperkt. Te strakke kleding is erg oncomfortabel. Aansluitende kleding voor Power Yoga is wel heel fijn, want dan kunnen er geen broekspijpen of stukken stof van een ruim shirt in de weg zitten tijdens de asana's. Bovendien blijft aansluitende kleding goed op zijn plek zitten tijdens een yogales.

  • Broek of legging voor Power Yoga: Kies een aangesloten yoga sportbroek of yoga sportlegging. Daar kun je je goed in bewegen en bovendien kan een docent ook goed zien of je benen goed zijn uitgelijnd bij een pose. Dat is lastiger te zien in een wijde broek.

  • Yoga BH: bij een intensieve yogales is het verstandig om een BH te dragen. Een reguliere sport BH zit meestal te strak om de borstkas, waardoor je niet vrij kunt ademhalen (één van de belangrijkste elementen van Ashtanga en Power Yoga). Een goede Yoga bra is dus een goede investering.

  • Yoga tops en t-shirts: Hou ook met bovenkleding rekening met het feit dat je waarschijnlijk zult zweten. Als je dat katoen draagt dan zie je zweetvlekken. Een sporttopje of sport t-shirt voor yoga zijn beter in dit geval. Ook kan het fijn zijn om een extra lange yogatop te dragen, zodat je rug en buik goed bedekt zijn en je niet tijdens een oefening gaat 'frummelen' aan je outfit.

  • Vest: Juist omdat Ashtanga, Vinyasa en Power Yoga actief zijn, koel je meestal na een pittige les behoorlijk af. Te snel afkoelen is niet goed voor de spieren en daarom is een een Yoga vest aan te raden.

Geschikte Yin Yoga kleding

Yin Yoga is een rustigere vorm van yoga waar zittende en liggende yoga-houdingen voor enkele minuten aangehouden worden om zo het bindweefsel soepeler te maken. Dat betekent dat je waarschijnlijk niet zult zweten, maar juist goed moet opletten dat je lichaam niet te koud wordt.

wat doe je aan naar yin yoga

Qua kleding raden we kleding met lange pijpen mouwen aan en het liefst een extra laagje, zodat je naar behoefte wat uit of aan kunt trekken. Omdat je langer in houdingen blijft is het ook verstandig om geen ritsjes of knopen te hebben die kunnen gaan irriteren.

Wat doe je aan naar Yin Yoga les?

Broeken en leggings: Ga voor een lange yogabroek van katoen of bamboe. Dat voelt comfortabel en zacht aan en is lekker warm. Bovendien beweegt het goed met je mee. De meesten kiezen voor een lekkere losse broek, zoals een harembroek.

Bovenkleding: Ook voor de bovenkant geldt, doe een bijvoorbeeld comfy yoga bh aan, gecombineerd met een shirt van katoen of bamboe. Ook hier zien we dat de meeste Yin beoefenaars kiezen voor wat losser zittende kleding, dus een loose-fit shirt is een aanrader.

Yoga trui: omdat je bij Yin niet heel actief bent, is het fijn om een warme trui bij de hand te hebben.

Tip: bij Yin yoga kan het fijn zijn om lekkere warme sokken aan te doen, of beenwarmers! Lees hier nog meer handige tips voor geschikte Yin Yogakleding.

 

Hatha yoga: welke kleding is geschikt? 

Hatha yoga is de meest beoefende vorm van yoga in de westerse wereld. Hatha yoga bestaat zowel uit lichaamshoudingen (asana’s) als ademhalingstechnieken (pranayama). OVer het algemeen is deze vorm wat rustiger dan bijvoorbeeld Poweryoga. Dit is een ideale vorm van yoga voor beginners.

welke kleding voor hatha yoga

Bij Hatha yoga volgende de houdingen elkaar in een rustig tempo op. Een belangrijk odnerdeel zowel voor én na het bewegende deel van de les zijn meditatie oefeningen. In onze shop zien we dat de meeste Hatha yoga- beoefenaars kiezen voor katoenen of bamboe kleding en over het algemeen lange onderkleding en een top met korte of lange mouwen als bovenkleding.

Wat is goede kleding voor Hatha?

Draag kleding waarin je je comfortabel voelt. Niet te koud en niet te warm. Omdat je waarschijnlijk niet heel veel zal zweten, is het prima om voor katoen of bamboe te gaan. Urban Goddess en Asquith zijn merken die veel gedragen worden door Hatha liefhebbers. Naast een mooie uitstraling voelen de stoffen van deze merken heerlijk aan op de huid en heb je goede bewegingsvrijheid.

Comfortabele yoga broeken: We hebben een aantal fijne katoenen broeken in ons assortiment, die elk seizoen weer in nieuwe kleuren verkrijgbaar zijn. Deze yogapants kun je trouwens ook prima aan als je even boodschappen gaat doen :-).

Hippe yoga leggings: De yogalegging is het meest verkochte kledingstuk binnen de yogawereld. Tights zitten nooit in de weg en je hebt maximale bewegingsvrijheid en ziet ook nog eens goed hoe je de houding uitvoert. Het meest populair zijn de extra lange yoga leggings van Urban Goddess. 

Yoga shirt en topjes: bij Hatha Yoga kun je eigenlijk alle kanten op met tops en shirts. Er is veel yogakleding voor dames, dus voor ieder wat wils. Doe je Hatha? Dan is waarschijnlijk katoenen of bamboe bovenkleding het fijnste. Mix and Match is het beste advies, kies waar jij je lekker in voelt!

Yoga Bra's: We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Het is echt belangrijk dat je een goede Yoga Bra draagt tijdens elke yogavorm.

Zwangerschapsyoga kleding

De periode dat je zwanger bent is een zeer bijzondere tijd, die soms ook pittig kan zijn. Op emotioneel, lichamelijk en sociaal vlak verandert er veel. Je bent bovendien extra gevoelig voor invloeden van buitenaf en van binnenuit door hormonen.

Zwangerschapsyoga helpt je om tijdens je zwangerschap en je bevalling meer te ontspannen. Daarom en vanwege alle andere voordelen van yoga, wordt het steeds vaker aanbevolen door verloskundigen en artsen. Wat zijn die andere voordelen?

  • Het leert je om beter adem te halen.
  • Zwangerschapsyoga helpt bij vermoeidheid.
  • Het heeft een preventieve werking bij rug- en bekkenklachten.
  • Wat draag je tijdens zwangerschapsyoga?

Het handige is dat veel gewone yogakleding ook geschikt is voor zwangere yogini’s. Yoga tops zijn namelijk langer dan gewone tops, waardoor ze ook jouw groeiende buik bedekken. De tops zijn gemaakt van stretchy materiaal, waardoor ze hun vorm behouden.

Een yoga bh houdt je borsten op zijn plek en geeft je volledige bewegingsvrijheid. Houd er wel rekening mee dat je een grotere cupmaat krijgt tijdens je zwangerschap. Misschien is het daarom verstandig om een grotere yoga bh te bestellen, als je een yoga bh wenst.

Yogabroeken kun je gewoon tijdens je hele zwangerschap gebruiken, omdat ze fijn mee stretchen. De meest confortabele yoga broek voor zwangere yogini’s, is een hoge yogabroek met een elastische tailleband die meerekt met je buik.


Aerial Yoga outfit

Voor Aerial yoga gebruik je alleen een doek, je lichaam en de zwaartekracht. Deze spectaculaire vorm van yoga is voor zowel beginners als vergevorderde yogini’s en yogi’s een nieuwe yoga ervaring.

Het doek ondersteunt, haalt de spanning uit de nek en schouders, de compressie uit de wervelkolom en zorgt voor meer bewegingsvrijheid. Tijdens aerial yoga bouw je, terwijl je boven de grond zweeft, kracht, souplesse, vertrouwen en balans op.

Vermijd alles wat wrijving kan geven met een zijden doek, zoals kleding met ritsen, knopen of touwtjes. Doe je sieraden af voor dat je aerial yoga gaat doen, want die kunnen in het doek blijven hangen. Draag bij voorkeur elastische yogakleding die je lichaam bedekt en die je vrij laten bewegen.

Meditatie kleding


Het doel van mediteren is om los te komen van het hier en nu en van al je zorgen en angsten. Door meditatie krijg je een enorme rust die je overal mee naar toe neemt. Voor het mediteren is concentratie nodig. Dat is in het begin misschien lastig, maar hoe vaker je het doet, hoe beter je kunt concentreren.

De basishouding bij meditatie is de lotushouding, waarbij je je linkervoet op je rechterbeen legt en andersom. Het is alleen lastig om in deze houding te komen en ook om er weer uit te komen. Wij raden je aan om te zitten of te liggen op een manier die jij prettig vindt.

Wat draag je tijdens meditatie?

Het prettigst is om comfortabele kleding te dragen, die geen knellende broekspijpen heeft of die je geen zweterig gevoel geeft. Dit leidt je alleen maar af. Loszittende yogakleding is heel geschikt voor meditatie vanwege het ultieme comfort.

De filosofie achter meditatie gaat uit van een groot respect voor het milieu en voor de medemens. Kies daarom bij voorkeur voor ecologische en verantwoorde kleding. Verantwoord betekent dat iedereen die aan een product meewerkt er een eerlijk salaris voor krijgt en van goede arbeidsomstandigheden geniet.
De totale collectie van Yogakledingonline.nl bestaat uit ecologische en verantwoorde kleding.

Yogakledingonline.nl is dé shop voor betaalbare en hippe yogakleding

Hopelijk heb je een aantal goede tips kunnen lezen in dit artikel en hebben we passende antwoorden gegeven op de vraag 'Wat doe je aan naar Yoga'. Als je er niet uitkomt of vragen hebt over de producten, neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn gek op Yoga én fashion en adviseren je graag!

Namasté, Rosa den Houdijker

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »